McDonald, Rotterdam by Mei architects and planners

Shining McDonald’s in heart of Rotterdam

Project Specs

来自Mei architects and planners对gooood的分享。更多请至:Mei architects and planners on gooood 
Appreciation towards Mei architects and planners for providing the following description:

麦当劳,遍布全球的廉价快餐店,装修风格虽然千篇一律但跟中国大多数餐厅环境相比它依然胜出一筹,同时价格低并且即便用户只是闲坐甚至睡下来也没人管。在饿了吗这样的APP上订餐,截止截稿时也只有它和必胜客支持外卖开发票。

就是这样的同质化和快速化的麦当劳在鹿特丹的某个门店却被评论鹿特丹最丑建筑和人们最不想看到的建筑。当地建筑事务所Mei architects and planners对这座建筑重新设计,并只使用了两个月的工期便建设出一座全新的门店,在室外广场还额外提供了座椅,成为这个城市公共空间中让人感到愉悦的一份子。

After a very fast construction period of only two months a spectaculair new pavilion shines in the heart of Rotterdam. Mei architects and planners designed this new McDonald’s pavilion on Coolsingel Rotterdam. The former kiosk was once voted the ugliest building in Rotterdam and no longer reflected the wishes and ambitions of either McDonald’s and the city of Rotterdam.

Rotterdam has recently showed up in the top 10 of ‘places to go’ of the New York Times and the Rough Guide. This new pavilion is an architectural masterpiece that adds to the series of Market Hall, Central Station and Fenix Food Factory. It is a welcome asset to Rotterdam, the city of architecture.

/wp-content/uploads/2015/06/_c__IijXi8qpyVPCEC1ocq4IZk33awmDQpZsq8ylvpu_u_5sj3jar13USivu8HMW7T-gmcpzDxnK7b4s1cwJx42_EcYBoCHuQ5J.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_j2P7A6kHMWo1UfaqzWmsxQKTA1FZVETe0EvqoIVdH77L1orgE_ADOeakUyw6VOcD1aGLdHhvKL_exqxGR-54qYKH25okAG5l.jpg

 

与城市的链接
Connection with the city

三面玻璃外墙与透明的大堂售卖空间让这个街角的独立建筑物成为一个开放的公共建筑,户外露台与公共家具更强调了这一属性。

The new building volume has been carefully detailed and articulated by Mei to open up views of the monumental post office behind it. As a result, the pavilion has the most compact possible core, with glazed façades all around. A fully transparent lobby, with entrances on three sides, makes it seem as though the public space flows through the building.

To strengthen the connection between the pavilion and its surroundings, the outdoor terrace will feature the same furniture found in other public spaces in the city of Rotterdam.

 

/wp-content/uploads/2015/06/_c_3AosyzRirnY2zS4FEwr8zRhu4e3XBXjgHjFQEoUu7GYSA4A4SKhmYqr5gCVs3pR22eqvK97tBu7eMtNZEAHftt11ipAtdp65.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_I4it82NTMM9Ii67Yxik1WG2EQ-1COY9-7FnsY1bJEU2GobHiVDd6TjAdaerKHS1vqvCHzu1NVU7jkLVdYmJu6cu6wICBf4zY.jpg

 

夺目的建筑–不分昼夜
A shining pavilion — day and by night

在白天,透明的玻璃邀请人们进入商店,夜晚,灯光从中照射到外面,吸引人群。建筑上没有用到玻璃的外壁面采用了金色的穿孔铝板,这层宛若面纱的表皮具有不同程度的穿孔率,形成当地人群的画像,提高参与感与社区荣誉感。

Like the historical buildings in the area, the pavilion features a richly articulated façade, carried out in one single material: gold anodized aluminum. This warm and elegant-looking material is vandal-proof and enduring at the same time.
As McDonald’s is open day and night (24/7), its appearance after dark is important. By day the building is inviting to shoppers, while in the evening it glows to attract the nightlife crowd. The skin is perforated with heart-shaped openings to form a ‘veil’ around the glazed building through which illumination shines. This skin is continued in the interior walls and ceilings. With the application of various degrees of perforation, the façade depicts a crowd of people on Coolsingel. After all, the new McDonald’s is built for the people of Rotterdam, who now have yet another reason to be proud of their city.

/wp-content/uploads/2015/06/_c_FzqfZgmj6K2oL3XMmp7gsQWFgy2vWRwWxJhxX0pwUuGUyxPm0-MXaNYx5sKsCBcd-Xz70uTbKG0UcjtX2jy6pKWNMDYbXIL3.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_CA26OPcuFSDIXoCIl9ogNkjy7t8IOBD13jxPkd_Rhi-zQ5Rnv4sCM6i2ixNp2n8N9yM48r_CQtLcJ5uwaO8VZK9164tX1JiE.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_Wwtg6iqkerXrHxQVk4YypDrTjMOBxs6BoOv2fqzlPZfPE2WK71xhv99CTduS5tOzMF-53xmnK4nnfIlhbjcjxGPnFU9ZII1u.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_Qpaa73qMFNDwb7QuWuy_suBj9l3gdhjDktVNiwofZK-wZDe8nVjiCLk53hkZJG7n7TpHHV7p1-WTDNrdWiNAfBiqomJDnZ0a.jpg

 

享受城市景色
View on Coolsingel

人们通过一层开放的大厅和酷炫的螺旋楼梯到达二层,这里的座位区通过大面积玻璃开窗享受城市全景。

Counter and kitchen are located on the ground floor. A one piece steel spiral staircase leads from the lobby to the seating area on the first floor. From here the visitors have a beautiful panorama view overlooking Coolsingel.

/wp-content/uploads/2015/06/_c_ESWEcMcAU3QUbaRkI4RuOYHjsPuBCEcr20KCVk4of53YNiqBF1ZsOsBaweDWRuFZIdDhUz6nfY-8WWD3YZe8VCn3YQViBJ8M.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_-R5pKHgwzcAejENgMrCQ622K8i2DWdulNzdXMuni_2H5yrK0ZNMiXf4rbPpCiZDcI8Ce-5poSecsJGroEj1n9CxRs0NhB_f8.jpg

 

灯光设计
Integrated power boxes

建筑的照明设计不仅保证了其所在范围的安全,也因为精良的设计与建筑完美介个。

The various power boxes for utilities and traffic regulation systems, always an eyesore on the street, are integrated into the building. Moreover, the incorporation of illumination into the façade will enhance safety on the street. Technical installations are integrated within the roof, which is designed as a fifth façade.

/wp-content/uploads/2015/06/_c_MqsSb76QE2uVAdaDxnRR78ksiaY47sbYNPFrhim_920qpErV54Gs8E24KCsV_oYLQHw_wrlbdLxH9F57GcEmcgayZaiWDpcu.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_p0Zx4TV2c0wwuy64LaEetCUvJi8A_mkCmwSZIhqCvc-8bhDE_PsyU1adOQqrFptFePVepQfVeyfK0ZWUTCbmyHlIQzMA7iP2.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_nnaED7Cbvxss9DpO62WVo7lLZyS5eedNLPXnHd2HDuZSVTyiBEeFbpg-mcbczqBepB5OJonkgoRAhAGRlqE17tE4brkS6Z5A.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_eey2ySrxPJvnAAeZ4nGXhQE66zZU0yFtfeZd9SRW7mhq7jXRLkXC32SM9dTD0ZCjnMtQy6WMAbROIoIJ_ZDuQ4lDEm5Pdsg6.jpg

/wp-content/uploads/2015/06/_c_ojvyXnIE1FWkDHZQ3-s_u4uaVVPCZKc2LkCUwOoyXGNOA-mtkeUNyHdVnZgEBCGmZHmJmK___uOU9j54YDO7yBezi13MQUT5.jpg
 
Team Mei
Robert Winkel , Menno van der Woude , Michiel van Loon , Robert Platje , Ruben Aalbersberg

Photo credits:  Jeroen Musch, Rotterdam / Ossip van Duivenbode, Rotterdam / Frank Hanswijk, Rotterdam
Contractor:  BVR Groep, Roosendaal
Structural engineer: Adviesbureau Roelen, Eersel
MEP:   Sweegers & de Bruijn, ‘s-Hertogenbosch
Façade:  Glasimpex, Schiedam
   VPT Versteeg , Heusden
Stairs:   WV trappen, Nijkerk
Fire safety:  Grontmij, Rotterdam
Interior design:   NivOO3, Gent, BELGIE

MORE:  Mei architects and planners,更多请至:Mei architects and planners on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment