Tamarit Apartment / RAS Arquitectura

空间串联,巴塞罗那公寓设计

Project Specs

Location:
Materials:

来自RAS Arquitectura对gooood的分享。更多关于他们:RAS Arquitectura on gooood
Appreciation towards RAS Arquitectura for providing the following description:

狭长而规整的公寓占地约140平米,平淡无奇的室内空间面临这巨大的转变。临街一侧的巨大玻璃墙面划出一道弧线,弓形窗台为建筑带来优雅的古典气息;而另一端的走廊则紧靠着中庭,开敞的户外空间不经修饰,简单而毫无吸引力。

The project takes place in a long, narrow and stately apartment whose façade connects to the access street via an elegant bow-window and to a large but not very attractive interior courtyard through a gallery. In between, 140 square meters to resolve more or less conventional housing requirements.

▼ 临街的弓形窗台为建筑带来优雅的古典气息,an elegant bow-window connects the interior with the access street

031-TAMARIT-01-2000

031-TAMARIT-02-2000

▼ 木墙与玻璃分隔划分了客厅与厨房、餐厅空间,the wooden wall and the glass partition separate the living room from kitchen and dining room

031-TAMARIT-03-2000

031-TAMARIT-04-2000

031-TAMARIT-05-2000     031-TAMARIT-08-2000

建筑师引入了两个巧妙的设计策略,让室内空间浑然一体。首先,连接各个房间的空间并不是传统意义上的走道空间,不同的小空间相对而立,形成了一系列没有特定功能、可随主人需要用作游戏、阅读、储藏等用途的暧昧空间。如同脊柱般串联起整个公寓的空间开敞而连续,围合的墙壁略低于天花高度,形成了“盒中盒”的奇妙之感。

Two key strategies drive the design as a whole. The first is that there are no hallways between rooms; they connect directly via an enfilade of sorts. This gives rise to a series of intermediary spaces that lack a defined code or function, which transforms them into potential play, reading, storage rooms, etc. These spaces which serve as a backbone to the dwelling don’t even feature doors, and their partitions fall short of the ceiling, making them, as it were, rooms within an original container space.

▼ 如同脊柱般串联起整个公寓的连续空间略低于天花高度,spaces which serve as a backbone to the dwelling, and their partitions fall short of the ceiling

031-TAMARIT-10-2000

其二,建筑师将所有空间竖向划分成了三个部分。贯穿全屋的木质衡横梁与陶制拱顶被刷上了灰色,稍低的内部墙壁留出了空隙,保证了上部空间的完整性。而从60公分到2米3的雪白墙壁成为划分空间的主体结构,为并无门窗、上部连通的小“房间”带来围合感。而在最下部,地面铺装向墙面上蔓延,厨房卫生间的瓷砖,客厅卧室的暗棕色木墙,以及铺设在弓形窗台、中庭走廊等过渡灰空间的螺纹砖块,不同的铺装暗示着其所在空间的不同功能,同时也保证了在入口处观看时空间的完整性和对称性。建筑师在公寓内部不同空间间以及外部入口的划分出都使用了白色细微水泥这种新型材料,经过重新规划的室外空间明确了庭院与城市街道的界限,让空间更加完整与实用。

The second decision is structuring all rooms on three sections, based on three levels. A top level — the original wooden beam and ceramic vault ceiling — runs throughout the house and is painted grey. Nothing breaks up this level, since partitions do not reach up to the ceiling. Running from 60 cm to 230 cm and painted white, an intermediary level encompasses and structures the rooms, closing in the space even though there are no doors and the partitions don’t reach the ceiling. The lower level, running from the floor to a height of 60 cm, features flooring rising up the partitions in distinctive contrast for each space, while maintaining symmetry with the entrance — tile for wet rooms, wood for living rooms and bedrooms, and a new type of tile for outdoor-facing rooms, the street-side bow-window and the gallery connecting to the courtyards. The thresholds linking the rooms feature a new material, white micro-cement, which likewise covers the partitions in the entrance, which was re-arranged to clearly establish the public spaces facing the street and the private spaces facing the inner courtyard.

▼ 贯通的顶部空间,白墙以及暗示使用功能的下部空间,grey ceiling, white partitions and the features flooring rising up the partitions

031-TAMARIT-11-2000

031-TAMARIT-12-2000

一系列边界明确的空间彼此相连,从中心向两侧蔓延开来,柔和的阳光透过上部的缝隙与留空的门洞向内渗透,形成了逐层递减的美丽光影层次,而私密性也遵循着与之相似的规律,层层递增。

The entire interior space is thus organised as a series of rooms which are set off but connected and which always connect to the two exits to the outside, through which light penetrates into more interior spaces, creating a beautiful light gradation. Spaces which require more privacy follow a similar pattern but with greater privacy.

▼ 主卧与通向露台的走廊相连,the main bedroom is connecting to the gallery/ 衣帽间, dressing room

031-TAMARIT-13-2000     031-TAMARIT-14-2000

▼ 卫生间,the bathroom

031-TAMARIT-15-2000     031-TAMARIT-17-2000

紧靠内庭的走廊结构被完全拆除重建,错落的划分方式与变换着透明度的玻璃为新建的巨大木门带来丰富的变化,同时也在照亮室内空间的同时,阻挡着外界过往路人不经意的注视。

The gallery leading to the courtyards was completely demolished and was re-built (both structurally and in terms of building materials) using enormous wood doors featuring different cuts and glasses of various transparency that manage to illuminate the interior despite its unfavourable orientation while blurring the unappealing view.

▼ 从室内空间看向走廊,view from the internal space to the gallery / 走廊空间,gallery

031-TAMARIT-16-2000     031-TAMARIT-19-2000

▼ 错落的划分方式与变换着透明度的玻璃为新建的巨大木门带来丰富的变化,normous wood doors featuring different cuts and glasses of various transparency

031-TAMARIT-20-2000

031-TAMARIT-22-2000

▼ 改造前,before renovation

031-TAMARIT-PREVIOUS_01     031-TAMARIT-PREVIOUS_02

▼ 平面图,plan

031-TAM-publicaciones-planta-2000

Architecture: RAS Arquitectura
Project name: Tamarit Apartment
Project Site: Barcelona
Collaborators:
Engineering: Mares Ingenieros
Structure: Diagonal Estructuras
Photo: Jose Hevia
Project: 2015
Construction: October 2015-May 2016
Client: Private commission
Built surface: 140 sqm (indoors) + 60 sqm (outdoors)

Drawings: RAS Arquitectura
English Text: RAS Arquitectura
Chinese Text: gooood

MORE: RAS Arquitectura,更多关于他们:RAS Arquitectura on gooood 

Post a Comment