SBF Tower by O.H.A

Sky gardens in the city

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 O.H.A 将项目授权gooood发行。更多关于:O.H.A on gooood. Appreciation towardsO.H.A for providing the following description:

O.H.A公布了一系列在深圳福田区的SBF塔的新照片,照片展示了建筑普利兹克奖获得者Hans Hollein和Christoph Monschein的设计的即将完工的建筑。

A series of new photographs of Shenzhen´s SBF Tower has been unveiled by O.H.A, showing Pritzker Prize winner Hans Hollein and Christoph Monschein’s design nearing completion in the Futian district of Shenzhen.

▼大楼与附近的高层建筑形成对比,the building was envisioned to contrast any high-rise in the vicinity because it is different

早在2010年,该项目由南航和博时基金(Bosera Funds)两家公司委托,期待被打造成独特的新地标,与附近的高层建筑形成对比。这个极具纪念意义的大厦设计以汉斯·霍莱因生前在芝加哥绘制的草图为基础,它表现了摩天大楼的未来的未来预示,该大楼坐落于一个显眼的街角。它毗邻城市南北轴线上的市民中心,位于东西走向的深南大道上,这里属于深圳的中环,周边建筑以证券交易所为主。

▼毗邻城市南北轴线上的市民中心,the building adjacent to the Town Hall and its main North-South axis

Commissioned by the duo of Southern and Bosera Funds back in 2010, the project was envisioned to contrast any high-rise in the vicinity because it is different. With its memorable design, based on an early sketch drawn by Hans Hollein in his time in Chicago, how skyscrapers should look in the future, it becomes a dominant statement within the high-rises, in an exposed corner position of the cluster. The office tower has a strategic position within the texture of the city. Adjacent to the Town Hall and its main North-South axis, and located on East-West oriented Shen Nan Avenue, it has the pole position in the central quarter in Shenzhen, where in midst the stock exchange building dominates.

▼整个塔楼如同雕塑一般矗立在城市中心,the tower building itself rises on top as a highly sculptured building

▼从公园视角观察塔楼独特的外观,a very distinct appearance view from the park

该塔楼建筑基于一个简单的45 m x 45 m的正方形平面而建,共42层,总高度达200米,地面以上的建筑面积达到80500 m²。大楼部分底部区域的裙楼作为大楼的入口,公共商务大厅和高级餐厅使用。

The tower building in plan is a simple square of 45 m x 45 m, with 42 floors and an overall height of 200 m and it features a total floor area of 80.500 m² above ground.A skirt building partially frames the tower in the base zone, where the entrance area, the public business hall and a high-class restaurant are located.

▼从下仰视这座极具纪念意义的大厦,the memorable design viewed from below

▼裙楼作为大楼的入口,a skirt building in the base zone as the entrance area

▼这些空中花园在水平方向呈现或是向内缩进,或是以悬臂向外凸出,deep setbacks and far outreaching cantilevers interchange along the imaginary façade line and are overgrown with plants

整个塔楼如同雕塑一般矗立在城市中心,空中花园与建筑融合,创造出塔楼独特的外观,这样的设计表现出建筑师的另类设计风格和对可持续性设计的关注。大楼中5到6层被划分为一个单位,如此向上重复3、4次。这样的分区以相同的6层为一个单位和一个正方形的外部平台组成。但是5层为一个单元的外观设计上要更复杂些,每一层似乎都不一样,通过向外延伸的悬臂结构形成大楼的立面线,而其上长满了植物。这些空中花园在水平方向呈现或是向内缩进,或是以悬臂向外凸出,呈现灵活的外观效果,可以根据不同的需求进行使用。大楼的主入口位于北面,配有有顶的车道。整个建筑使用的材料以优雅的石材和木材,玻璃和金属为主。

▼楼层中的空中花园,the sky garden in the building

The tower building itself rises on top as a highly sculptured building with vertical gardens integrated in the architecture such giving the tower a very distinct appearance talking of alternative workstyle and sustainability. Vertically the tower is a layered structure featuring two different zones of 5 to 6 floors each which repeat alternating 3 and 4 times. One such zone has 6 identical floors with a square outer perimeter.But the other zone of 5 floors is highly complex in its outer appearance:Each individual floor is seemingly different; deep setbacks and far outreaching cantilevers interchange along the imaginary façade line and are overgrown with plants.These sky garden-levels also have the advantage that their purposely versatile outer appearance is very flexible and can easily answer individual situations.The main entrance lies in the north with a covered drive up.The materials used are elegant surfaces of stone and wood, glass and metals.

▼室内与空中花园相结合,the interior integrated in the architecture

▼建筑手绘图,the sketch

▼底层平面图,ground floor plan

▼上层平面图,upper floor plan

▼剖面图,section

completion year :2018
built area :80.000m² office area, 200m, 42 floors
project location :Shenzhen, China 22.543633, 114.050262
photographer :ONJ
design principal :Prof. HANS HOLLEIN
project architects :Christoph Monschein Ulf Kotz
local representative :His a-Wei Wang
job captain :SanHwan Lu
local architect :SADI
Leed, façade consultant :Werner Sobek Ingenieure
client :Southern / Bosera Fund
program :High-rise building for office use
status of project :First Prize Competition 2009 Ground-breaking 2011 Completion 2018

More: O.H.A。更多关于:O.H.A on gooood.

Post a Comment