OZ House by Stanley Saitowitz|Natoma Architects

The translucent geometry.

Project Specs

非常感谢 Stanley Saitowitz | Natoma Architects 予gooood的分享。更多关于他们:Stanley Saitowitz|Natoma Architects on gooood. Appreciation towards Stanley Saitowitz | Natoma Architects for providing the following description:

住宅位于加利福尼亚 Atherton 的一个山顶,通过蜿蜒的盘山公路可以到达项目所在的位置。入口大门处的混凝土墙体上切割了镂空的门牌号“96”。进入内部后,视线向各个方向延伸,旧金山的天际线在建筑周围展开。

The site is a hilltop in Atherton, accessed via the winding Ridgeview Drive, ending in a circular cul de sac. The entry gate is framed by a concrete wall from which the house number, 96, is incised. Once inside, views in other directions unfold, and in the distance, the skyline of San Francisco framed by the entry canopy.

▼建筑全貌,overview of the residence

▼住宅入口,the entrance of the residence

两个L形的体块交叠在一起,创造了悬挑的空间和庭院区域,将室内外用桥梁和悬臂联系在一起。

Two L shapes bars balance on top of each other creating courts and overhangs, defining indoor and outdoor spaces with bridges and cantilevers.

▼L形态的体块,two L shapes bars balance on top of each other

服务性空间位于整个建筑的实体部分,不透明的墙面围合了设备和仓储空间。实体和透明区域梳理了空间结构,使得建筑体块开放的线条漂浮在空间中。

Services are solid elements which comb the space with walls of mechanism and storage floating within the open lines of the bars.

▼实体体块帮助梳理空间,solid elements comb the space with walls

▼面向景观的一侧使用了全开放的玻璃幕墙,a light court carved into the ground illuminates the other side of the L

地下室是家庭游戏和休闲娱乐的空间,面向建筑下方的草地。一个明亮的中庭切入地面,主要层次的起居空间为正式的娱乐活动设计,建筑另一侧全幅的玻璃幕墙将悬挑出的空间塑造成开放式的景观,从这里可以看到整个城市的景色。就餐区、厨房和家庭区位于L形空间的另一侧。通过楼梯将进入二层,这里布置了休息区。面向城市景观的房间是主人卧室,向外悬挑。悬挑结构下方定义了户外活动空间。另外一侧是四间为孩子们准备的套房,中间通过书房、休息区和洗衣房隔开。过渡空间中同样还布置了垂直交通,以便通向下方的车库。

The basement is for family play and casual entertaining, opening to a large grassed area below. A light court carved into the ground illuminates the other side of the L. Above is the main level for formal entertaining which cantilevers over the basement and looks to the city view. Dining, kitchen and family areas are in the other leg of the L, where stairs go up to the bedroom L, inverted and floating above. The leg facing the city view is the master, cantilevered over the wing below creating an outdoor room, the other leg are four children’s suites, connected by an office, sitting area and laundry, and bridging a void below which connects to the garages.

▼首层空间布置了正式的活动区域,the ground floor is defined for formal activities

▼建筑悬挑的空间,the cantilevered volume

住宅的表现形式非常简洁,仅仅是强调了材料给人的感受。将空间中的联系和隔离降到了最小,就像一个纯粹的整体。

The house is a reduced expression of sheer material and absolute form where connections and intersections are minimized to non-existence, cast almost of a single piece, like an iPhone.

▼单纯的空间关系,the simplified space

   

建筑将空间编织在一起,在实体空间中创造空白部分,或者利用实体中创造出具有空白感的空间。两个L形的体块扭曲、折叠、交叉、循环、桥接、分隔。交叠的部分中布置了垂直交通。这些抽象的几何学空间不是强加在场地中的,而是自然的展现出来,扩大了空间中的领域,降低了形式感。

The building threads and weaves, making holes in things, or making things that make holes in things that are not. The bars twist and fold, cross and loop, bridge and divide. At the intersections are vertical connections. These abstract geologies do not impose, but expose, expanding the realm of space and diminishing the role of form.

▼建筑体块相互交叠,the bars twist and fold, cross and loop, bridge and divide

项目有趣的部分在于透明度和轻盈的感受,与他坚固的材质和体量形成对比。建筑本身的折叠和移动通过框架结构联系在一起。

The interest is in transparency and lightness contrasted with solidity and mass, folded on themselves, slipping and sliding through space as they frame and connect.

▼客厅,living room

▼厨房,kitchen

▼室内通透的光感和混凝土实体的对比,the translucent feel contrasts with the concrete walls

▼卧室,bedroom

▼交通空间,circulation space

▼夜景,nightscape

Architect / Firm: Stanley Saitowitz | Natoma Architects Inc.
Project Name: OZ House
Project Location: Atherton, California
Client: Olana and Zain Khan
Program: 2 story and basement single family residence with pool house, guest house and garages
Completion Date: January, 2017

More: Stanley Saitowitz | Natoma Architects. 更多关于他们:Stanley Saitowitz|Natoma Architects on gooood.

Post a Comment