Lacquerwall, Melbourne by WHDA

a balance between dark and light

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 WHDA 予gooood分享以下内容。更多关于他们:WHDA on gooood
Appreciations towards WHDA for providing the following description:

该项目是位于澳大利亚东墨尔本的一间三居室公寓,客户从乡村的独栋住宅迁居于此,希望对公寓进行全面的翻新改造。根据客户的要求,公寓中保留了两间可用作临时客房的独立书房,开放式起居室和厨房则设计为完全共享的公共空间。

The clients had requested a complete refresh of their three bedroom apartment in East Melbourne, to serve as their primary residence after downsizing from a house in the country. Two of the rooms were designated as separate study rooms that could be flexible guest bedrooms, leaving the open plan living and kitchen as wholly shared spaces.

▼起居室作为开放的共享空间,living room as the shared space ©Daniel Walker

▼开放式厨房,open plan kitchen ©Daniel Walker

公寓西侧阳台正对着隔壁的办公楼,当住户在该区域活动时,需要遮挡以保护隐私。为了平衡房间对于自然光线和私密性的需求,设计师用一个简单的纱帘取代了现有的人工百叶窗,遮蔽视线的同时兼具了透光性。

Faced with a contradiction of a lack of natural light, and the desire for privacy from the offices located opposite the west-facing balcony; we replaced the existing plantation shutters with a simple sheer curtain.

▼纱帘为房间带来自然光线,sheer curtain brings natural light into the flat ©Daniel Walker

整体上,设计团队利用了深色调的家装材料来呼应房间的弱光环境,使室内氛围和谐统一。房间内装饰有风格一致的布艺饰品和旅行期间收集的各种古玩。

The conversation then steered towards embracing low light levels with a sombre material palette; a textured canvas for art and curios collected throughout their travels.

▼贯穿主体空间的黑色漆墙,satin black stained veneer wall throughout the flat ©Daniel Walker

自入口玄关,延伸至餐厅和起居室的空间里,有一面条纹造型的黑色亮面板墙贯穿其中,宛如展开陈列的漆器立柜。漆墙上共有三个隐藏式的旋转门,分别通往洗衣间、储物柜和主卧,门后的空间宽敞明亮,与色调深沉的黑色漆面形成鲜明对比,给人一种视觉上的惊喜。

A satin black stained veneer wall of scalloped timber planks unfurls from the entry hallway across the dining and living spaces like a lacquerware cabinet, three pivot doors concealing the laundry and storage cupboards and the threshold to the main bedroom (from dark to light a surprise).

▼漆墙隐藏了储物空间,concealed storage space behind the wall ©Daniel Walker

▼墙后的明亮空间带来视觉反差,the bright space behind the wall brings visual contrast ©Daniel Walker

▼家装材料以暗色为基调,a sombre material palette ©Daniel Walker

▼风格一致的装饰品,decorations match up with the interior design ©Daniel Walker

在空间的使用方面,客户希望能够尽可能多地隐藏储物空间,同时要求对起居室和厨房空间进行精简重组,以便在其中增加一处可以用来早餐冥想或饭后小聚的用餐区域。

Coupled with the desire for as much concealed storage space as possible throughout the apartment, the clients also asked for a streamlined reorganization of the living space and kitchen to include an area for meals that could naturally shift between contemplative morning coffees and after dinner drinks with friends.

▼新增的用餐区域,reorganized area for meals ©Daniel Walker

起居室的壁龛和厨房料理台的凹陷设计,可以用于书本或植物的摆放,为房间整体视觉效果提供了一种纵深的变化。另外,为了容纳入口处的艺术墙,设计团队对玄关空间进行了拓宽,以免客人进入房间时过于拥挤。

The alcoves for shelves and the kitchen benchtop become a way to give depth to shadows as they wrap around a flower arrangement or book. A more surgical intervention was made to widen the entry hallway to accommodate an art wall and mitigate the ‘dance’ guests have to perform as they enter.

▼展示摆件、书本和绿植的壁龛,shelves with decorations, books and plants  ©Daniel Walker

▼卧室,bed room ©Daniel Walker

▼平面图,plan  ©WHDA

Project name: Lacquerwall
Location: East Melbourne, Victoria, Australia
Year: 2020
Project size: 114 ㎡
Completion date: 2020
Architects: WHDA
General Contractor: Jarah Construction
Photography: Daniel Walker
Stylist: Chooi Si Chok

More: WHDA    更多关于他们:WHDA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment