Museum and Cultural Forum Arnsberg by Bez + Kock Architekten

An extended building serving as a mediating component of the city

Project Specs

Location:

非常感谢 Bez + Kock Architekten 将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards Bez + Kock Architekten for providing the following description:

既有的博物馆位于历史保护建筑“Landsberger Hof”中,在经历扩建之后成为了南威斯特法利亚文化论坛。一期工程对建造于1605年的老建筑进行了全面翻新,并重新设计了永久展览。二期工程在既有建筑旁增加了一栋新建筑,呈45度倾斜的场地一路延伸至鲁尔大街和鲁尔河。建筑的首层空间低于入口层约20米,使博物馆能够容纳该高度范围内的顶级临时展览。

▼博物馆外观,exterior view © Brigida González

The Sauerland-Museum, located in the historically listed „Landsberger Hof“, has been expanded to become Museum and Cultural Forum South Westphalia. To achieve this, the existing historical building from 1605 was extensively renovated in a first construction phase and the permanent exhibition was redesigned. Phase two comprised an extension building, located on the directly adjacent, 45-degree sloped lot which leads down to Ruhrstrasse and the Ruhr River. This new sculptural construction, whose ground floor lies nearly 20 meters below the entrance level of the prestigious existing building, now enables the museum to house top-level temporary exhibitions of interregional stature.

▼鸟瞰图,aerial view ©wa wettbewerbe aktuell

根据客户的要求,项目团队对2012年的竞赛获奖方案(既有建筑和新建筑通过地下层连接)进行了重新设计。新的方案为博物馆赋予了一个由北向南逐步下降的台阶式体量:从既有建筑的地下一层延伸至建筑主体所在的鲁尔大街。在通过白色的楼梯井不断下降的过程中,建筑的体量逐渐增大:从上层的起始展区到夹层的多功能厅,再到最后的大型主展厅。

▼剖面图,section © Bez + Kock Architekten

At the client’s request, the award-winning competition project of the year 2012, with its underground connection between the existing and new construction, had to be completely redesigned. The new design of the museum building is stepped like a grandstand from North to South in three stages: From the level of the first basement of the existing building down to the Ruhrstrasse, where the main building mass with the great exhibition hall is located. On the way down through the white stairwell to the Ruhrstrasse the volume increases itself storey-wise, from the upper level with the start of the exhibition to the mezzanine level multi purpose hall down to the grand exhibition hall.

▼逐步下降的台阶式体量,the new design of the museum building is stepped like a grandstand in three stages © Brigida González

▼街道视角,street facade © Brigida González

既有建筑通过桥梁般的连接结构,在“Landsberger Hof”的地下一层与新建筑相连,并通过3个敞开于Brückenplatz的斜向窗户将这条通道强调出来。通道的尽头是一面通高的全景窗户,可从离地15米的高度欣赏城市美景。位于Landsberger Hof下方山丘上的历史悠久的“英格兰长廊”得到了保留,从连接两座建筑的桥梁下经过,并连接至博物馆最低处屋顶的公共全景露台。

▼桥梁般的连接结构,the bridge-like docking structure © Brigida González

▼3个敞开于Brückenplatz的斜向窗户,three diagonally cut window openings towards Brückenplatz © Brigida González

▼通道的尽头是一面通高的全景窗户,the path leads straight to a full height, panoramic window © Brigida González

▼从室内望向“桥梁”,interior view to the “bridge” © Brigida González

▼层高富余的展厅,the exhibition space with high ceiling © Brigida González

▼白色的楼梯井,the white stairwell © Brigida González

The existing building connects to the extension by means of a bridge-like docking structure from the first basement of “Landsberger Hof”, accentuating this passage with three diagonally cut window openings towards Brückenplatz. The path leads straight to a full height, panoramic window, which opens up – from a height of 15 meters – an impressive view of the city. The “English Promenade”, an existing historical footpath on the hill below Landsberger Hof, was preserved and now passes under the connecting bridge of the two building structures to a public panoramic terrace on the lower roof of the museum.

▼展厅,exhibition hall © Brigida González

▼接待台,reception area © Brigida González

▼楼梯,stair © Brigida González

瞩目且交错的新建筑还扮演着城市的媒介,将西面的旧市场与东面高度显著降低的鲁尔大街连接起来。通过调和Landsberger Hof和鲁尔大街之间的突出角度,新的体量很自然地融入了其所在的建筑环境。同时,Landsberger Hof作为历史悠久的重要宫殿,在Arnsberg旧城区的轮廓上仍然占据着主导地位。

The striking, staggered new building also serves as a mediating component of the city between “Old Market” in the West and the significantly lower Ruhrstrasse in the East. By adopting the two main angles of Landsberger Hof and Ruhrstrasse, the new construction blends in naturally in its built environment. At the same time, Landsberger Hof as a historically important palace on the city wall remains dominant in the silhouette of the old town of Arnsberg.

▼新建筑扮演着城市的媒介,the new building also serves as a mediating component of the city © Brigida González

新建筑的均质立面包覆着来自德国南部Gauingen的石灰华,强调出其雕塑般的形式。斜向的窗户谨慎地嵌入立面,创造出令人兴奋的内外空间关系。

The homogeniously clad façade with travertine from Gauingen in Southern Germany emphasizes the sculpturality of the new museum. Carefully incised, three dimensional window openings create an exciting relationship from the interior to the exterior space.

▼斜向的窗户谨慎地嵌入立面,the carefully incised window openings © Brigida González

▼石灰华立面局部,partial view of the travertine façade © Brigida González

▼场地平面图,site plan © Bez + Kock Architekten

▼既有建筑一层平面图,ground floor plan – old building © Bez + Kock Architekten

▼地下一层平面图,plan basement 1 © Bez + Kock Architekten

▼地下二层平面图,plan basement 2 © Bez + Kock Architekten

▼地下三层平面图,plan basement 3 © Bez + Kock Architekten

▼剖面图,section © Bez + Kock Architekten

Museums- und Kulturforum Südwestfalen in Arnsberg
Bauherr Hochsauerlandkreis, vertr. durch Landrat Dr. Karl Schneider, Meschede
Architekten Bez + Kock Architekten Generalplaner GmbH, Stuttgart
Martin Bez, Thorsten Kock
Wettbewerbsteam Tilman Rösch, Lisa Diez
Projektteam Meredith Atkinson, Lea Keim, Antonia Hauser, Anna Piontek, Maria
Dallinger, Roman Ramminger, Andrea Stegmaier
Örtliche Bauleitung BBM Bodem Baumanagement, Coesfeld
Tragwerksplanung wh-p Ingenieure AG, Stuttgart
Elektroplanung GBI Gackstatter Beratende Ingenieure, Köln
HLSK-Planung Henne & Walter Ingenieurbüro für technische Gebäudesysteme,
Reutlingen
Bauphysik Wolfgang Sorge Ingenieurbüro für Bauphysik, Nürnberg
Projekt- und Dr. Ulrich Hermanns Ausstellung Medien Transfer GmbH, Münster
Ausstellungskonzeption
Landschaftsplanung Wiederkehr Landschaftsarchitekten, Nürtingen
Wettbewerb 02 / 2012 2. Preis
Planungsbeginn 03 / 2012
Baubeginn 05 / 2017 Neubau, 10 / 2016 Sanierung Altbau
Fertigstellung 09 / 2019 Neubau, 08 / 2018 Sanierung Altbau
Leistungsphasen 2-9
BGF 3.533 m2
BRI 16.271 m3
Baukosten
KG 200-600 ca. 7,7 Mio. € brutto
Standort Alter Markt 24-30, 59821 Arnsberg

More:Bez + Kock Architekten

Post a Comment