“由外至内”住宅,日本 / Takeshi Hosaka Architects

渐进的收与放

项目标签

位置:
类型:

非常感谢设计方 Takeshi Hosaka Architects 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:Takeshi Hosaka Architects on gooood 
Appreciation towards Takeshi Hosaka Architects for providing the following description:

/wp-content/uploads/2011/11/a1c5efaf470c388b554c804fead1c8af.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/acd1d1737b8de9564f3b8303f9ce5b33.jpg

<Gradation of scenery, from outdoor area to inside area>
The project was launched when I was commissioned to enlarge a house for a couple in their 30’s and their three daughters living in Yamanashi Prefecture. On my first visit there, I found the houses of one story and two stories both stand close together but that there remain some empty lots, farming fields, wooded areas and unpaved roads. I remember that the bounty and generosity of the place inspired me. My client told me that we would have the opportunity to hear beautiful sound of birds in the early mornings and to see wild pheasants, peafowl and every now and then raccoon dogs. I looked for how the residents here could live in harmony with such nature and climate even in a crowded residential area. In the beginning I destroyed half of the main house, and then designed and built a new, one-storied structure with a continuous gradation from the wooded area located on the south side of the house to the inside area – that is, it is a boundary structure built in space between nature and human beings.

/wp-content/uploads/2011/11/753acf3fe5ea754ee6bca3c4112201a8.jpg

<Sky above, forest sidelong, ground below>
The sky being above the house, the forest close to the house, and the ground below the house, nature is attractive enough to be taken in into the inside area of the house. I planned a structure in which nature is horizontally and vertically incorporated as an integral part of the design of the structure to create a gradation from the outside area to the inside areas. To put it concretely, the open shed lies facing the south, which makes it possible for the residents to feel as if they were in one room, filled with a sense of unity with the wooden area. And the upper part of the house also has an open structure, consisting of some combinations of reinforced concrete V beams and transparent acrylic, as a result of which the residents can see the sky through the transparent acrylic ceiling. The V-beam structure conveys an impression of durability and reliability, while the presence of the transparent acrylic is next to nothing, which enables us to ignore the acrylic unconsciously and see only the rows of reinforced concrete V beams. What comes into our eyes is nothing but the beams, so we feel the sky so close to us, being unconscious of the existence of the roof. And the dining room is located at the end of the house, which is a boundary area between outside area and insider area in terms of the gradation. I regarded the floor of the dining room as comprising a part of the ground, and therefore I planted flowers and trees there.

/wp-content/uploads/2011/11/af7031aaa1d53a62fb9528b98f40ae14.jpg

<Enjoyment of climate>
In winter, the temperature here gets -10 C. However, the residents of this house do not need to stay still home during the long winter months. They can positively enjoy the climate in their own house, feeling the outside physically and spiritually. The cries of wild pheasants echo in the morning air, and will wake the residents up. The peacocks can be seen from their bedroom, and they can enjoy eating in the dining room where flowers and trees are growing up. During hot summer months, with no air conditioners, opening the window to its full width is to exchange the air inside with the air outside, which is a kind of synchronization of inside and outside temperature. Even on the rainy days when the rain blows into the room, they do not need to hurry to close the window because the floor of the room is a kind of a flower bed. In the residential area stands the house with the gradation of scenery positively open to the climate, filled with bounty and generosity.

/wp-content/uploads/2011/11/7006ac5f7b178208f355e3dcde43e0a7.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/85fc795c007372069775f47b99da15b0.jpg

这是一对30岁左右的夫妇与他们三个女儿的房子。建筑师接到委托后拜访用地,发现周围有空地,农田,森林。业主告诉建筑师这里早上会听见悦耳的鸟鸣兽声。建筑师致力于在这样稍微有些拥挤的环境中打造出一个新结构住宅,并与南边的森林相连,建立一个自然与人类和谐共存的空间。仰望星空,脚踏实地,门外是森林,这样的好条件怎能不好好利用。建筑师计划一个本质是横向结构的房屋,创造一个开口在南向的,室内到室外逐渐渐变的建筑。业主在房子里就像在一个大房间中。房顶事混凝土与透明丙烯酸形成的开放式结构,人们抬头就能看见天空。V型结构给人稳固和永恒的印象,而让人忽略掉亚克力的存在,认为天空触手可及。餐厅位于室内外渐变的边界区域,餐厅外的地板上建筑师种植了花草树木。

即便冬天温度零下10度,房间依然温暖如春,他们享受四季,聆听屋外鸟鸣莺啼,呼吸清晨的芬芳,他们在餐厅也享受长青的花草。炎炎夏季打开窗户引入风,雨天也不需要关窗,因为房间的地板是一个花园。这个开放的宅子吸纳美景,积极应对四季,可谓福地。

/wp-content/uploads/2011/11/98308164e232732cc6ca1d56e774d056.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/e0b0d2ccb3352ff003e59df8d8cd4693.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/257211a4dd1073a3d80caab98eaf9ea5.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/c3865177830fc7eb36f9f8dd0d9902f3.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/1189653b72c66b1798291048e61ba466.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/b34ae47216d2a20b2be756d5b1f5542e.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/df64d3d5e7c8d101cad826784f8a9a14.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/c481e10657fcd07ccc8c5ac5475d283e.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/47514731bdb883f76fa9ea9a4edd485f.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/5905b36c6a3c9a51b79ed5fc9012999c.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/562d4417fd7d639fe9960cce530d7831.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/4b1c5b69cc4c35608c1e352e2141773b.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/3abf5df6aec6cafc8467f94e5fb6085a.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/94bbeda2e1eb5333a318468896a53c32.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/68de8625a9d5ca0f1f5725a0e610d327.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/ada2a9ffa5ea3e2a9f7a55163c6fc450.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/d17e0d06e6d60f8e85ffc35590fd1d6a.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/c70422a7281155bdad09cb599eb07e54.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/5e2d0630f3ffeb78cecc86b85eec7528.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/8b146c2d4047aee192e83b2428de6bda.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/25fad8a412ca2278fc19d44e2191546b.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/a2725aec010d9b68b409afff0b499763.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/3facaf5ee69d12bf192a352719c4b500.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/3cd90a49cad7fc50bc7a7308b87aa85e.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/d16fb24df4f7c1bb2e3390d926f21ecf.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/e63aec4ca1fda4ec908cb0903a55783e.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/e031ba308d03f39ee498b1f9aff27261.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/1615e48d158280a7437083dbf4fb0923.jpg

/wp-content/uploads/2011/11/d0a2f2cc83e6c97a45a325941ede26f7.jpg

OUTSIDE IN  (CREDITS)
ARCHITECT: TAKESHI  HOSAKA
STRUCTURAL ENGINEERS: HIROFUMI OHNO
PHOTOGRAPHER: KOJI FUJII / Nacasa&Pertners Inc.
CLIENT : SEIICHIRO KAWAGUCHI
QUESTIONARY TO PRODUCT INQUIRY
Name of the project: OUTSHIDE IN
Exact definition of the building: a couple and 3 chirdren (girls)
Location of the project: Yamanashi , JAPAN
Construction nature    RC  structure
Site: 174.48 m2
Building area: 102.14 m2
Floor area ratio: 102.14 m2
Building height: 3400 mm
No. of floors: 1F
Building function: house
Planning data
Design:  January 2010 – May 2010
Planning start (M/Y):  January  / 2010
Beginning of construction: Jun / 2010
Completion:  April    / 2011
Architect
(Name)Takeshi  Hosaka
TAKESHI HOSAKA ARCHITECTS

MORE: Takeshi Hosaka Architects,更多请至:Takeshi Hosaka Architects on gooood 

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »