哥德堡大学图书馆中标方案,瑞典 / COBE

以“书籍”为灵感打造知识灯塔

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

感谢 COBE 对gooood的分享。更多关于他们:COBE on gooood
Appreciation towards COBE for providing the following description:

瑞典哥德堡大学16000㎡的图书馆将由丹麦团队设计:建筑师Dan Stubbergaard及其团队成员赢得了该著名项目的国际竞赛。图书馆将建在哥德堡市中心Näckrosen大学区,靠近当地的文化机构和哥德堡大学的人文与美术、应用与表演艺术学院。该建筑不仅为瑞典大学城提供新的、有吸引力的环境,还将容纳现有图书馆的人文、艺术、音乐、戏剧部分以及学校的档案和数字服务部分。Cobe的方案由全体评审团选出,评审团由来自州立地产公司Akademiska Hus的代表、几所瑞典大学的委托人、哥德堡大学、哥德堡市政机关以及瑞典建筑师协会组成。

Akademiska Hus的主管兼评审团主席Hayar Gohary表示:“Cobe的方案提出了竞赛中最具发展潜力的概念,并且展现出清晰而独特的形象。它与特殊的基地相契合,同时满足了哥德堡大学的特定需求。Cobe事务所是当之无愧的获奖者,我们将持续与之合作、完成该项目的推进工作。”

The new 16,000 m2 university library in the Swedish city of Gothenburg will be designed by a Danish team: architect Dan Stubbergaard and the rest of the architecture firm Cobe have won the international competition for the prestigious project. The new university library will be located in the heart of Gothenburg, in the university area of Näckrosen, near to many of the city’s cultural institutions and to the Faculties of Humanities and The Fine, Applied and Performing Arts. In addition to providing a new and attractive setting for knowledge-sharing and research in the Swedish university city, the building will house the existing libraries for the humanities, the arts, music and drama as well as the university archives and digital services. Cobe’s project was selected by a unanimous jury, made up of representatives from Akademiska Hus – a state-owned property company and the client for several Swedish universities – as well as the University of Gothenburg, the City of Gothenburg and Architects Sweden.

“The proposal from Cobe is the single concept from the competition with the greatest development potential and displays a clear and unique identity. It adapts to the site’s unique qualities while also meeting the specific needs of the University of Gothenburg. Cobe is a very worthy winner and will continue to be our partner as we move on to further developing and concretizing the project,” says Hayar Gohary, Project Director at Akademiska Hus and Chairman of the jury.

▼项目外观(效果图),如同“展开的书页”,rendering of the appearance, like “unfolded pages” © Cobe

 

以书籍为灵感
With the book as inspiration 

Cobe的获胜项目以书籍为灵感来源和设计出发点。书籍的轻重都体现在建筑形体的轻微弧度和立面的竖向线条上,外形如同展开的书页。建筑主体位于四周是落地玻璃窗的开放透明的底层上。项目旨在使建筑融入周围的公园景观,吸引新老用户进入,并成为高居Näckrosen大学区顶端的知识灯塔。

Cobe建筑师兼创始人Dan Stubbergaard解释说:“赢得了如此优秀的项目,我们感到非常自豪和荣幸。借由图书馆位于山顶,我们致力打造独特的知识灯塔。书是设计的灵感和出发点,建筑的形体、颜色和材料均对应翻开的书籍。无论人们从何种方向接近它,它都欢迎人们进入其中。建筑与公园的融合是设计初始的关键考虑因素,我们尽可能地保留了公园现有的景观,从而在城市、大学和图书馆人群之间建立开放性连接。我们期待与Akademiska Hu和哥德堡大学合作推进我们的竞赛方案。”

Cobe’s winning project uses the book as the source of inspiration and point of departure for the design. Both the lightness and the gravity of a book is reflected in the subtle curvature of the building’s volume and the vertical lines of its facade – much like the pages of a book, just being opened. The volume rests on an open and transparent ground floor with expansive floor-to-ceiling windows. The ambition is to allow the building to blend in with the surrounding park, to invite both new and current users inside, and to stand out as a beacon of knowledge at the top of the university area of Näckrosen.

Dan Stubbergaard, architect and Founder of Cobe, explains, ”This is an exceptional commission to win, and we are very proud and honoured. With the library’s placement at the top of the hill, we aim to create a distinctive beacon of knowledge. The book serves as the inspiration and point of departure for the design – the building volume, its colours and materials all point to a book being opened. Regardless of which direction you approach it from, you are invited in. The integration of the building and park was a key consideration from the outset, and we have deliberately preserved as much of the existing park landscape as possible. In doing so, we have created an open connection between the city, the university and the library’s users. We look forward to working with Akademiska Hus and the University of Gothenburg to further develop our competition proposal.”

▼开敞通透的阶梯大厅(效果图),the open and transparent stepped hall (rendering) © Cobe

 

以木材为主要材料
Wood as the primary material 

图书馆包括集中工作的静态区域以及用于举办活动、展览、会议和演讲的动态区域和聚集空间,它们通过不同的材料区分开来。一层活跃而开放,铺设花岗岩的地面搭配裸露的混凝土结构,形成开放宽敞的空间。上面八层楼均为图书馆,由木材建造。木材不仅是持续耐久的材料,可以减少碳排放,而且具有一定降噪作用,能够营造出舒适的室内环境。浅色垂直元素用作遮阳板,构成了建筑立面。

The library will contain quiet zones for focused work as well as active areas and gathering spaces that can be used for events, exhibitions, meetings, and lectures – a distinction that is also reflected in the choice of materials. The active, open ground floor, paved in granite features a visible concrete structure, which allows for large and open spaces, while the eight upper floors, which house the library itself, are constructed of wood. In addition to being an exceptionally sustainable and durable material that reduces the building’s CO2 footprint, wood also provides a pleasant indoor environment with a stress-mitigating acoustic profile. The building’s facade will consist of light-coloured, vertical elements that act as a sun screen.

▼木材表面与混凝土结构(效果图),the wooden surface and the concrete structure (rendering) © Cobe

 

建筑中心的自动图书室
Automated book depository in the heart of the building 

该图书馆使哥德堡大学获得更多的会议设施、更好的科研环境以及容纳学校藏书的创新性环境。在图书馆的核心区域,瑞典首个全自动图书室以高效紧凑的方式存储并检索书籍以及其他媒体。公共楼梯位于图书室周围,将书和知识置于建筑体验的核心地位。学习区和办公室靠近外立面,确保了最佳采光以及公园和城市的宽阔视野。

With the library, the University of Gothenburg gains additional meeting facilities, better research environments and an innovative setting for housing the university’s collection. In the core of the library, Sweden’s first fully automated book depository stores and retrieves books and other media in an efficient and compact way. The public stairs of the building are situated around the depository, placing books and the knowledge contained within them at the very core of the experience of the building. Study areas and offices are located toward the facade, which ensures optimal daylight conditions and spectacular views of the park and the city.

▼公共楼梯位于图书室周围(效果图),the public stairs are situated around the depository (rendering) © Cobe

 

Cobe于哥德堡的第四个项目
Cobe’s fourth project in Gothenburg

图书馆计划于2025年实施建设并于2028年完工。它是Cobe在瑞典第二大城市哥德堡的第四个项目。去年,Cobe宣布其为中国汽车制造商吉利设计的设计中心将于2022年完工。今年初,Cobe同样宣布他们赢得了的Global Business Gate百米大厦的竞赛,并计划于2025年完工。这两座建筑都位于哥德堡的中央港前沿。Cobe目前还在进行哥德堡植物园的设计工作,计划于2026年完工。

The construction of the university library is scheduled to begin in 2025 with completion in 2028. It is Cobe’s fourth project to be realized in Sweden’s second-largest city, Gothenburg. Last year, the architecture firm announced its design centre for the major Chinese automaker Geely, which will be completed in 2022. Earlier this year, Cobe similarly announced that the firm had won the competition for the 100-metre tall Global Business Gate high-rise, which is scheduled to be completed in 2025. Both buildings are situated on Gothenburg’s central harbour front. Cobe is also currently executing design work on the Gothenburg Botanical Garden, set for completion in 2026.

▼模型,model © Cobe

Location: Gothenburg, Sweden
Client: Akademiska Hus
Programme: University library
Size: 16,300 m2
Year: First prize in competition in 2021, completion in 2028
Collaborators: Buro Happold

More:COBE    更多关于他们:COBE on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »