Nanshanli Guesthouse, China by Linjian Design Studio

Outlines of mountains

Project Specs

Location:
Materials:
Category:

非常感谢 鳞见设计工作室 对gooood的分享。更多关于他们:鳞见设计 on gooood
Appreciation towards Linjian Design Studio for providing the following description:

该项目位于中国重庆市南岸风景区,原址是一处20亩相对独立老旧院子,其中建筑为上世纪末期有些随意的多个单体建筑,地块地形起伏很大,植被茂密。所以自然环境的丰富层次是我们最大的优势,老旧建筑的改造难度是我们最大的挑战。

The project is located in the South Bank Scenic Area of Chongqing City, China. The original site is a 20 mu old courtyard, which is a few random single buildings at the end of the last century. The terrain is very undulating and the vegetation is dense. Therefore, the rich level of natural environment is our greatest advantage, and the difficulty of old buildings transformation is our greatest challenge.

▼建筑外观,民宿位于起伏的地形上,exterior view, the guesthouse is located on a natural environment with rich levels

重庆的最大特点之一就是地形高差起伏很大,地形多变,是个极为立体的城市。项目地块就在南岸区的山里,所以取名南山里民宿,我们的灵感来源就是大山的轮廓、树梢的轮廓、云朵的轮廓、天空的轮廓,我们希望能再塑一个介于自然和建筑之间的轮廓,给大山一个新的层次,给建筑一个更环抱自然的体验感。

One of the greatest characteristics of Chongqing is that the topographic elevation difference is very large, the topography is changeable, and it is a very three-dimensional city. The project plot is located in the mountains of the Nanan area, so it is named Nanshanli Hotel. Our inspiration source is the outline of the mountains, the outline of the tree tops, the outline of clouds and the outline of the sky. We hope that we can reconstruct the outline between nature and architecture, give the mountains a new level, and give the buildings a more natural experience.

▼餐厅外观,位于树梢之上,exterior view of the restaurant, located above the treetop

项目地块位于山的南岸,南北地形高度落差约有13米,入口在北侧,南侧树梢以上远眺视野极佳,所以利用好地形的高差和最佳视角是我们第一步要做的事。

The project site is located on the south bank of the mountain, the height difference between the north and the south is about 13 meters, the entrance is on the North side, and the view is excellent above the tree tops on the South side. So the first step is to make good use of the height difference and the best perspective of the topography.

▼屋顶轮廓,塑造出一个介于自然和建筑之间的轮廓,the roof the guesthouse, building up the outline between nature and architecture

▼客房北立面,north facade of the guest room

▼餐厅西立面,west elevation of the restaurant

▼大堂体量南立面,the south elevation of the lobby volume

由于原有建筑各自为高度、角度、前后关系都不同,是一种各自为政的组合,没有整体的连贯性,实际使用和空间感受都受很大的局限,所以我们的改造动作除了梳理每处的空间关系以外,主要就集中在“加一个室外连廊”上,让它从功能上串起所有建筑,使用者从大堂出发可以不需要经过任何踏步楼梯就能到达建筑的任何位置,自由穿梭在各个建筑间、树梢里;从体验感上说,植被包围建筑还是建筑包围植被的界限被模糊化,建筑语言和自然景观能更好的融为一体。

Because the original buildings are different in height, angle, and relationship between front and back, which is a combination of their own affairs, without overall coherence, the actual use and space feeling are greatly limited, so in addition to sorting out the spatial relationship of each space, our renovation action mainly focuses on “adding an outdoor corridor” to connect all buildings and users from the function. Starting from the lobby, you can get to any position of the building without any stairs, and shuttle freely between buildings and tree tops. From the sense of experience, the boundary between the vegetation surrounding the building or the vegetation surrounding the building is blurred, and the architectural language and the natural landscape can be better integrated.

▼室外连廊立面,从功能上串起所有的建筑空间,the exterior view of the outdoor corridor, connecting all buildings and users from the function

▼室外连廊一角,corners of the outdoor corridors

▼连廊内部,interior view of the outdoor corridor

作为一处民宿,客房的体验感是最核心的空间感受之一,我们希望每间客房都能有拥抱自然的感觉,让使用者感受到自己的房间就是这大山轮廓的一部分。

As a hotel, the experience of the guest room is one of the core spatial feelings. We hope that every guest room has the feeling of embracing nature, so that guests feel their room a part of the outline of the mountain.

▼客房外观,客房融于大山的轮廓,拥抱自然,exterior view of the guest room that seems like a part of the outline of the mountain, merging into the mountains

▼客房区域室外休闲平台,outdoor leisure platform of the guest room area

▼客房内部,interior view of the guest room

餐厅空间我们希望能是尽量通透的,所以我们给它的中部一个室外的天井,这使它的平面形成了一个“回”形,使用者能最大限度的感受自然的环抱和极目远眺的视野。

We hope that the restaurant is as transparent as possible, so we give it a central outdoor patio, which makes its plane form a “U” shape, people can maximize the feeling of natural embracing and overlooking the horizon.

▼餐厅中部的天井空间,享有极好的自然景观视野,the central outdoor patio of the restaurant with an amazing natural scenery view

▼通透的餐厅室内空间,the transparent interior space of the restaurant

▼餐厅细部,details of the restaurant

我们希望公共空间的各个角落都有些小景,让走在空间里的人随处可见些小的惊喜。

We hope that there will be some small scenery in every corner of the public space, so that people walking in the space can see little surprises everywhere.

▼公共空间的小景,small scenery in the corner of the public space

▼概念草图,concept diagram

▼轴测空间分析图,axon diagrams

▼首层平面图,ground floor plan

▼剖面图,section

项目名称:重庆南山里民宿
类别:老旧建筑改造
项目地址:中国重庆
设计时间:2017年8月~2017年11月
施工时间:2017年4月~11月
建筑面积:2045平米
设计公司:鳞见设计工作室
主创设计师:赵洋
设计团队:马思彤、关骥、王子君、宋佳雯、蔡成凯
摄影版权:鳞见设计工作室

More: Linjian Design Studio     更多关于他们:鳞见设计 on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment