JAM

A facade of white fins to conceal the multi-tenant building

Project Specs

Location:

来自Jun Murata | JAM对gooood的分享。更多关于他们:JAM on gooood
Appreciation towards Jun Murata | JAM for providing the following description:

这栋位于大阪郊区、有着39年历史的旧建筑,曾作为办公室和公寓适用。然而随着时间的流逝,外墙不断受损脱落,公共区域难以维持,荒废的公寓不再通风,过于脏乱的现有状况使得建筑面临完全翻修。 如今,白色鳍状的百叶窗片构成的立面将这栋两层的建筑在遮隐起来,建筑成为了与城市环境相协调的标志性建筑。

With a facade of white fins to conceal two stores within its base.
The renovation of the 39 year old structure yields tenants, offices and dwellings which harmonize with its urban surroundings while forming an iconic presence.

This is the renovation of the multi-tenant building located in the suburb of Osaka. It contains small tenants and dwellings.
The outer wall had debased, the public area has not maintained, and each tenants and dwellings has not used and unventilated. It was necessary to repair everything mostly because the existence condition was too squalid.

▽ 白色鳍状的百叶窗片掩盖下的建筑, a facade of white fins to conceal two stores within its base

001-N STRIPS by Jun Murata

003-N STRIPS by Jun Murata     002-N STRIPS by Jun Murata

建筑所在的区域办公建筑、工厂和住宅林立,而北面,则是绿意茂盛的美丽公园。尽管建筑的南面没有任何建筑,但是在不久的将来,这片停车场使用的场地上将会盖起一栋新的公寓,而建筑师必须保证在新公寓建好之后使用者的隐私。

在移除脱落的混凝土之后,建筑的表面得到了精心的修复。此外在建筑正面饰有垂直百叶窗片,与水平方向延展的窗户形成对比。这样的立面不仅仅起到保护隐私的作用,同时也遮盖了凹凸不平的外墙表面和上面的新安装的管道。

There are office buildings, factories and housings near the site. To the north, there is the beautiful view of green park. Though there is no buildings of parking of opposite side of south side, it was necessary to keep privacy for new architecture. Because a new apartment is planned to build in this parking site in the near future.

After part of the cement was peeling that has been removed, the surface has been carefully repaired. In addition, on the front of the building, the proposal of the facade by the vertical louvers, to act as an opposite horizontally crossing the sky went. This is not only to keep privacy is also a solution for not exposing the uneven surface and new pipes of the outer wall surface.

▽ 垂直百叶窗片饰面,a facade by the vertical louvers

005-N STRIPS by Jun Murata

结合了孔径比、百叶窗片大小、成本、重量等数据通过算法模拟出无数种立面样式。建筑师试图从无数种样式以及参数设计得出的安装方式中从自然地得出最优方案。最终方案并不服从于个人意愿,而是在这些样式之中最理性有效的。

每一片百叶窗片大约2.55米长、30毫米厚、75毫米宽。超过300片垂直的百叶窗片按照高度的方向以及宽度的节奏起伏被安装在立面上。

For the rational study, innumerable patterns of facade had simulated by the algorithm which is given the condition of aperture ratio, louver size, cost, weight and etc. I tried to lead optimum solution naturally by generating the countless patterns and piling up consideration by parametric design. Final judgement didn’t depend on anyone, and was adopted most rational and efficient one from the inside of several patterns.

Each louvers has almost 2.55m long with the aspect of the 30mm thickness x 75mm depth. Vertical louvers beyond 300 are installed with directionality of the height and width with rhythmical bumps.

▽ 参数化设计过程,parametric design

023-N STRIPS by Jun Murata

diagram2     Print

原有的内墙、办公室及访客空间的旧设备都被移除。旧布局被改造为一个大空间以灵活应对多元的现代生活方式。建筑师在重新规划原有管道的布局之后,将浴室、卫生间和厨房设计为一个整体核心区域。

极简的室内和中性的设计意在提供多种可能性,并希望尽可能地达到现代生活方式和社交需求的最大多样化。百叶窗片的立面为室内空间带来向外观景的窗口和适度的采光。

All of inside walls and old equipments of each room which used as office, SOHO and guest space are removed. Its old layout was planned into a big one-room style in order to correspond to various modern lifestyles flexibly.. After relocating a leaking repair and each laying of the pipes, I installed one core box which contains the bathroom, basin and kitchen.
The minimal interior and the neutral design intends to grant the widest range of possibilities, and tried to accomodate the maximum diversity of modern lifestyle and social needs as possible. Louvers seen from the inside space are enabling moderate viewing and lighting.

▽ 室内空间,interior space

010-N STRIPS by Jun Murata

012-N STRIPS by Jun Murata     009-N STRIPS by Jun Murata

014-N STRIPS by Jun Murata

015-N STRIPS by Jun Murata     013-N STRIPS by Jun Murata

016-N STRIPS by Jun Murata

018-N STRIPS by Jun Murata     017-N STRIPS by Jun Murata

019-N STRIPS by Jun Murata     020-N STRIPS by Jun Murata

百叶窗片构成的新的立面展现出多样的观感。在白天,它的影子呈线状在阳光下变化无穷;在晚上,光从下方间接地照在百叶窗片上,月光下呈现的光影朦胧。

林立在鱼龙混杂的环境之中的旧建筑在改造后静静地焕发新生。

New facade by louvers shows various expressions. By day, its linear shadow changes dramatically along with sunlight. By night, it’s illuminated by an upper indirect lighting, and standing dimly in the twilight.
The previous building buried in the miscellaneous environment revived with silence.

▽ 阳光下的百叶窗片,louvers under sunshine

004-N STRIPS by Jun Murata

006-N STRIPS by Jun Murata     007-N STRIPS by Jun Murata

▽ 建筑改造前, before renovation

022-N STRIPS by Jun Murata

▽ 平面,plan

026-N STRIPS by Jun Murata     027-N STRIPS by Jun Murata

▽ 立面/剖面,elevation/section

028-N STRIPS by Jun Murata     029-N STRIPS by Jun Murata

030-N STRIPS by Jun Murata

031-N STRIPS by Jun Murata

Architect : Jun Murata
Location : West-of Japan
Function : Residence, Guest Room
Design : Feb. – May. 2015
Completion : Jan. 2016
Total Floor Area : 324.51sqm
Construction : Renovation Style Inc.
Model : ELLIE, HARUSAME, NINI
Photo : Jun Murata
wechat : JunMurata_Japan

Drawings: Jun Murata / JAM
English Text: Jun Murata / JAM
Chinese Text: gooood

MOREJun Murata | JAM,更多关于他们:JAM on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project
hello

Post a Comment