Hostel Jyväskylä by Studio Puisto Architects

An ecological, efficiency and commonality fresh type of accommodation

Project Specs

Location:

非常感谢 Studio Puisto Architects予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Studio Puisto Architects on gooood.
Appreciation towards Studio Puisto Architects for providing the following description:

位于Jyväskylä步行区中心地带的旅馆为这栋建于1953年的办公建筑带来了新的生机。前台位于建筑的首层,旁边有一家独立营业的小餐厅。前台区域所采用的质朴风格与胶合板家具延续到了整个空间的设计中。首层直接通往设有大型餐厅、旅馆spa和桑拿等设备的地下室。在餐厅非营业时间内,餐厅空间可以用作桑拿的冷却区。这栋建筑之前是一家银行,钢筋混凝土地下室作为建筑历史的记忆被保留下来。在原银行的保险库空间内,设计师安装了一个按摩浴缸,深色的瓷砖与空间内的桤木相协调,旁边是桑拿室和卫生间。

▼空间概览,view of the interior

The hostel is located at the very heart of Jyväskylä’s pedestrian precinct and has given a new lease of life to a 1953 office building. The reception is located on the ground floor of the building, where a small food outlet operated by a separate restaurant business can also be found. The simple rustic style and plywood furnishings of the reception area continue throughout the building. The ground floor has direct access to the basement, where a bigger restaurant and the hostel’s spa and sauna facilities are located. The restaurant can be used as cooling-off area for people using the sauna during periods when the restaurant is closed. The building was previously a bank, and it was decided that the reinforced concrete basement bunker should be left as a reminder of the history of the building. Inside the former vault there is a jacuzzi section, where the dark color of the tiles is balanced by the alder-coated vault, next to which the sauna and toilet are located.

▼旅馆地下室内设置了桑拿房,the hostel’s sauna facilities are located in the basement

▼深色的瓷砖与桤木相协调,dark color of the tiles is balanced by the alder

 

紧凑型房间
Compact rooms

2-4层空间布局基本相同:每一层有三种类型的房间、卫生间和共享厨房。这种住宿概念目的在于确保设施有效使用。卧室的空间被缩小,大厅和休息室空间扩大。这种扩大了卧室之外起居空间的布局方式使居住体验更加公共化。紧凑的迷你房型沿建筑外墙布置,胶合板床占据了房内大部分空间。大床房内的床抬高到与窗台相同的高度,每张床下面配有抽屉和冰箱。沿着外墙还设有面积较大的房型。每一层都有共享中央空间,中间区域也布置了许多房间。

Floors 2-4 are almost identical: On each floor, there are three types of bedroom, bathrooms and a shared kitchen. This accommodation concept is intended to ensure the efficient use of facilities. The size of bedrooms has been reduced and the lobby and lounges have been made bigger. This expands the living area outside the bedrooms, which also makes the accommodation experience more communal. There are compact mini rooms along the exterior walls of the building, with plywood beds that fill most of the room. The rooms have a double bed, which is raised to the level of the window sill. Underneath each bed there is a drawer and a fridge. There are also larger bedrooms along the outside walls. On each floor, there is a shared central space, the middle section of which contains further bedrooms.

▼共享厨房与迷你房,shared kitchen and mini room

▼迷你房型外观,exterior of the mini room

▼双人房,twin room

▼双人房内部布置的家具,furniture in the twin room

▼大床房内的床抬高到窗台高度,rooms have double beds are raised to the level of the window sill

 

颜色与材料
Colors and materials used

在建筑中,相同的简单颜色与材料被重复使用:黑色、白色、木色。建筑的历史与灵魂也从内部渗透出来。墙壁和家具表面覆盖了芬兰桦木胶合板,大厅和卧室地面使用了亚麻地板。旅馆的生态性、高效性和通用性填补了新型住宿方式的空白,旅馆成为Jyväskylä中心一个充满趣味的新增服务设施。

In all parts of the building, the same simplified colors and materials are repeated: black, white and wood. The history and spirit of the building also oozes from its interior. The walls and furniture are covered with Finnish birch plywood and the floors in the lobby and bedrooms are linoleum. The hostel’s ecological choices, efficiency and commonality make up for a fresh type of accommodation that is an interesting new addition to the service structure of the centre of Jyväskylä.

▼迷你房墙壁使用了芬兰桦木胶合板,the wall of mini room is in Finnish birch plywood

▼抽屉细部,detail of the drawer

▼平面,plan

Project details:
Task: Conversion of an office building into a hostel in Downtown Jyväskylä, Finland
Location: Jyväskylä, Finland
Year: December 2017
Client: Citycon / Forenom
Design: Studio Puisto Architects: Mikko Jakonen, Ioana Maftei, Tiina Juuti, Viivi Laine, Tuula Vitie, Emma Johansson, Willem van Bolderen, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta
Competence: Building design, Interior design and supervision
Photos: Pauliina Salonen, Henri Juvonen
Details
Project size-1043 sqm
Completion date-2017
Building levels-4

More:Studio Puisto Architects 更多关于:Studio Puisto Architects on gooood 

Post a Comment