GRID by APOLLO Architects & Associates

A new chapter in life in a house with museum-like qualities

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

来自APOLLO对gooood的分享。更多精彩: APOLLO on gooood
Appreciation towards APOLLO for providing the following description:

这个项目的甲方拥有大量的艺术藏品,并且想要利用这些藏品,创造一个如同博物馆一般的居住空间,让他和他的家人在这个空间里开启新的生活。基地周围的环境安静宜人,因此设计团队提出建造一个单层的钢筋混凝土结构,以将噪音降低到最小,并且尽可能的让新的建筑不产生对周围环境入侵的感觉。建筑的室内于室外都采用了单色系的配色方案,单色系的室内能够更好的展示艺术品。建筑和装饰材料也经过精心的挑选最小的,以营造一个朴素的氛围。

The client for this project has a large art collection, and wanted to start a new chapter in life with his family in a house with museum-like qualities that would take advantage of this collection. The neighborhood surrounding the site is quiet, so in order to keep noise to a minimum and not create an intrusive feeling, we proposed a single-story reinforced concrete structure. Like the exterior, the interior features a monochrome color scheme that serves as a good background for artwork. The building and finishing materials were also carefully selected and kept to a minimum, giving the spaces an austere atmosphere.

▼ 建筑给人一种轻的,漂浮的感觉,the building creates a light, floating feeling

001-GRID

面向庭院的家庭房拥有很高的天花板,在北侧和南侧都开设条形高窗。延伸出的1.8米的檐部会遮挡一部分从窗户倾斜而入的自然光,此外建筑轮廓的看似很薄的外边缘给建筑带来一种轻的,漂浮的感觉。从传统的茶馆得到的灵感,房间的藻井,被分割为1.2米*1.2米方形格子,这种结构有些类似寺庙和sukiya风格的结构。天花板不仅用作于支撑屋顶重量的结构,而且使得建筑本身就是一件极简主义的艺术品。

The family room facing the courtyard has a high ceiling and clerestory windows that run on the north and south sides. The natural light that pours through these windows is partially blocked by eaves that extend out 1.8 meters and have thin outer edges that give the building a light, floating feeling. The room’s coffered ceiling, divided into a 1.2-meter-square lattice, resembles the architecture in temples and sukiya-style structures, which are inspired by the elegance of the classic teahouse. In addition to serving the structural purpose of supporting the weight of the roof, the ceiling turns the building itself into a piece of minimalist artwork.

▼ 面向庭院的家庭房拥有很高的天花板,the family room facing the courtyard has a high ceiling

008-GRID

▼ 房间的藻井,使得建筑本身成为一件极简主义的艺术品, the room’s coffered ceiling turns the building itself into a piece of minimalist artwork

007-GRID

006-GRID

建筑与艺术品,精心设计的家具,照明完美的结合,创造出一个个性且不繁琐的空间表达。最终,建筑成为了一个“如同博物馆一般的住宅”而非一个住宅形式的博物馆。

By integrating the client’s meticulously curated collection of artwork and designer furniture and lighting into the architecture, the spaces express individuality without being overly busy. As a result, the building becomes a “house with museum-like qualities” rather than a museum in the shape of a house.

▼  建筑与艺术品,精心设计的家具完美的结合,创造出一个个性的空间表达,the spaces express individuality without being overly busy

010-GRID

▼ 主卧室采用单色系配色,the master bedroom features a monochrome color scheme

012-GRID

建筑的布局十分的简单,中心布置了一间家庭房,它对一个中心庭院开敞,围绕庭院的一侧布置了主卧室、儿童房,另一侧布置了兴趣屋。整个建筑的对称式布局给人一种西方式住宅的形式,但其实单侧私人庭院以及台阶的设计破坏了传统日式的对称。

The layout is extremely simple, with a family room in the center, a courtyard adjacent to that, and a master bedroom, children’s room, and hobby room occupying the wings on either side of the courtyard. While this symmetry gives the house a Western-style formality, the design also disrupts the symmetry in classic Japanese style by including steps and a private courtyard on only one side.

▼ 被灯光点亮的建筑更像一件精心制作的艺术品,the light-lit building is more like a carefully crafted artwork

003-GRID

002-GRID

004-GRID     014-GRID

▼ 平面图/立面图/剖面图,plan/elevation/section

015-GRID

Credit Information
Architecture : Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates
Photography : Masao Nishikawa
Project Outline
Date of Completion : December 2016
Principal Use : Private housing
Structure : Reinforced-concrete
Site Area: 308.81m2
Total Floor Area : 126.44m2
Design Period : July2013 – December2016
Construction Period : December2015 – December 2016
Structural Engineer : Masaki Structure Laboratory (Kenta Masaki)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design: SIRIUS LIGHTING OFFICE
Material Information
Exterior Finish : Exposed Concrete
Floor : Tile Flooring
Wall : Exposed Concrete
Ceiling : Exposed Concrete
Lighting :LED

MORE:  APOLLO,更多请至: APOLLO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment