Hillside Dwelling, China by ARCHSTUDIO

A cave hiding among reinforced-concrete jungles

Project Specs

Location:

非常感谢 建筑营设计工作室 对gooood的分享。更多关于他们请至:ARCHSTUDIO on gooood.
Appreciation towards ARCHSTUDIO for providing the following description:

山居是位于北京通州新光大中心ArtPark9第28层的一间客房。它是在都市高层建筑标准单元之中实现居住乐趣的尝试,也是一种对未来生活方式可能性的探索。

▼内部空间概览,interior view of the guest room

The project is a guest room situated on the 28th floor of New Everbright Center · ArtPark9, Tongzhou District, Beijing. The goal was to create pleasant living experiences in a standard unit of urban high-rise buildings and explore a possible future lifestyle.

▼都市高层建筑标准单元之中居住乐趣的尝试,pleasant living experiences in a standard unit of urban high-rise buildings

人类最初的居所是山洞。山洞是预先存在的,并不是为人类而存在。但是人根据身体行为定义了自然环境,使其可居。古人的理想居住状态是归隐于山林,代表一种脱离俗世、与自然和谐的生活境界。当代城市中人们居住在钢筋混凝土的丛林,居所变成一种标准化的空间产品。山居即是基于以上三种居住方式的再思考:回到居住的本源,激发身体行为与外部环境的互动关系。

▼设计图解,design diagram

Dwellings of mankind have been changing with time. In the primitive period, people lived in caves. Our ancestors turned to nature for shelters and defined the pre-existing caves as living spaces. As time moving on, ancient people sought to live a secluded life in mountains, representing a lifestyle of staying away from the bustling world and coexisting with nature. Nowadays, urban people inhabit concrete jungles, with residence becoming a kind of standard spatial product. Based on reflections on the evolution of human beings’ dwellings, ARCHSTUDIO tried to return to the origin and essence of living spaces and stimulate the interaction between people and the outdoor environment.

▼入口区域-以山洞为灵感的设计,entrance area-the design is inspired by caves

在规整的长方形室内空间之中,地面由窗边向内缓缓抬升成为一个山坡,让内部人的行为与窗外景色产生立体的对应关系。生活起居的五种基本行为:入、卧、憩、浴、卫被嵌入在这片人造山坡之中。山下的洞穴是入口和卫生间,山上视野最佳的位置是睡觉和洗浴的地方,山坡则是行走、休憩的界面。山的表面材料是软木地板,具有柔软、温暖的质感。洞穴可以被看作是定制的家具,由身体尺度和行为进一步定义出使用功能。一些当代生活的必要设施,包括智能设备、全屏投影等被隐藏在墙面和天花中,满足生活所需。

In the rectangular guest room, the floor is raised from the bottom of the large French window to the ceiling gently, which forms a hillside-shaped structure and generates three-dimensional relations between people inside the space and landscape outside. Based on people’s living behaviours and body size, ARCHSTUDIO created five basic functional areas within the space, including the entrance and the washroom in the caves under the hillside, areas for sleeping and bathing which are on the best place of the hillside to enjoy the outdoor view, and the area for walking and resting on the lower part of the hillside. The hillside is covered with cork boards, featuring a soft and warm texture. All the caves can be taken as bespoke furniture, with their functions being defined by body size and physical behaviours. Besides, the space is equipped with some necessary modern facilities such as a mini bar and a projection screen, which are hidden on the wall and ceiling, ready for use at any time.

▼地面由窗边向内缓缓抬升成为一个山坡,the floor is gently raised from the bottom of the large French window to the ceiling

▼山上视野最佳的位置是睡觉和洗浴的地方,山坡是行走、休憩的界面,areas for sleeping and bathing are on the best place of the hillside with outdoor view, and area for walking and resting is on the lower part of the hillside

▼山的表面材料是软木地板,具有柔软、温暖的质感,the hillside is covered with cork boards, featuring a soft and warm texture

▼全屏投影被隐藏在墙面和天花中,满足生活所需,a projection screen, which are hidden on the wall and ceiling, ready for use at any time

人工与自然,原始与精致,确定与模糊共存于这个空间之中。这可能不是一个传统意义上“舒适”的空间,但也许那些习惯了城市舒适生活的人们置身其中时,可以被激发一些感官的本能,回归身体体验,重拾居住生活的乐趣。

The space creates a co-existing relationship between the artificial and the natural, the primitive and the exquisite, and the clear and the ambiguous. Though not a “comfortable” space in the traditional sense, it provides people who are used to cosy urban life with unique sensory and physical experience, and enables them to recapture the joy of living.

▼卧室空间,bedroom

▼洗浴区域,bathing area

▼卫生间,washroom

▼平面图&立面图,plan&section

项目名称:山居
设计团队:韩文强、宋慧中
设计公司:建筑营设计工作室(www.archstudio.cn
项目地址:北京市,通州区,新光大中心
项目类型:客房
项目面积:80㎡
设计时间:2018.06—2018.08
施工时间:2018.09—2018.11
摄影师:金伟琦
撰文:韩文强
Project name: Hillside Dwelling
Design team: Han Wenqiang, Song Huizhong
Design company: ARCHSTUDIO (www.archstudio.cn)
Location: New Everbright Center, Tongzhou District, Beijing, China
Category: guest room
Area: 80 m2
Design Period: 2018.06 — 2018.08
Construction period: 2018.09 — 2018.11
Photographer: Jin Weiqi
Text: Han Wenqiang

More: 建筑营设计工作室   更多关于他们:ARCHSTUDIO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment