House Riihi / OOPEAA

To meet the needs of living, it also provides space for the development of hobbies and work space.

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢OOPEAA将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards OOPEAA for providing the following description:

该建筑位于芬兰博滕区东部的Alajärvi小镇。项目用地是一片山谷区域,旁边是小面积的森林。业主是由企业家父亲、艺术家母亲和两个儿子组成的四口之家。他们希望住宅不仅能够满足居住需求,还能提供发展兴趣爱好的空间以及工作空间。

The building is located in Alajärvi, a small village in eastern Ostrobothnia in Finland, in a valley-like area next to a small island of forest on the side of a farm field.

It was commissioned by a family of an entrepreneur father, an artist mother and two sons, who needed a house with spaces to live in accompanied with spaces for their hobbies and a studio to serve as an atelier.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_yzn06CcDbdWUQM6hGZ3OG6khoFH-bHzxj5GQz2uzIbR7REt4YPIXvjcTu0PN2OmPd9weoWF-T0cOE8FkrVt4DSVjQBFDKXhm.jpg

住宅的外形和材料与周围风景和谐地融为一体,隐隐地唤起人们对传统芬兰农场的记忆—环绕分布的木屋围成内部庭院,并朝向庭院。在该项目中,住宅、工作室和车库形成了内部花园,并通过减少吹进山谷的北风的影响在住宅周围创造了理想的微气候。

The house blends in with the surrounding landscape through its shape and materials. The composition subtly recalls the feeling of a traditional Finnish farm, in which wooden cottages were arranged so as to form a protected inner courtyard with the buildings facing the courtyard. In this case,the three buildings, the house, the atelier and the garage, give shape to an intimate garden, creating an optimal microclimate around the house by minimizing the impact of the northerly winds blowing in the valley.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_-_yRFho8OycPA6sZBu4uqKVTsdqgTi06ZrUCOjVjww4tngSEp9rZ_Tsh_mgBmLLvERpL2uV-P0rGD6U9aCLv-F5zIiszYcmv.jpg

这是一座低能耗的建筑。L形住宅的外部、内部和梁架均由木材制成;覆盖在大大的斜屋顶上的铝板映射着周围的景观,带来意想不到的视觉效果。压缩木用于保温、纸用于密封。住宅的所有金属部分都是未经处理的铝材。所用材料和技术方法打造出健康环保的建筑,当建筑到达生命终点时这些材料仍能循环利用。四个壁炉为整个空间供暖并提供热水。这里不再依赖电网、供水网及排水网。

Being a low energy building, the L-shaped house is made of wood in its exterior, interior and frame, with large pitched roofs clad in aluminum reflecting the landscape in an unexpected way. Compressed wood has been used for insulation and paper has been used for sealing. All metal parts in the building are made of untreated aluminum. Materials and technical solutions create a healthy and ecological building which can be recycled when it reaches the end of its life cycle. The entity can be heated with its four heat retaining fireplaces which also provide hot water for the house. The lighting system in the house is supplied with batteries charged with solar power. It is possible to live in the house without being dependent on the power grid and water and drainage grids.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_FbO8yFC1X0txU1Lku7epDNysc6UrdW40sz6LgzF3Ef541TbmpBF8Hq3kJkU3hjD8uMwFRzxxmeV8mUM3DstWfQr9V5qbH3l6.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_C3ttrZXwIFsW_OxQduuxN5p8UROLsPWtYy2rk9voI_JPenySTbyH0a8LK8p55vqgx454wvII2iB6gpfXMn2i08Hs0YJMaK-I.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_4niebv7IrnRlhC66suLHTvnAqwowcqINROUGnI1kkXsR0BTsvaE3aqDRvvg0DWnmD6MGL056eIN7UaDuCfPuuxZw4TiPiiJq.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_McI4bGHGl7KqwyjOXMW1XoO_afmRFoOhR2afHKokwmDWQnQYX4SqmH4kQWHAgtcvGG3qgepcGcfaia4xCS7eK6eGGGYV5RbP.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_YX8h7DwRnG9WPWcxgUy5iFibv_ALKKrV8OyAMQ8BPKnIsqquaOBZknXnP25XD84BG7Y2jHl5-O-HpGK3axZOZSzVsuRYdg7R.jpg

内部根据三个区域的不同功能进行布局,每个单元都有自身独特的特点。停车场和兴趣爱好区域的内部装饰十分简单、谦逊。工作室有很高的天花板,其木质表面,甚至是地板都涂成了白色以便更好地平衡光线。住宅区域的内部墙壁铺就径向锯裁的木条,带来温暖舒适的气氛。居住者可以享受宽敞的客厅和中央壁炉,可以爬上夹楼静静地欣赏田园风光,可以在精心装饰的开阔长廊内玩耍或阅读,还可以透过宽敞的开口望向内部庭院。

The interiors are arranged according to three different functions into areas with each their own atmosphere. The garage and hobby space is very simple and has a sense of anonymity to its interior surfaces. The atelier has very high ceilings and its wooden surfaces, even floors, are painted white in order to make the light as even as possible. The interiors in the house, furnished and cladded in radially sawn spruce, provide a warm and cozy atmosphere. Its dwellers can enjoy the spacious living room and its central fireplace, climb on the mezzanine to contemplate the view over the fields, and use the large and furnished corridors as a play area or reading room, overlooking the inner yard through their wide openings.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_WliqKln_c9uX9v3rHXGAf4sBeUu285iyAkoV1KgyZR4lE84Ki9hWf5oUAWYMIWPn2-GoAmZBCgeJoZlYfqSbg793HXYR1izU.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_HORxjZbbcqfF4INdCqvwE1RDZ11jNuZhNNRCU8dcDf9swpu_uoZsxN0Hi5yjrmLEIuu3Wh5YVfoSQPxkpXi5BWFqxKHmVDwE.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_yETu3RSCI_AWIrKPaZGpwRsLwTGGdeyoajaM5PXljelopl1g3zjuj_USo-qbzApvSrIba0Ff7bVP7cY3J18RM0yIFk0eZ5su.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_rwn-X59ijQ3N1i74ue_eEM0Oa1Y3XcfiQaccRgaCuiGh5dfsfAFC3n9SP0px_1Yh-kM5DDH1-_2Rj32bs7Ov7ljQ94SQbpuc.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_8WqhUKcsoldQd5MOzjRNglIqEXVCt1tMALhIdUgqOvVreVkCFvSync50ecQBkZ3kpj25dui-2Ud1HOc7IbzG3mXawuGxm0CC.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_ieh2LyXNHRW-0navG2bcOqBj5mi9bH60Qs5nSq4TIXFnG9Szwyw-gHdTi3SxEL5jX0zPoGNUMezgAo_9GZbsz5_wORr0i0IW.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_Cx7Vn6Y8p-g5MQEk0jUR54-E9NIbzb8qPAjm2J5lyPo9hJJSU2979dNbY57xBuzbnZzg0s7uvMN2mS2Rl9LJS5U_JvynLwYT.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_D9wZFMi0h-AsX741lziSluWHeqnpK9MKmmutmKA1dGAyVdIXpgtWtUbCQVv8Z8zpKN0yDFaZDKH61SDaX-77yBnB0yfh_pHs.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_aj12mJqGyZ1uzkF9A0GrmJjuZjmFhoY31h1ZTkaIWR-2TxCeacJdl6VY1_5VGNQkr12RLSWs6ilnaaEJnHqeGUP0Z1GarI0d.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_Fpjj3H1P9onoy9_yygf-MtUr2O8UNn5n6oQ3CmH_Fb9J3_pjAIyGCMAHgqKSmB0O_LHh5-3l8lJkXYmt9rtp6AQtge3rnjSq.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_Q9RHZ5i_43IUqPcreJZVtFVxdq7QXKWZEQ-pk5cvL7GJxouOTlXN4xZKTbG8Qh5xVOp3ES0SJ4ZFuXQiqzuu53t8yvP95eLK.jpg

Location: Alajärvi, Finland
Client / user: private
Commission: direct commission
Year: 2010-2014 (completion)
Size: 239 m² + 120 m² + 120 m²
Architect in charge: Anssi Lassila
Project architect: Jussi-Pekka Vesala
Design team: Iida Hedberg, Hanna-Kaarina Heikkilä, Tommi Heinonen, Juha Pakkala

MORE: OOPEAA

Post a Comment