安东尼学校和活动中心,法国 / Dietmar Feichtinger Architectes

一所坚固耐用、开放又明亮的学校,它将与使用它的人一起成长

项目标签

位置:
类型:

来自 Dietmar Feichtinger Architects 对gooood的分享。更多请至:Dietmar Feichtinger Architects on gooood
Appreciation towards Dietmar Feichtinger Architects for providing the following description:

学校建筑影响着儿童和年轻一代的成长——他们大部分的时间都在校园中度过,同时作为法国威望工程中的一部分,建造高品质的学校就变得更加重要。安东尼学校和活动中心由Dietmar Feichtinger事务所设计,它包括一所小学和附属的幼儿园。与原来的旧校园相比,新的校园实现了巨大的进步。安东尼属于大巴黎都市圈,乘坐RER C线到达巴黎市中心需要20分钟的时间。学校坐落在Pierre Gilles de Gennes大街的一处转角上,与车站距离很近,同时还与一所初中和一所高中相邻。

School buildings shape the development of children and young people who spend most of the day there. They are also prestige projects for French municipalities. Therefore, its architectural quality is even more significant. The new elementary school with kindergarten by Dietmar Feichtinger Architectes in Antony is the result of a competition won and an enormous improvement compared to the old school it replaces.  Antony is part of the Métropole du Grand Paris, the RER C train takes 20 minutes to the center of Paris. The school is close to the station, a secondary school and a high school, on a curve in Rue Pierre Gilles de Gennes.

▼项目概览,General view ©David Boureau

为了适应城市结构,并尽可能多地留出庭院、为教室引入光线,建筑的体量被扩展至场地的边界。自然光线、开放且明亮的空间、自由的活动场地和直通户外的路径是规划中的基本准则。根据全年阳光入射量的模拟,建筑的每个翼楼被设计为不同的高度:东北翼为三层,西北翼为两层,此外还有一个单层体量,沿着弧形的街道从西南向东南延伸。这样的体块布局能够让阳光照进庭院和教室,同时又保持较低的能耗。

▼场地平面图,site plan ©Dietmar Feichtinger Architectes

In order to fit in with the urban structure, to obtain as much space as possible for the courtyards and optimal sunlight for the classes, the building follows the limits of the site. Natural daylight, open, bright rooms, a large amount of freedom of movement and direct access to the outdoors were essential planning criteria. The incidence of sunlight was simulated over the whole year, the wings are staggered in height: three floors in the northeast, two in the northwest and one on the winding road from southwest to southeast. The sun shines into the school yard and the classrooms, energy consumption remains low.

▼南向视角,South perspective ©David Boureau

▼西南视角,South west view ©David Boureau

▼北立面,Northern facade ©David Boureau

学校主要由4个体量构成,在中央围合出一个开阔的梯形庭院。在二层,生长着树木的庭院和教室前的大露台共同构成了一个充满阳光和微风的场地,孩子们可以在这里自由地玩耍和运动。

The school consists of four wings that surround a large, trapezoidal courtyard. A courtyard with trees and a large terrace for the classes on the first floor forms the airy, sunny, child- and exercise-friendly center of this school.

▼庭院,courtyard ©David Boureau

 

场地的优化使用
Optimized usage of the site

一层的多功能厅位于道路在东南方向的拐弯处。这是一个适合孩子们游戏、运动和锻炼的空间,也可以用来举办活动。位于道路一侧的大食堂和学校的西翼入口通过该空间联系在一起,而位于街道上的整体空间序列则与玻璃和金属构成的半透明立面结合起来。这样的设计将孩子们的跃动带向了城市空间,同时也起到引入自然光、通风和彰显学校开放性的作用。

The multi-purpose hall on the ground floor is situated on the curve of the road in the southeast. It is suitable as a space for play, sports and exercise for children, but also for events. It forms the link between the large canteen on the street side and the entrance in the west wing of the school. This entire sequence on the street is combined with a polygonal, partly translucent facade made of glass and expanded metal. This gives the children a presence in the urban space, enables natural light and ventilation and signals openness.

▼位于街道上的整体空间序列则与玻璃和金属构成的半透明立面结合起来 ©David Boureau
The intire sequence on the street is combined with a polygonal, partly translucent facade made of glass and expanded metal


▼一层运动空间,Gymnastics area on the ground floor ©David Boureau

在宽阔的红色人行道的围绕下,多功能厅的体量在转角处上升至4米的高度,它沿着场地的弧线,创造出一个非常明亮、宽敞的多功能空间,其微微抬升的屋顶被用作二层的户外场地。屋顶的斜坡被顺势置入了平坦的木质台阶,并采用几乎透明的不锈钢网作为防止坠落的保护装置。屋顶外缘的绿植则形成一道面向周围环境的滤网。

Surrounded by a wide, red-colored pavement, the hall rises towards the curve up to a room height of four meters. It follows the curve of the site and creates a very bright, spacious, multifunctional room. Its slightly rising roof is used as an outdoor court on the first floor. The roof slope leads to flat wooden steps, a barely visible stainless-steel net serves as a ball net and fall protection. Plants along the outer limit provide a green filter towards the surrounding.

▼二层户外场地,Upper recreation area ©David Boureau

 

迎接
Welcoming

西南侧屋顶的几何形状在入口上方构成了一道保护性的顶篷。孩子们可以在上学前和放学后在这里停留等待。另外一间多功能室略微向外突出,强调出入口所在的位置,同时也可以对外使用。街道上的公共空间的后方是一条走廊,它向所有的班级开放,融合了缓冲区、中转空间和休息空间的功能。这条走廊在通往门厅的入口处拓宽,自然而然地将高年级和低年级学生区分开,使他们进入属于自己的区域。

In the southwest, the geometry of the roof forms a canopy that protects the entrance. Here the children can wait before and after school. A second multipurpose room is slightly advanced – it emphasizes the entrance and can also be used externally. The public space on the street is followed by the corridor that opens towards all classes. It serves as a buffer, transit zone, lounge and break area. This corridor widens up behind the entrance to the foyer, where a wide staircase leads to the first and second floors. It naturally separates the older children from the little ones who walk straight into their groups.

▼入口顶篷,the canopy over the entrance ©David Boureau

 

是教室也是生活空间
Classes as living spaces

位于首层的教室主要给2岁半至6岁的儿童使用。教室的通高玻璃墙可通过滑动门系统充分打开,使每个教室都拥有朝向开阔操场的视野。操场本身被设计为一个亲切而具有艺术感的景观,包括铺设着体育场材料的缓缓起伏的小丘、树木以及数个游戏区域。孩子们可以直接从教室走到外面的场地。

The classrooms of two and a half to six-year old children are situated on the ground floor. With floor-to-ceiling glass facades that can be opened largely with sliding doors, they are all oriented towards the spacious playground, which is designed as a friendly art landscape with gentle hills made of sports surfaces, trees and play areas. The children can go outside directly.

▼幼儿园操场,Kindergarten playground ©David Boureau

▼从教室望向操场,view from the classroom ©David Boureau

▼幼儿园教室,Kindergarten classroom ©David Boureau

位于上方楼层的教室也遵循了同样的原则,均敞开于宽敞的户外平台。平台的部分地面以木头铺设。位于建筑中间的带顶空间提供了望向附近街道的视野,即使在雨天时,孩子们也可以到户外来玩耍、聊天,度过愉快的课间时光。

The classes on the upper floor follow the same principle: They are oriented towards spacious terraces. The rounded edges form the inner courtyard. Part of the terraces are made of wood. A sheltered space forms a framed view to the neighborhood. There children can play outside even in rainy weather. One can play or talk together in any weather until class begins.

▼二层户外平台,Upper floor terrace ©David Boureau

▼位于建筑中间的带顶空间提供了望向附近街道的视野,a sheltered space forms a framed view to the neighborhood ©David Boureau

▼小学教室,Elementary school classroom ©David Boureau

▼教室向户外平台敞开,The classes are oriented towards spacious terraces ©David Boureau

良好的空气质量对于保护儿童身心健康、提高注意力有着十分重要的作用。在教室与教室之间的玻璃幕墙上,间隔分布着木制的屏墙,其背后隐藏着加热器,可以对空气进行预热,并在空气温度过低时通过通风片将这些热气送至教室。当教室内的二氧化碳含量增加时,它们还将起到补给新鲜空气的作用。该木质元素不仅为玻璃幕墙带来了节奏感,更为庭院营造出温暖的氛围。

Air quality plays a major role in children’s well-being and ability to concentrate. A floor-to-ceiling wooden panel interrupts the glass facade between the classes. Behind it is a heater that preheats the air and blows it in through the class-side fins when it is too cold. If the CO2 content in the room air increases, fresh air is supplied. This wooden element gives the glass facade a rhythm and contributes to the warm atmosphere of the courtyard.

▼在教室与教室之间的玻璃幕墙上,间隔分布着木制的屏墙 ©David Boureau
A floor-to-ceiling wooden panel interrupts the glass facade between the classes

所有的隔墙和承重结构都采用了裸露的混凝土材料;朝向过道的墙体还结合了木质家具的功能:在教室一侧,它们变成置物架、箱子和洗手台,在过道一侧则成为衣帽存储柜。入口区域的地面铺设以条形镶木地板。食堂在街道上呈现为一个纵深而又开放的空间,玻璃立面和环绕式的内部天井使其沐浴在充足的自然光线之中。

All partition walls and load-bearing supports are made of exposed concrete, the walls to the aisle as multifunctional wooden furniture: On the class side, they serve as shelves, boxes and wash basins, and on the aisle side as cloakrooms. In the entrance area there is strip parquet on the floor. The canteen is a deep, open space on the street that is naturally lit by the facade there and an all-round glazed inner patio.

▼二层过道,Upper hallway ©David Boureau

▼教室,classroom ©David Boureau

▼内部庭院,inner courtyard ©David Boureau

这是一所坚固耐用、开放又明亮的学校。对于Dietmar Feichtingers来说,建筑为日常生活提供了舞台。学校的设计以户外空间为指导,为功能的调整和未来的发展留下了充分的空间。

“学校在孩子的成长过程中扮演着重要的角色。建筑是这一切的背景。我们希望为学生和老师创造出一个稳固耐用、同时充满自然光线的生活场所,它将与使用它的人一起成长。”——Dietmar Feichtinger

The school is robust, open and bright. For Dietmar Feichtinger, architecture is the stage for everyday life. This school is oriented towards outdoor spaces – and it leaves enough space for appropriation and development.

“Schools are very important places in the development of children. Architecture is the background. We want to create areas of life for students and teachers with a robust materiality and lots of natural light which develop with the people who use them.” Dietmar Feichtinger.

▼二层入口楼梯,Access upper floor ©David Boureau

▼运动空间,Gymnastics area ©David Boureau

▼北立面,North facade ©David Boureau

▼一层平面图,plan RDC ©Dietmar Feichtinger Architectes

▼二层平面图,plan RDC+1 ©Dietmar Feichtinger Architectes

▼三层平面图,plan RDC+2 ©Dietmar Feichtinger Architectes

▼立面图,elevations ©Dietmar Feichtinger Architectes

▼剖面图,sections ©Dietmar Feichtinger Architectes

 

Client: City of Antony
Competition: 05 | 2014
Start of planning: 09 | 2014
Start of construction: 09 | 2016
Completion: 02 | 2020
Architect: DFA Mandatory
Floor area: 3571㎡
Built-up area:
Kindergarten 785 ㎡
Elementary School 1019 ㎡

More:Dietmar Feichtinger Architects。更多请至:Dietmar Feichtinger Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »