Retroscena公寓,罗马 / La Macchina Studio

滑稽且大胆的空间宣言

项目标签

设计公司:
类型:

感谢 La Macchina Studio 对gooood的分享。更多关于他们:La Macchina Studio on gooood
Appreciation towards La Macchina Studio for providing the following description:

该项目位于罗马Appio Latino区的中心,距Caffarella公园只有几步之遥,由罗马事务所La Macchina Studio设计,两位创始人利用多种学科,在图案设计中融合了建筑、戏剧、音乐和插画,将1950年代的公寓改造成一系列奇幻的空间,创造出现实和虚构共存的戏剧化场景。

In Rome, in the heart of the Appio Latino district a few steps from the Caffarella Park, the Rome-based duo La Macchina Studio www.lamacchinastudio.net transforms a 1950s apartment into a surreal set where reality and fiction coexist in a quasi-theatrical scene.Thanks to the multidisciplinary approach of its two founders, the studio celebrates the graphic sign, in a project that fuses architecture, theatre, music and illustration.

▼项目概览,overview © Paolo Fusco

该项目的业主是一对年轻夫妇,为了满足他们的愿望,建筑师在工匠的帮助下修复了原有的威尼斯水磨石地板,并打乱原有布局,赋予其新的叙事性。地面的新材料按照原有分区铺设,黑色Botticino大理石清晰地界定出生活区,走廊地面采用原有设计,用掺火山灰的粉色粘合剂粘接,卧室地面采用略带砖红的微水泥,呈现出温暖色调。不同纹理和颜色的组合创造出拼贴效果,与全白墙形成对比。

In alignment with the wishes of the clients – a young couple – the architects have, on the one hand with the help of local craftsmen, recovered the pre-existing Venetian terrazzo flooring, while on the other they have completely disrupted the internal distribution to give way to a new storytelling.Kicking off with the insertion of new materials in correspondence with the traces of the original divisions, the living area is defined by a clear band in black and Botticino marble. The area along the corridor takes up the original design of the flooring with a pinkish binder with pozzolan powder, while the bedroom is tinged with the warm nuances of brick red microcement. The result is a combination of designs in different grains and colours that creates a “collage” effect, in contrast with the absolute white of the plastered walls.

▼走廊地面使用掺火山灰的粘合剂粘接,生活区地面使用黑色大理石 © Paolo Fusco
corridor flooring using binder with pozzolan,living area flooring using black marble

公寓空间沿着纵向主墙一一呈现,墙壁分隔了公共空间和私密空间,创造出以三种不同元素为特点的场景。经典蓝色漆面木拱门通往卧室,线条清晰,氛围温馨。其门框向餐厅伸出70cm,是生活区的焦点,而且可以在视线上遮挡厨房家具。客厅是整个公寓最大的空间,黄色窗帘沿着已拆除的隔断布置,在不同功能区之间勾勒出柔和的边界。

The apartment reveals itself longitudinally along the main wall, which represents the limit between private and representative space and creates a landscape punctuated by three different elements.An arched door in classic blue lacquered wood leads to the sleeping area with clear lines and a welcoming atmosphere. The door, with its wooden profile that juts out 70cm towards the dining room, is the centerpiece of the living area and hides the kitchen furniture from view.The living room is the largest space in the house: a yellow curtain runs along the demolished partition, outlining the areas and drawing a soft border between the different functions.

▼经典蓝色漆面木拱门是生活区的焦点 © Paolo Fusco
the arched door in blue lacquered wood is the centerpiece of the living area

▼通往卧室,leading to bedroom © Paolo Fusco

▼向餐厅伸出70cm,extending 70cm towards the dining room © Paolo Fusco

▼从蓝色门看向生活区,view at blue door to living area © Paolo Fusco

▼黄色窗帘形成柔和边界,yellow curtain forming soft border © Paolo Fusco

▼餐厅,dining area © Paolo Fusco

▼客厅,living room © Paolo Fusco

白色漆面衣柜里藏着一个小书房,是读者的庇护所,与其他空间分隔,私密且安静。与墙面齐平的灰蓝色门看似是关上的,实则通向浴室,白色马赛克与黑色接缝对比鲜明,空间被拱形通道分隔,透过它可以看到孔雀釉色的后墙和立式洗手池。

A white lacquered bridge wardrobe hides a small study: the reader’s refuge, an intimate, silent space, isolated from the rest of the home.A grey-blue flush-to-the-wall door that seems drawn on, gives access to the salle de bain covered in white mosaic with contrasting joints, cut by an ogival passage which gives a glimpse the back wall in peacock-colored enamel and the free washbasin standing.

▼小书房,small study © Paolo Fusco

▼卧室,bedroom © Paolo Fusco

▼浴室,bathroom © Paolo Fusco

事务所的创始人Gianni Puri和Enrica Siracusa称:“我们希望通过Retroscena公寓加强空间俏皮和奇幻的特质,通过颜色对比、变换图案主题和置入惊喜元素,使不同角度的场景呈现不一样的叙事性。”

“With Retroscena, we wanted to enhance the irreverent and surreal nature of the architectural story, which is inextricably linked to its photographic alter-ego by playing with colour contrasts, graphic motifs and unexpected incursions” affirm Gianni Puri and Enrica Siracusa, founders of La Macchina Studio.

▼浴室细节,details of bathroom © Paolo Fusco

▼地面细节,details of flooring © Paolo Fusco

该项目呈现出有趣且奇妙的视觉效果,大胆的色彩和精巧的设计赋予室内十足的个性,将焦点转向居住者,使其成为充满惊喜的戏剧化建筑中的主人公。

Retroscena offers a playful and fantastic vision of the house. Bold color choices and savvy design tricks give personality to the interiors, turning the spotlight on the inhabitants, protagonists of a theatrical – and architectural – piéce full of surprises.

▼拼贴效果,collage rendering © La Macchina Studio

▼平面,plan © La Macchina Studio

Project Credits
Name: Retroscena
Address: Quartiere Appio Latino, Rome (Italy)
Architecture: La Macchina Studio (Gianni Puri, Enrica Siracusa)
Client: private
GFA: 75 sqm
Completion: August 2020
Animations and illustrations: La Macchina Studio
Photography: Paolo Fusco

Materials
Venetian terrazzo floors

Microcement floors

Furniture and craftsmanship in lacquered wood

Ceramic mosaic and wall enamel coverings

More:  La Macchina Studio     更多关于他们:La Macchina Studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »