PASEO DE GRÀCIA PENTHOUSE by CaSA

A rooftop office space was converted into a 200 square meter living space with a 102 square meter terrace.

Project Specs

Design:
Location:

来自CaSA对gooood的分享。更多关于他们:CaSA on gooood
Photos by Roberto Ruiz – robertoruiz.eu

西班牙巴塞罗那一个屋顶办公空间被改建成200平米居住空间+102平米的露台。业主是来自挪威的一大家子人,他们希望在巴塞诺那拥有一个别墅。建筑师在最初看到这个场地的时候,发现当时作为办公室使用的场地相当缺乏魅力,内部空间乏味,露台也被空调机占领。不过,因为位置和景观具有很大潜力,所以业主最终出手买下这一层,并委托建筑师全权改建。

COMMISSION
The clients, a Norwegian couple with a very big family of children and grandchildren, were searching for a property, a second residence in Barcelona. They wanted us to find it and transform it into a “wow flat”.
After weeks of research we have found these offices that lacked of charm but had an great potential as for position, views and the huge, neglected terrace filled of air conditioning machines and bad finishes.
They bought the property and entrusted us its complete transformation.

▼Before 改造前

/wp-content/uploads/2015/09/cd832c3d08c73f6c74bc8d5f613af30d.jpg

▼Before 改造前

/wp-content/uploads/2015/09/fc4d10214655402837c760d30c8003ea.jpg

建筑师将内部全部拆除,克服低天花和横梁的限制打造出积极利用露台的四卧四卫和宽大起居空间。流线上最适合起居空间的位置在尽头的圆弧空间,为了避免干扰卧室,建筑师设计了露台和走廊这两条自由的线到达起居空间。为了利用外面的的特色景观,每个房间都有大落地窗或玻璃落地门直通露台。此外建筑师将部分家具比如岛式厨房给导了一个大圆角,以便与弧形的起居空间相匹配。地面采用白色水磨石地板,墙面采用白色漆。

/wp-content/uploads/2015/09/c9221c8da0a22aaab3b7c97b9c0e58bb.jpg

Brief · After complete demolition of the space we had to come up with a layout to host four bedrooms and four bathrooms (possibly en-suite), one big living space and take advantage of the great terrace.

Beams · The property had a big limit we had to overcome: low ceilings and big beams hanging below them.This implied a difficulty in passing ducts and installations and in how to divide the layout. In the end the rooms have been distributed by placing the walls along the existing beams, exposed. We opted to incorporate the beams, exposed, into the project and make them part of it.

Circulation · One of the key points of the project was that the entrance is at one end of the apartment, and the desirable space for the living area (with the greatest views and the curved wall on Paseo de Gracia) is at the other end.To avoid having to pass through the bedrooms area to reach the living area, we created a closed box for the private night area (that includes a corridor) and a second day area circulation by opening a doorway to the terrace that leads directly to the day area.

/wp-content/uploads/2015/09/3eaf052cf1104ded702659c5d394f67b.jpg

Night Area Box · This night area box is visually placed below the thick and heavy beams that cross the apartment. Different heights were used to emphasize the feeling of a box below the beams and bring natural light into the corridor. Two lines of light are placed in the corridor: one is hidden in the volumes

Mirrors · The property only has windows on one side, being the other side the boundary wall with the next building. The corridor and living mirrors have been designed to fool the eyes and open up spaces and windows on the boundary side too.
Curve · The project restores the building’s curve facade by getting rid of roller shutters that cluttered the facade. This newly discovered curve becomes one of the guidelines of the project. To emphasise it on the inside, a white step covered in white Pandomo continuous coating is built around the living space, matched on the ceiling with it a curved line of curtains. The curtains pass from inside to outside, in the area of the outside dining table, visually blurring the limit between indoor and outdoor. The same curve motif appears in the slot line drawn on the doors closing the “bedroom box” in the shape of the corridor towards the entrance, and in the rounded corner of the marble kitchen island.

/wp-content/uploads/2015/09/75a739127dac0e6072edd2553cb4e634.jpg

Interior-Exterior Relation · The project wants to maximize the incredible views on the city and the boulevard. The new windows open up completely to unify indoor and outdoor spaces.

Colours and Materials · The materials and colours of the project are inspired from the materials and colours of the views of Paseo de Gracia. This allows to visually connecting interiors and exteriors. The aim was to make feel that the apartment is on Paseo de Gracia. The white terrazzo floors bounce the light on the inside and give a solid feel of white stone. The details of marble cladding in kitchen and bathrooms have the same objective. The porcelain of bathrooms and terrace deck is chosen in colours reminiscent of the stone building on the outside, as well as the kitchen unit doors. The graphite metal details of library, kitchen island, windows and railing are inspired by the slate roof of the of La Unión y El Fénix building, right in front.

/wp-content/uploads/2015/09/1dda27c9bc342b9f5640f28054ffde09.jpg

ROOMS

进门后需要下三步台阶到达玄关走廊,这里有一面增加空间感的大穿衣镜和巨大的储物柜(柜子里还隐藏了暖通空调设备以及热水加热设备)。一侧的落地玻璃门直通户外平台。另一端的滑动门则通往走廊。照明采用柔和的线性照明灯带。

The entrance is raised, and three steps down you find the hallway, where a wide glazed door opens to enter the great terrace. A Line of storage units hidden behind white panels incorporates all the machines for hot water and air cooling and heating. In the middle of these units there’s a seat to take off shoes (a habit of the Norwegian clients), with a square mirror. The double-height of the entrance wall can be overcome by stepping on the concrete step. A big sliding door with leads to the “bedrooms box”.

The corridor is accessed through big doors at the extremes, one sliding on the entrance side and one big pivoting one on the living side. It widens as you move through it and it’s pointing straight at one of the big windows of the living space.
To avoid the space feeling like a tube, the corridor widens in two points where the entrances to the bedrooms are facing. Two big mirrors also enlarge visually the space.

A lower ceiling area between corridor and bedrooms allows natural light to enter the corridor space. Indirect lights illuminate the ceiling from above the volumes placed on the boundary walls. The same volumes are pierced in their lower part by a line of LED spotlights by Viabizzuno, pointing at the floor. This light source allows to light the corridor without interfering with the bedrooms (at night, i.e.), as placed far from the line of windows between corridor and bedrooms.

/wp-content/uploads/2015/09/556515f8a0ce9ea3010d8932425760c7.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/9c34745e7eebb8905ace19e6c9d26f00.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/19229741967dd7a433f66f736c559826.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/ebd75ec6186d949d5674c96f3d50d1cf.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/57750374312821d7166456be7ab3f772.jpg

走廊联系了四个卧室,第一个卧室拥有一小段弧形墙和整幅墙的搁架系统,内部没有卫生间,必须使用门厅处卫生间。其余三个卧室都有配套的卫生间。其中第二个卧室非常小也配置了极小卫生间。所有卧室都有落地玻璃门通往室外平台。

Four bedrooms are aligned between the corridor and the terrace.

Entrance to bedrooms is through a pivoting door, floor to ceiling and wall-to-wall, no doorframe and painted in the project colour.

All bedrooms have closets hidden behind mirrors that multiply the low ceiling entrance and hidden curtain rails on the whole glazed wall with indirect line of lights.
The first one will use the entrance bathroom, the other three have each one its own.
The first bedroom has a curved wall and wide library shelves.
By will of the client, the second one has a very small bathroom unit complete with shower, hand washbasin and storage and a separated toilet.
The third bedroom has a bigger bathroom set into a niche, that takes natural light through the shower box, placed in the room.
The fourth is the master bedroom, hosts a bigger closet and a desk. A special bathroom was designed to incorporate one of the sloped volumes;it has a large masonry bathtub with double shower-heads; the shower has special view on the Fenix building dome across the street, through its light-well.
A small courtesy bathroom is located close to the living area.

/wp-content/uploads/2015/09/5b79576078d81c83f81e45a74f31315d.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/9adbf1357cf9efc54ee4765ba6f7af10.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/89f21827813abb30e28d71799ed4d264.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/809752a5e1f68f7ec6b56bc753ddd17c.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/4c1ff48e272de12f46c58d804570be9f.jpg

推开走廊尽端的旋转门便到达了84平方米的大客厅,一面大弧玻璃墙之外便是美丽的老城景观。储存单元和厨房功能区沿着内墙放置。搁架系统为定置家具,上面摆放西班牙艺术家铎穆希卡的作品。

A large living space of 84 square metres opens up behind the wide pivoting door.
Its elongated shape terminates in the newly discovered curved shape of the building as it faces the corner of Paseo de Gracia.

Storage units and library cover almost completely the boundary wall. This capacious custom made furniture has 90cm wide sliding doors, some covered in wicker and others in mirror with a golden tone. Wicker softens the room, while the mirrors “open” windows and unexpected views, providing the space with sights all around and new perspectives on the city, while warming up the light.

The library has a black metal tubular structure detailed with brass feet and bolts, and its thick cylinders bear broad shelves as they cage the low units that disguise the air conditioning devices. The skirting board in the lower part of the units is perforated to allow the machines to ventilate; it has the same high as the curved Pandomo step that projects from the terrace.

Works of art by Spanish artist Sito Mújica have been chosen for this space, his watercolours are displayed on the library shelves (courtesy of 3Punts Gallery).

/wp-content/uploads/2015/09/4291d503f49c7a3f513b94488115435a.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/ee708ded3911e879ba857630b934c4e3.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/3fa478421d28ae358021719e4e8e50a1.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/4a2011ef0a9882eb25f3832e35ba798e.jpg

厨房被安排在一角,格局是L布局外加一个岛式操作台+餐台。一个小天窗为水槽带来自然光。抽油烟机被白色大理石包住。

与客厅接壤的室外露台安放了室外餐桌,能享受到美丽景观。整个露台面积达到100多平米,串联了所有建筑房间。

The kitchen occupies a corner of the living space. The units are split on two walls. On the first are placed two fridges, hidden behind doors and the electric fires. The kitchen hood has been completely clad in white marble, just like all tops and dashboards. On the second wall, the sink is placed strategically under the light well to allow views of the dome in the facing building. A line of lights is hidden behind the sloping roof. The central island completes the kitchen allowing extra storage and creating a breakfast table where its white marble slab has been cut with a curved shape.
A special seat is placed on the window sill of the square window cut in the sloped volume.
Next to the kitchen sink, a square window opens up and special seat is placed on the window-sill, the perfect place to contemplate the skyline.
The terrace is over one hundred square meters in surface and it embraces the entire apartment while it curves around the building.

/wp-content/uploads/2015/09/8d1fa7d32eff6374d2aba2ea703e60b2.jpg

Its level is higher on the entrance side, where the access is, from where its whole length can be appreciated.

Every bedroom can be opened completely and the existing sloping volumes of the facade create more private spaces in front of each room.

The outdoor space has been widened in front of the living area, creating a glass box next to the kitchen and in front of the living room that opens up completely. This wider area allows to place comfortably an outdoor dining area, with the big table by Kettal, of streamlined shapes, slight curves and white marble top.

/wp-content/uploads/2015/09/b11067cab904ca0d62bf80fca5b4b590.jpg

The curtains that follow the curve of the living space on the inside, suddenly appear in outside space, as if they were going through the thick facade pillar; they multiply the chances for screening and adding privacy, while softly swinging in the breeze. Their fabric is an outdoor textile that has been carefully chosen by Gancedo for its lightness and resistance.

The terrace can be lit through two lines of LED, one place hidden in the existing part of the railing; the second on the top part of the facade, underlining the curved shape of the building.

An outdoor shower has been placed on the terrace, for the hottest days of summer.
The upper part of the terrace hosts a laundry area, to wash and dry clothes away from sight. This part is screened by a partition, a fence cut at an angle and clad in the same material as the deck. The same material is used to clad the structural volumes protruding on the terrace, visually integrating their sloped shape into the solarium.

/wp-content/uploads/2015/09/87e61666ad98cd86bf16a05e113a31be.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/343bdb6c5903bba22729b44fd60f2bd4.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/3e4d3b744d15d3ad7732532ae7352e10.jpg

Location: Barcelona, Spain
Surface: 200 m2 + 102m2 terrace
Photos by Roberto Ruiz – robertoruiz.eu

TEAM
Architects: Andrea Serboli, Matteo Colombo
Project Manager: Gisela Farré for Alsamasa
Built by Alsamasa – www.alsamasa.com

 

MORE:  CaSA , 更多关于他们:CaSA on gooood

Post a Comment