Home in Mitre by Bajet Giramé Architects

Comfortable home space created by white structure and timber boxes.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢Bajet Giramé Architects予gooood分享以下内容。更多请至:Bajet Giramé Architects on gooood 
Appreciation towards Bajet Giramé Architects for providing the following description:

该家庭住宅改造项目位于巴塞罗那一座二十世纪七十年代的公寓中。之前的房子根据功能需求被划分成了一系列功能固定的小房间和走廊。但是由于围合这些空间的墙面并非承重构件,可以说这里有着“现代”的自由平面。但遗憾是,柱子、梁和楼板被藏在了室内隔墙之中。

The project consists of remaking a home in a 1970’s apartment in Barcelona. The former spaces were based on program requirements resulting in a series of small rooms and corridors with predefined functions. Those spaces were shaped by non- load bearing walls given its ‘properly modern‘ free plan. However, columns, beams and slabs were concealed within the internal partitions as shameful bones.

▼客厅,living room

1-H_bg_Mitre_06

项目的目标是重新设置空间布局,对公寓进行彻底改造。为了达成目标,建筑师从两方面入手:一是将七十年代的建筑品质展现在人们面前,一是设计一系列新的隐藏空间。

The aim of the project was to make the apartment again (remake it), with significant setting and character changes. This would be achieved two-fold: by unveiling the hidden qualities of the 70’s architecture and by defining a new series of suggestive settings.

▼从入口看向客厅,view of the living room from the entrance

1-entrance-H_bg_Mitre_05

1-H_bg_Mitre_01

▼客厅,现代的钢柱钢梁和传统的拱形天花相结合,living room, modern steel columns and beams connected with the traditional vault ceiling

1-h_bg_Mitre_07

▼立面和钢柱之间有一段距离,view along the facade, space between facade and the columns

1-H_bg_Mitre_08

设计沿用了公寓一开始的自由平面,将钢柱和梁暴露出来,连二者间的焊缝都可以看得清清楚楚;同时还保留了传统的拱状天花,凸显出了巴塞罗那七十年代建筑自身的构造特性。建筑师利用这些元素确定了基本的生活空间,并在其中用一套木制构件作为临时隔断划分居住功能,将空间与结构区分开来。这些构件的形状合理,尺度适宜,从中部的起居空间一直蔓延到以白色面板围合的卧室,其温暖的木材质感让公寓充满了生活气息。

点击这里观看项目视频。

The project endows the former idea of free plan, but exposes it ‘as found’ leaving its (‘modern’) steel columns and beams freestanding with their rough welds, as well as uncovering the (traditional) gentle ceiling vaults; enhancing very specific qualities 
of the construction means of those 1970’s in Barcelona. This way an ‘infrastructural space’ is defined, as a permanent envelope in which smaller and temporary interventions will arrange ‘inhabitable settings’. A series of timber pieces are displayed within that envelope stressing the divorce between space and structure. Their shape, size and material qualities suggest places to be lived-in, from the sheltered interior of a panelled room to the gathering central space of the house.

Click HERE to watch the project video.

▼从起居空间看向厨房,long view to the kitchen

1-H_bg_Mitre_09

2-H_bg_Mitre_10

▼木构件与结构分离,划分空间,tension between structures and timber boxes

1-H_bg_Mitre_13

3-washroom-H_bg_Mitre_15

▼厨房,kitchen

2-kitchen-H_bg_Mitre_12

▼主卧,master bedroom

4-bedroom-H_bg_Mitre_16    4-bedroom-H_bg_Mitre_17

▼白色面板围合的客房,paneled guest room

4-guestroom-h_bg_Mitre_14

▼主卫生间和客卫生间,master and secondary bathrooms

3-washroom-H_bg_Mitre_18     3-washrrom-H_bg_Mitre_19

▼基地位置,location

5-H_bg_Mitre_02

▼平面图,plan

5-H_bg_Mitre_03

▼轴测图,axonometric

5-H_bg_Mitre_04

Architects: Bajet Giramé
Location: General Mitre, Barcelona Net floor area: 140m2
Project date: 2015-2016
Cost: 1000 €/m2
Contractor: GID
Collaborators: Gina Cebamanos, Huguet Mallorca, Imar, Ardèvol Associats Photography: José Hevia

Video: Late Night Hotel
Drawings: Bajet Giramé Architects
English text: Bajet Giramé Architects
Chinese text: gooood

More: Bajet Giramé Architects,更多请至:Bajet Giramé Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment