Goddeeris Headquarters by DDM Architectuur & BHOOM Creative Design unit

A fluid planning strategy for efficient and flexible workplaces

Project Specs

Location:

非常感谢 DDM Architectuur + BHOOM Creative Design unit予gooood分享以下内容。更多请至:DDM Architectuur on gooood
Appreciations towards DDM Architectuur + BHOOM Creative Design unit for providing the following descriptions:

Goddeeris是一家暖通空调和工业管道安装公司,近年来一直在快速扩张,这使得原本位于Roeselare市中心的总部已不能满足需要,因此公司决定搬到新的地点以建立更加高效且有利于员工的工作环境。

The client is an installation company for HVAC and industrial piping that has been experiencing accelerated growth in recent years. Their existing “collection” of company buildings in the center of Roeselare was no longer sufficient and they needed to move to a new location to allow further growth and to build an efficient and employee-friendly environment.

▼建筑概览,project overview

Goddeeris每天约有120位员工在进行暖通空调和管道的安装工作。其中约20人处理总部的工作,其他人则往返于新总部和其他建筑工地之间。该项目的内容包括为工程师、管理者和项目负责人打造850平方米的办公空间、增加服务于整个公司团队的社交空间、1500平方米的用于设备交付和存放的仓库区,以及近1800平方米的室内停车场,用于大小型商用车的停放。

Every day, around 120 people work at Goddeeris for the installation of HVAC and piping. About 20 of them handle the head office while the others shuttle between the new headquarters and the different construction sites. The building program comprises of 850 m2 of office space for engineers, managers and project leaders plus social spaces for the entire team, a 1500m2 warehouse area for equipment delivery and storage and almost 1800m2 covered parking for commercial vehicles, big and small.

▼轴测示意图,explanatory axon

在满足新总部日常活动的基础上,该项目还为公司制定了空间组织流程和车辆交通策略。根据活动的性质,现场交通被放在优先位置。货车每天早晨离开场地,夜晚返回,以完成装卸货的工作,为下一个工作日做好准备。此外白天还有卡车在场地中运送必要的材料。

On the basis of the briefing of the everyday activities in the new headquarters, spatial organization charts and vehicular circulation strategies were developed. Given the nature of the activity, priority was given to the traffic on the site. Every morning vans leave the site and return by the evening to load and unload in preparation for the next business day. During the day there are supply trucks delivering materials to be processed.

▼建筑外观,exterior view

实现最优的交通流线需要充足的转弯空间,这将对体量方正的建筑造成面积上的极大限制。为了使建筑面积最大化,同时容纳必要的车道和转弯空间,项目团队制定了一套流动的规划策略。原先的方法是利用起伏的屋顶来扩展这种流动性,但出于成本考虑,团队采用了另外一种方法:将平面向垂直方向“挤压”,并在场地中置入一个有机的体量,以增强流动性。

Optimum traffic flow required large turning spaces that would greatly limit the maximum dimensions of an orthogonal building. In order to maximize the built-up area, while accommodating necessary driveways and turns, a fluid planning strategy was developed. The ambition to spatially extend this fluidity with undulating roofs would have had an adverse impact on the budget. Instead, the plan was extruded vertically and organic volumes were cut within to enhance the fluidity.

▼场地中置入了有机的体量以增强流动性,the plan was extruded vertically and organic volumes were cut within to enhance the fluidity

▼入口台阶细部,entrance step detail

办公室和仓库位于场地后方,停车棚位于前方,这使得办公区可以享受到北面开阔的景象,同时还能够及时监控进出场地的车辆。装卸工作在悬挑的屋檐下进行——该空间在连接“后楼”与“前楼”的同时,还将光线引入以玻璃围合的办公室内部。

▼办公区享受北面开阔的景象, the workspace enjoys the view of the open fields to the north

The office and warehouse are located in the rear part of the plot while the parking shed occupies the front. This allows the workspace to enjoy the view of the open fields to the north while monitoring the vehicles entering and leaving the site. Loading and unloading takes place under the overhangs that form a connection between the “rear building” and “front building” while limiting the sun in the generously glazed office spaces.

▼装卸工作在悬挑的屋檐下进行,loading and unloading takes place under the overhangs

▼细部,detailed view

建筑需要适应不断变化的组织形式,例如,为团队的集合与分组提供理想的场地。为此,建筑中引入了带有灵活车间的自由平面,介于车间和办公区域之间的集会空间成为了整个公司的核心,这使得办公室的员工在离开或回到总部时都能够“与场地充分相遇”。

▼场地平面图,site plan

The building had to accommodate evolving organizational forms. For example, it was ideal for teams to be able to assemble and group according to necessity. This led to a free plan with flexible workplaces. The meeting space between the workplace and office forms the heart of the company. It is the place where the ‘office meets the field’ before leaving to the worksites and after their return to the headquarters.

▼集会空间,meeting space

团队还专门为该项目开发了个人工作照明系统,其光源被置入可移动的办公家具中,能够提供200lux的基本环境照明水平。办公桌上方的框架在开放的空间中创造了小型的私人领域。弧形的桌面可以促进小组之间的自由组合。

A basic ambient lighting level of 200lux is supplemented with individual workplace lighting built into the mobile office furniture specially developed for this project. The frame above the desk creates an individual cocoon in the open space. The curved shape of the worktop makes clustering possible without imposing any direction.

▼室内概览,interior view

▼接待台,reception

▼弧形的桌面可以促进小组之间的自由组合,the curved shape of the worktop makes clustering possible without imposing any direction

▼吸声的天花板和家具, sound absorptive ceilings and furniture

办公区的地面以柔软的材料铺设,搭配吸声的天花板和家具,共同营造出安静的氛围,员工们可以以个人或小组的形式在不受打扰的环境下安心工作。

By strongly focusing on acoustics through soft floor covering and sound absorptive ceilings and furniture, a quiet workplace was achieved that allowed employees to work individually or as a team without disturbing or being disturbed.

▼办公室地面以柔软的材料铺设,office area with soft floor covering

▼楼梯细部,stair detail

▼洗手间,rest room

▼剖面图,sections

General Information
Project Name: Goddeeris Headquarters
Architecture Firm: DDM Architectuur & BHOOM Creative Design unit
Website: http://ddmarchitectuur.be , http://bhoom.be/
Contact e-mail:info@ddmarchitectuur.be , info@bhoom.eu
Firm Location: Kortrijk, Belgium
Completion Year: 2019
Gross Built Area: 4150 SQM
Project location: Roeselare, Belgium
-
Lead Architects:Dirk De Meyer & Gerd Couckhuyt
Lead Architects e-mail: dirk@ddmarchitectuur.be , gerd@bhoom.eu
Media Provider
Photo credits: Lenzer
Photographer’s website: http://www.lenzer.be/nl
Photographer’s e-mail: info@lenzer.be
Drawings:DDM architectuur
Additional Credits
Design Team: Dirk De Meyer, Gerd Couckhuyt, Annelies De Keersmaecker, Somya Suneja, Angelo Vandecasteele, Rasya Kumar
Clients: Goddeeris Nv
Ovenhoek 26, 8800 Roeselare, Belgium
Structural Engineering: Boydens Engineering
Landscape: Studio Verde

More:DDM Architectuur + BHOOM Creative Design unit。更多请至:DDM Architectuur on gooood

Post a Comment