Habitat by DPAA DESIGN Studio

A simple and pure guest house maintaining a distance from the urban architecture

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 偏离设计(联系邮箱:H2design@126.com) 予gooood分享以下内容。更多关于他们:DPAA DESIGN Studio on gooood
Appreciations towards DPAA DESIGN Studio (contact: H2design@126.com) for providing the following description:

栖也· Habitat位于杭州西溪,原先为一幢闲置了十年的仿欧式住宅建筑,设计目的将此楼作为一个待客、居住、品茶、赏景的类民宿综合空间。

偏离设计工作室在对场地的多次解读后,从功能的角度考虑,将一切简化,以纯粹的状态出发,在现有的建筑界限内,将空间介入,以此打破既定状态。由内向外,通过重新组织空间的大小,高低,纵深关系,以此呈现出当下的状态。

Habitat is located in Xixi, Hangzhou. It was originally a fictional European-style residential building that has been idle for ten years. The design aims to make this building a comprehensive space for hospitality, living, tea and viewing.

Departure design studio’s multiple interpretations of the site, from a functional point of view, simplify everything, start in a pure state, and intervene in the existing building boundaries to break the established state. From the inside out, by reorganizing the size, height, and depth of the space, the current state is presented.

▼民宿外立面,facade

 

接待 | Reception

原建筑为地面以上2.8米层高四层空间等分布置,以轴线分布,拆除一二层空间前半部分楼板做挑空,楼梯侧移,重新规划出空间的动线关系,以中空为中心,依次展开入住、待客、用餐等功能,将白色方块悬浮于空中,简化原先复杂的立面关系,同时保留拆除时的混凝土梁,在现有空间里展现建造痕迹。

▼大厅中心空间和休息区,the lobby retains the original concrete beams

▼大厅中心的中空空间保留原建筑的混凝土梁,the central double-height lobby space retains the original concrete beams

The original building is divided into four levels of 2.8 meters above the ground. The axis is distributed. The first half of the space is removed from the first half of the space. The stairs are moved sideways, and the moving line relationship of the space is re-planned. In turn, the functions of staying, hospitality, dining, etc. are suspended, and the white squares are suspended in the air, simplifying the original complicated façade relationship, while retaining the concrete beams at the time of dismantling, showing the construction traces in the existing space.

▼位于大厅的接待处,通向二层的楼梯被侧移,重新规划出空间的动线关系,the reception at the lobby, the stairs are moved sideways, re-planning the circulation relationship

▼从二层看挑空空间,拆除原一二层空间前半部分楼板做挑空,the cantilevered space viewing from the second floor,  removing the first half of the original space to form a cantilevered space

 

客房 | Guest room

偏离设计工作室针对民宿的入住功能一共设计了八间不同布置风格的客房,将入住功能布置与二三四层,重新规划房间平面,扩大每一个房间的卫生间,增加落地窗,以此增加舒适度,同时为入住的客人创造趣味性的体验。在每一层中间以中岛作为过渡,对应每一个房间,即协调客房的动线关系,又给每一位入客人提供便捷的交流空间。为与都市建筑保持距离,以原木为主基调,营造家的氛围与舒适感。

Departure design studio for the hotel’s check-in function, a total of eight different styles of rooms were designed, the function of the check-in was arranged on the second and third floors, the room layout was re-planned, the bathroom in each room was enlarged, and the floor-to-ceiling windows were added to increase the comfort. At the same time, create a fun experience for the guests. In the middle of each floor, the middle island is used as a transition, corresponding to each room, that is, the dynamic relationship of the coordination room, and each passenger is provided with convenient communication space. In order to maintain a distance from the urban architecture, the original tone of the wood is the keynote to create a home atmosphere and comfort.

▼客房风格互不相同,室内以原木为主基调,guest rooms are in different styles with the palette of original tone of the wood

▼客房增加落地窗,提高舒适度,adding the floor-to-ceiling windows in the guest room to increase the comfort

▼客房卧室细部,details of the bedroom of the guest room

 

茶室 | Tea room

在三层区域,借了一处较安静的空间作为茶室,区别于传统的茶室空间,用现代的手法构造饮茶空间,黑色的三角强化出原建筑关系,将背景退隐,以此专注于饮茶的瞬间。

In the three-story area, a quieter space is used as a tea room. Different from the traditional tea room space, the tea space is constructed by modern techniques. The black triangle strengthens the original architectural relationship and retreats the background to focus on drinking. The moment of tea.

▼茶室,黑色的三角造型强化了原建筑关系,tea room, the black triangle strengthens the original architectural relationship

▼茶室享有安静的氛围,tea room with a quiet atmosphere

 

廊吧 | Gallery

地下室为一个方形空间,把廊吧布置于地下室,提供小型聚会和娱乐的功能,为打破原先单调的空间,顶面采用弧面系统,同时将墙面上的体块以悬浮的状态呈现,通过切割使原建筑的楼梯成为一个独立的审美体系,增加空间的趣味性。

The basement is a square space, which is arranged in the basement and provides a small gathering and entertainment function. In order to break the original monotonous space, the top surface adopts a curved surface system, and the body block on the wall surface is suspended. Cutting makes the stairs of the original building an independent aesthetic system, increasing the fun of the space.

▼廊吧,顶面采用弧面系统,墙面上的体块以悬浮的状态呈现,gallery, the top surface adopts a curved surface system and the body block on the wall surface is suspended

▼空间分析图,space analysis diagram

▼首层平面布置图,1F plan

▼客房户型图,room plan

▼地下室廊吧平面布置图,gallery plan at the basement

项目名称/ project name:栖也· Habitat
建筑公司/ company:偏离设计工作室 
联系邮箱/contact e-mail:H2design@126.com
完成年份 / Completion Year:完成年份2019.01
主创设计/ Leader designer:戚帅奇
设计团队 / Team:潘昕欣、徐俊彪、童关良、吴恩良
项目地址 / Project location:杭州,西溪
建筑面积 / Gross Built Area (square meters):750平方米
摄影师 / Photo credits:刘宇杰
文字 / Writer:小岛
合作方 / Partners:上海博纵照明
客户 / Clients:栖也酒店管理有限公司
品牌 / Brands / Products:水磨石、铁板、HAY家居、KOHLER洁具

More: 偏离设计(联系邮箱:H2design@126.com) 。更多关于:DPAA DESIGN Studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment