Landscape Renovation Design of the South Wetland Park on Plot D3 of OCT Wuhan, China by L&A Design

If Colors Born in the Nature

Project Specs

Design:
Location:

感谢 奥雅设计 对gooood的分享。更多关于:L&A Design on gooood
Appreciation towards L&A Design for providing the following description:

公园位于湖北省武汉市中心城区东湖生态旅游风景区内,处在东湖生态风景区生态休闲片区。5公里内体验性景点林立,园区被华侨城欢乐谷,生态艺术公园,东湖听涛景区,沙滩浴场等景点紧紧环绕。原湿地公园水循环系统故障,导致水体富营养化,鸟类减少,空气质量下降,园区虽依托东湖景区却门可罗雀。

特殊的地理位置和特殊的时期,从一开始就赋予了项目特殊的意义和任务。生态系统修复以及疫情后的人气再聚集成为设计的关键所在。

The wetland park is located in the ecological leisure area of downtown Wuhan East Lake Scenic Spot. Within a radius of 5 kilometers, it is surrounded by many interactive attractions, such as OCT Happy Valley, Ecological Art Park, Donghu Tingtao Scenic Area, Beach Bathing Place, etc. Due to the failure of the water circulation system, the existed wetland park had serious eutrophication, fewer birds and lower air quality. Citizens or tourists seldom visited the park.

This project was given special significance at the very beginning in this special Post-pandemic Era with its special geographical location. How to restore the ecosystem and bring people back to the park after the epidemic became the key to the design.

▼项目概览,project overview ©汪海波

 

自然的归还
Restitution for the Nature

“人类和自然的相处是相互依存的,我们是处于生态链中的一员,对于自然公共空间的依赖是无法想象的。” 设计师们牢记尊重自然的法则,将生态的修复放在设计首位。

“The interdependent relationship always exists between human and nature. We are part of an ecological chain, and our dependence on the natural public space cannot be ignored.” The design team kept in mind the law of respecting nature and put ecological restoration in the first place of design.

 

水循环系统的修复
Restoration of Water Circulation System

场地内原有水体淤泥堆积,藻类爆发,面临严重的富营养化问题。设计团队在原方案的基础上与水处理公司共同商讨,决定重新梳理原驳岸,增加新的提升泵,在补水区加设第一道物理净水屏障,再依次经过沉水植物、挺水植物区的净化到达南侧的净水区静置沉降,物理和生物净化手段双管齐下将来自东湖的Ⅳ水经过三层净化达到Ⅱ~Ⅲ类水之后,再通过重力势能汇入西侧的水生植物展示区加以利用。

In the existed project site, silt accumulation and algal outbreak caused serious eutrophication. When the problems have been identified, the design team discussed with the water treatment company and decided to renovate the existed revetment. By adding a new lift pump, the first physical water purification barrier was added in the refill area. After that, the water will pass through the submerged plants and the emerged plants area for secondary purification. Finally, it will reach the south purification zone and settle down. After the physical and biological purification treatment, East Lake IV class water is transformed into II~III class. Depending on the gravitational potential energy, the purified water will be absorbed into the aquatic plant area on the west side.

▼净化过后的湖水澄澈干净,波光粼粼,翠绿的植物在碧波中倒映出清晰可见的绿影 ©汪海波
After purification, the lake becomes clean and sparkling, the green plants reflected clearly on the water

▼闪着日光的湖水同红花继木,香樟林共同组成了一幅自然的油画,在赏心悦目中忘却往日烦忧。 ©汪海波
The sparkling lake water, together with safflower trees and camphor trees, forms a scenic spot like the beautiful oil painting. The pleasant scenery makes tourists forget their worries and enjoy themselves in this green world.

清澈的湖水为生物们提供了绝佳的居所,鱼儿轻轻摇动着身体,在湖底自由地游动。野鸭们在水面划动着翅膀,激起一圈圈涟漪,从湖的这头慢悠悠地划向那头。

The clear water provides an excellent habitat for living creatures, a group of fish swimming freely in the lake, the ducks flapping their wings and making ripples on the water, from one end of the lake to the other.

©汪海波

 

水生植物的恢复
Restoration of Aquatic Plants

设计团队增加沉水、浮水、挺水植物,以及在净水池中增加生态岛,西侧水生植物展示区种植具有科普作用的植物,梳理驳岸线形,丰富水生植物品种,增加水体净化系统,构建稳定性较强的湿地植物群落,优化生态环境的同时增加了游园乐趣。

Submerged, floating and emergent plants, as well as ecological islands were added in the purification zone. Plants with the popularizing science function were planted In the west aquatic plant exhibition area. In addition, designers redesigned the revetment, enriched the aquatic plant species, and built the water purification system a stable wetland plant community, so as to optimize the ecological environment and increase the interactive interest of the park.

▼水生植物展示区,aquatic plant exhibition area ©汪海波

▼美人蕉紧密地茁壮生长,与置石汀步自然融为一体。郁郁葱葱的植物包裹着水上栈道蜿蜒着前行。 ©汪海波
Cannas grow closely together and are naturally integrated with stepping stones. The winding water walkway is surrounded by lush vegetation.

▼鸟儿们时而在水面轻轻掠过,时而驻足在树枝之上,时而三五成群地在荷叶上振翅,滑翔。 ©汪海波
The birds sometimes skim over the water; sometimes stop on the branches; sometimes glide in small groups on the lotus leaves.

 

色彩的引燃
Ignition of Colors

生命从未如乐园
也可靠我创做浮现
让那彩虹长桥无限伸展
飞象日日云上表演
魔幻现实寻到相交点

Life has never been a paradise
But I could create it to be
Let the long rainbow bridge stretch, stretch and stretch
Wishing flying elephants performing on the cloud every day
Making an intersection for magical paradise and real world

©汪海波

人与人只有色彩的不同,没有高低的差异。我们尊重自然,也关注人的需求,设计团队以自然为画布,用色彩点缀绿林,在视觉上引起强烈冲击,唤起人们游赏渴望。

There is no difference between people except their skin color. We respect nature and also pay attention to people’s needs. Using the natural environment as the canvas, the designers added more colors in the green forest to form the visual impact, thus arousing people’s desire to play.

▼用色彩点缀绿林,more colors have been added into the green forest ©汪海波

 

描一道彩虹
Let’s Paint A Rainbow

景观第一重体验来源于视觉,色彩变化同样牵动着情绪的变化,对人们的心理活动有着重要影响。

本着低成本,低影响的设计原则,设计团队选择用色彩来为原本斑驳的桥头变身,最终选用彩虹的颜色为绿意盎然的湿地公园增添一抹别样的生气,为游人们带去明媚的游园体验。局部桥面铺设竹木面层,加大步行舒适感,节点处增加观鸟台。

People’s first impression of the landscape design comes from vision, from their eyes. Color change also has an important impact on people’s emotional changes and psychological activities.

With the principle of low cost and low impact, designers chose to transform the original mottled bridge by changing its color. By painting a rainbow, L&A Design returned vitality to the green wetland park and bring the visitors a pleasant experience. Parts of the bridge deck were changed to bamboo and wood paving, to increase people’s walking comfort. In addition, a bird-watching platform was added at the node of the bridge to meet visitors’ basic viewing needs.

▼我们在自然里描一道彩虹,记录下治愈心灵的斑斓。蓝天白云倒影在湖面中,彩色桥面从落羽杉林中穿梭而过,留下一池的绚丽。 ©汪海波
We heal the soul by painting a rainbow in nature. The blue sky and white clouds reflect on the lake. The colorful bridge passes through the cedar grove, leaving a gorgeous reflection on the water.

▼变化的色彩配合着阶梯层层减淡,在出口处逐渐消失。 ©汪海波
Varying colors of the rainbow bridge fade with steps and gradually disappear at the exit.

▼考虑对湿地公园内部鸟类的保护,同时满足人的使用需求,进行了低照度防眩光设计,既提供人行照明又不惊扰动植物。 ©汪海波
To protect the birds in the wetland park, and to meet the basic lighting needs, anti-glare low illumination was designed to provide pedestrian lighting without disturbing the animals and plants.

▼夜色降临,皓月当空,云朵不再浮于蓝天,偷偷掉落在了人间,和彩虹一起照亮整个公园。 ©汪海波
Night is falling, the moon staying bright in the sky. Clouds is disappearing, secretly falling to the earth. The moon and the rainbow lit up the whole park.

▼停泊的小船荡漾在碧波之中,守护着上方的绮丽与璀璨。 ©汪海波
The moored boats, rippling in the green waves, guard the beauty and splendor above.

 

添一抹赤色
Add the Red Color

将原有滨水景观亭重新刷漆改造,浓郁的赤色与盎然的绿意形成极致反差,成功聚焦视觉,增加休憩座椅,形成整体休憩站生态调性,引人进入其中与水为伴。

The existed waterfront pavilion was repainted to create an extreme contrast between strong red color and surrounding abundant green. The color contrast attracts visitors very much. In addition, the rest seats were also added to attracts people to enter and play with water.

▼滨水景观亭,Waterfront pavilion ©汪海波

▼孩子们为公园带来活力和生机,小小水域就能填满他们一整天的欢乐。 ©汪海波
Children bring joy and vitality into the park. A small water playing area can provide them whole day’s happy.

▼灯光为景亭镀上浅浅的光晕,形成自然的框景,和好友临湖休憩,微微凉风轻抚,夜色格外温柔。
Illuminated by the light, the pavilion is plated with a shallow halo, like a picture frame for the surrounding landscape. It is an ideal corner to sit and chat with friends near the lake, feeling and touching the cool breeze. The night here is gentle and tranquil. ©汪海波

 

互动的增补
Supplements for Interaction 

从自然中来,到自然中去
景观是一扇窗,通过互动与体验拉近了我们
观察自然的距离

Come from the nature, and go back to the nature
Landscape design opens a window for human and nature
Bringing us closer to the nature, feeling her, getting to know her, and playing with her

▼观鸟亭,the observation pavilion ©汪海波

场地内,原有观景设施和结构暴露且局部破损,美观性与实用性欠缺,顶部结构裸露影响使用体验,缺少休憩设施与观鸟设备。

设计团队以自然,低调为主旨,外立面使用竹木装饰,部分空出形成观鸟窗口,观鸟亭内部增加顶部装饰以及休憩座椅营造停留空间,形成观鸟窗口和教育科普展示的双重作用。

On the site, the existed viewing facilities and structures were exposed and partially damaged, lacking in aesthetics and practicality. The nudity of the top structure affected visitors’ experience. In addition, there was a lack of recreational facilities and bird-watching equipment.

Based on the principles of respecting nature and low impact, the design team renovated the facade with bamboo and wood. Part of the pavilion was opened to form a bird-watching window. The top of the pavilion has been redecorated and seats was added to create a space suitable for people to have a rest. The bird-watching pavilion is redesigned with dual functions of bird-watching and science education.

▼空中观景台结合彩虹长廊,点状增加望远镜,公园景色尽收眼底。 ©汪海波
The design combines the sky viewing platform with the rainbow corridor. Visitors could enjoy a panoramic view of the park through the newly set telescopes.

▼观景台顶部材质,Material on the top of observation deck ©汪海波

利用夜光漆在地面喷涂水流状曲线增强动感,提升主轴步行体验,结合地面指引赋予导视功能,增强人与景观的互动性。原本无趣的景观大道变得充满生气,白色流线在打破单调的同时延伸了人的视线,迎面相遇的面孔间似乎也多了些微妙的联系。

The water curve sprayed on the ground with luminous paint increases the visual sense of movement and improves people’s walking interests. The curve combined with the ground signs form a new guide system, which enhances the interaction between people and landscape. The formerly uninteresting landscape avenue has been revitalized through the renovation. The white streamline not only breaks the monotony, but also extends people’s vision and create more eye-interactions between visitors.

▼景观大道,landscape avenue ©汪海波

结合地面漆划线增加微地形景观,依托起伏的彩虹桥为背景,分解空间的同时提升了人与场地的互动。

A micro topographical landscape was designed, integrating with the ground paint line. With the undulating rainbow bridge as the background, the designers not only decompose the space, but also enhance the interaction between people and the site.

▼微地形景观,micro topographical landscape ©汪海波

 

设计师说
Designer’s Notes

武汉华侨城湿地公园的改造提升将场地基底的恢复与保护放在首位,着重恢复水生态系统,建立生态可持续的水体净化系统。运用色彩活化公园氛围,增加体验与互动装置,既强调公园整体形象,又赋予公园现代明快、生态自然的空间感。

自然环环相扣,循环不息,包容着所有的色彩。我们与自然为伴,经历了骤变与疾病的伤痛,愈发明白尊重的重要性。设计师们坚信,敬畏自然,自然也会成为我们最好的依靠。

Since the restoration and protection of the natural environment is the top priority, L&A Design focuses on restoring the water ecosystem and establishing an ecologically sustainable water purification system in the renovation of Wuhan OCT Wetland Park. Through the use of color design, the designers add more vitality to the park. In addition, through the addition of interactive installations, L&A Design not only enhances the functionality of the park, but also gives the park a modern, lively, ecological and natural spatial image.

Everything in the nature is connected and circulates with each other constantly. The nature embraces all colors. We live with the nature, and through the vicissitudes and the wounds of disease, we learn more about the importance of respect. Designers believe in the nature. The nature will also become our best reliance.

▼夜间鸟瞰,aerial view by night ©汪海波

任何困境
都难不到骨子里韧劲十足的武汉
黑暗终将被刺破
光亮和希望一直在路上

Any difficulties
Could conquer the tenacious Wuhan and Wuhanese
The darkness will eventually be pierced
Light and hope are always on the way

项目名称:武汉华侨城D3地块南侧湿地公园景观提升设计
项目地点:武汉市东湖风景旅游区
项目类型:湿地公园
占地面积:120000㎡

景观面积:85000㎡
水处理净化水域面积:62000㎡
客户名称:武汉华侨城实业发展有限公司
景观设计:奥雅设计 上海公司 公建二组
技术团队、后期驻场:奥雅设计 武汉技术组 后期组
标识设计:vetra
景观施工:武汉鑫艺源环境艺术工程有限公司
水处理单位:武汉中科水生环境工程股份有限公司
设计时间:2019年8月
竣工时间:2020年5月

采编 / Jennie
摄影 / 汪海波
视觉 / Nibnaij
水循环修复过程航拍图来自:武汉中科水生环境工程股份有限公司

Project Name: Landscape Renovation Design of the South Wetland Park on Plot D3 | OCT Wuhan
Project Location: East Lake Scenic Spot, Wuhan
Project Type: Wetland Park area: 120,000 ㎡
Landscaping Area: 85,000 ㎡
Water Purification Area: 62,000 ㎡
Project Client: Wuhan OCT Industrial Development Co.,Ltd.
Landscape Design: Public Project Team II, Shanghai Branch, L&A Design Group
Technical Team & Post-maintenance Team: L&A Design Wuhan Technical Group & Post Production Team
Logo Design: VEtra
Landscape Construction: Wuhan Xinyiyuan Environment Art Engineering Co., LTD
Water Treatment Company: Wuhan Zhongke Hydrobiological Environment Engineering Co., LTD
Design Time: August 2019
Completion Date: May 2020

Editor / Jennie
Photographer / Wang Haibo
Visual Designer / Nibnaij
Aerial Photos of Water Cycle Restoration Process by: Wuhan Zhongke Hydrobiological Environment Engineering Co., LTD

More: 奥雅设计。更多关于:L&A Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment