The Grand Pinklao Clubhouse by Office AT

Floating L-shaped building

Project Specs

Design:
Location:

来自 Office AT 对gooood的分享。更多请至:Office AT on gooood
Appreciation towards Office AT for providing the following description:

泰国曼谷一流的房地产公司在曼谷郊区开辟了新的顶级住宅区。前期他们先修建了一个位于高地上,吸引公路人们的注意力,并能俯瞰西面景观的销售办公建筑,这座销售建筑还有健身区和游泳池。

Luxury housing project in Bangkok city is now expands to outer of the city. The Grand pinklao project which is one of the upper class leading real estate in Thailand is located in Borommaratchonnani Rd. which is the main road to the west of Thailand. The project needs the prominent clubhouse in front of the master plan for gateway and easily seen from the main road.Program: The building program includes multi propose and office on the first floor Sale office, fitness swimming pool and facility on the 2nd floor.

/wp-content/uploads/2015/09/ebf4a809ff45da230d37faa9e00ba9ab.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/49c3142de339a291fca99ca90ff8eb0c.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/0b82aa22e843bca522705a2142941b73.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/ebeb104cff2e2eef8dc6a40adfae4640.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/ced9e23192e88223e52b7372be2a1778.jpg

建筑位于高处地面2米的坡地上,总高度被控制在12米以内,是主路上引人注意的标志物。作为销售建筑,造型通常非常凡响,具有相当的气场,这个销售处也不例外。建筑可以看成为两个大石头支撑起的漂浮L型建筑。L造型一面面朝公路吸引路人,建筑师在这里布置了销售办公区;另外一面则坐南朝北,建筑师在这里安排了游泳池等功能。南北朝向的建筑非常适合东南亚的气候。西侧巨大的挑檐能够防止过多阳光进入建筑。

Slope & Height: From requirement of the owner for the new building, it should be unique and easily seen from main road so the building is sit on the top of 2 metre height landscape and the building height is extend to the 12 meter level which is the height limit by regulation.
 
Twist: The main program of the building such as sale office, fitness etc is twist along the main road to clearly seen from main road. The other part of the building such as swimming pool and mechanic is place along north and south direction so both parts form an L shape plan.
 
Sun orientation: The building axis also matches with the suitable orientation in Southeast Asia. The narrow face of the building face the sun on east and west side, especially on the west, there is a long shading over 4.5 meter  to protect the building from sun light and increase energy saving performance.

/wp-content/uploads/2015/09/e79e428de169875eebd8dad96132df70.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/93ba104f6f17a8e9507089ae86c87d3c.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/dbcd2ed1532ebc837e99a181270f4575.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/f31b1056da92bdea91390186c011b82c.jpg

建筑的停车场和人行道都安排在下部景观中。结构上建筑采用后拉伸结构实现悬挑最大达到7.5米的造型效果。宏观看,建筑可以理解成“位于两块石头上的玻璃建筑”。因为建筑二层外墙是透明的,人们可以看到室内情景甚至能看到建筑对面。而建筑中需要隐私的空间比如卫生间还有会议室都被放在建筑下方的不透明的石头造型体量中。这些造型是如此像天然石材,所以上上去就像两块石头顶了一个玻璃盒子。

Parking & Pedestrian: From the building layout, the building is faced on both main road and the housing project inside of the master plan. The entrance to the building from parking and pedestrian leading by landscape are come from inside of the project.

Structure: in order to make building as gateway to the housing project. The building use post tension structure to make a balance structure by cantilever both front and back of the building for 7.5 meter.
 
Glass box on the stone: The 2nd floor exterior skins of the building are clear glass in order to clearly see space and activities inside. The functions that need privacy in the building such as toilet, meeting room are covered with irregular brick wall and clad with stone to make them look like natural stone shapes so the resulting shape of the building is a glass box on top of stones.

/wp-content/uploads/2015/09/5e9d065ca37c1ef362583336f8591705.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/6c1fad12f00b07464a0e8be9e8709429.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/8a6ac33d2fec880485c59f1b6ffe1c54.jpg

从爆炸图中可以看到建筑一共使用到了三种类型的结构。梁柱式结构用于支持地面底板和游泳池。二楼因为要实现大距离悬挑而采用了后拉伸结构。二楼的维护结构和屋顶支撑结构由钢结构实现。

Explode diagram: The building are composed of 3 types of structure. Post & Beam structure is used for support ground floor plate and swimming pool. The 2nd floor use post tension structure since it need unusual structure for long cantilever and the main column are stop at the 2nd floor plate. From 2nd floor to the roof of the building, steel structure is used to make the 2nd floor glass box float.

/wp-content/uploads/2015/09/5dd38d64ac6af07e031bf20950841915.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/7f4ae191f52353d215fc06a4445d03d2.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/43277fa38518eab4a308d6bbe7027e4a.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/43cfcd86411d9ddecd65a2a0be08190b.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/b1c68885b99e5936106a67f2e116c7b8.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/ad8c124f9620eecc125995d416fd74a9.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/c4ee7c7925e7e4ab114003a8c76da115.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/018e77ed3858639252f8f96ef0cd1554.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/7676581bc89d32515b7e1212333a4090.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/4bc4eae382f17657f709b817765dac7a.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/decfc4557a3acb5d334d267f61571a1b.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/c24a2b77bbffb0e5f77ef1b6d612a8ea.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/0a0d76bce47c42368ec70f7ac5455951.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/18cbf67100b7cb215abccff6bb890be4.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/3c288192bee92c27b209c7c1c17770de.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/773373de9c3e3f90c78e334e4d8f9532.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/b3ae94130b0dea8b425d2b5a134b785a.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/77ebcee8ed30601f60bf6e21e46db91b.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/95d31db6fa18819101e25ae6d1dc0fe8.jpg

Project Name : The Grand Pinklao Clubhouse
Location :  Borommaratchonnani Rd. Thawiwatthana, Bangkok, Thailand
Start: 2011
Completion : 2013
Owner : KRUNGTHEP LAND PUBLIC COMPANY LIMITED
Architect : OFFICE AT Co., Ltd.
Project Architects : 1   Surachai Akekapobyotin
                                2   Juthathip Techachumreon 
Architect Team :     1   Pinyo Tanadirek
                               2  Noppon Jeidipang
Interior Designer :  OFFICE AT Co., Ltd.
Landscape Designer :  Landscape  Architects of Bangkok
Structural Engineer : Mr. Sarawut Yuanteng
System Engineer :  Mr. Petch Panyagham
Construction Management :  –
Contractor : Archani co.ltd.
Construction Cost : 40 Million Baht
Storey : 2 floors
Max. Height : 12 m
Parking lot: 12 cars
Site Area : 15,000 sq.m.
Area : 1,000 sq.m.
Materials : Transparent Glass , stone, wood
Photographer : W-Workspace

MORE:  Office AT,更多请至:Office AT on gooood 

Post a Comment