Fondation Pathé / Renzo Piano Building Workshop

New egg in Paris

Project Specs

Location:
Materials:
Tags:

非常感谢Renzo Piano将以下内容授权gooood发行。更多请至:Renzo Piano on gooood   
Appreciation towards Renzo Piano for providing the following description:

伦佐·皮亚诺建筑事务所还曾给gooood分享
Another project by Renzo Piano Building Workshop shared on gooood:
Ronchamp Chapel 朗香教堂的扩建工程

Renzo Piano建筑事务所为百代电影遗产保护组织(百代基金会)所设计的新总部在2014年完工。建筑场地位于法国巴黎德戈布兰大道上一座十九世纪废弃的剧院。建筑包含档案管理室,办公区,展览空间还有一个40座位的放映室。

▼ View of the building by night from avenue des Gobelins  © Michel Denancé
从德戈布兰大街看新总部

/wp-content/uploads/2014/09/_c_Zi4hOXAeC4QFvsY_ZmAfBrRVBW7EtxMiEy5SJCfR_l2C6qI71KeiEGwM64GQaWgQTmSHsuMjNYZ9A4Bn0jSelaYYPKbMCLoS.jpg

The art of inserting a building into an historical city block means engaging in an open, physical dialogue with those already there. Building onto an extant structure also presents an opportunity for a more widespread renovation project, a reclaiming of space. The new headquarters of the Fondation Jérôme Seydoux-Pathé is an unexpected presence, a curved volume one glimpses floating in the middle of the courtyard in which it sits, anchored on just a few supports. On the ground, there is a stand of birch trees, a floral island set in the dense mineral context of the city.The Fondation Jerôme Seydoux-Pathé is an organization dedicated to the preservation of Pathé’s heritage, and to the promotion of the cinematographic art. Its new headquarters [sits at the centre of a block in the XIII arrondissement, where an old mid-19th century theatre – transformed into a cinema (one of the first ones in Paris) in the mid-1900s and then radically transformed again in the 1960s – once stood].

The new building will house Pathé’s archives, some (spaces for temporary exhibitions as well as for the permanent collection) (including a 70-seat screening room), and the offices of the Foundation.

▼(左)从街道方向看(右)从花园方向看,(left)View of the building from avenue des Gobelins (right)View from the garden © Michel Denancé

/wp-content/uploads/2014/09/_c_IGtUt4mNLRTsfCtAC48QykQXKgVjRJZKGpR01iJ46W2nSXKx1c28Hys3az3BZr5IIl0WJMnaLWWdbTVSsjaDVt0FLUk04Cqv.jpg

建筑师将建筑面朝大街的外观修复,维护并提升了其历史价值,让建筑成为这个区域的标示,此外将街道另一侧的两栋建筑拆除,为重建扩建争取了足够的空间—一个颇具未来感的蛋形透明建筑重老建筑中长了出来,在尊重邻里建筑的同时,也重新定了室内空间。在白天,蛋形建筑部分看上去毫不起眼,到了晚上,灯光从透明外壳中摇曳而出,低调的展示着建筑的魅力。

▼入口(白天黑夜两种景色), the entrance  © Michel Denancé

/wp-content/uploads/2014/09/_c_NbfqMP8zLFoyuiCfnFibjeFE31Ly8Pe7RsZIW6V3IobTYfAEWrw02_84yCIkHWi13P_xvH5korqt-A2TKfhggGzYHObin9jg.jpg

The project called for the demolition of the two existing buildings to create an organic “creature” that better responds to the restrictions of the site. [The idea was to respond to the functional and representative programme requested by the Fondation, while at the same time increasing the quality of the space surrounding the new building] The façade on the avenue des Gobelins has been restored and preserved, due to its historical and artistic value. Decorated with sculptures by [a young] Auguste Rodin, it is not only a historical landmark, but also an iconic building for the Gobelins area.

A new transparent building just behind the façade functions as the foundation’s public access. Looking like a greenhouse, it offers a view on the interior garden through the transparent ground floor of a second building in the central court that houses the project’s main functions.

▼第五层室内景观,Interior view: level +5  © Michel Denancé

/wp-content/uploads/2014/09/_c_bYgxXw9GBZCYTAwem7MvMhLjb1p301TFZ2t3x5UoW2Uj6FcidbwYkDrdWyZHllVRQs3hEWzpPiqj-1gkEzwdJWCvEsfzJVBk.jpg  

The peculiar design of this building is determined by the site’s major limits and requirements. While respecting the distances with the surrounding buildings, the building improves the neighbour’s access to natural light and air. By reducing the footprint, the project creates space for a garden in the back of the site.

The upper part of the building is made of glass, providing natural light for the office spaces of the Foundation.

From the street the building is only perceived through the and over the restored façade like a discreet presence during the daytime, while it will be softly glowing at night.

▼第五层室内景观,Interior view: level +5  © Michel Denancé

/wp-content/uploads/2014/09/_c_8z-Fvm-74Enat3OHB2FF1ix8l_Wi7hlzX-kSYedldYKbWHBIxbDlR51TTCxBM7ym_nVsbg93WWgKw0QPZPqrAibeQ67fM5EQ.jpg

 

透明带来:开放,自然,光线,空气,还有低能耗。

▼第五层室内景观 和 表皮细节, Interior view: level +5  &  Skin detail  © Michel Denancé

/wp-content/uploads/2014/09/_c_1MV1L8JNIfxioTvEIGVLWi4Qg_6jfIYNMg7xdIXa5otSEDoLGBAEG3fiiUFRb9a5AYX-4zADO7RixjF48Njzr-HXI95u5eM5.jpg

▼表皮细节, Skin detail  © Michel Denancé

/wp-content/uploads/2014/09/_c_RoeLH-91fLwMT2NAkfcsSCAgK33ThGCu1YXszs5tZj0zCF9hpmUUYwAJYDhZL8YLrqo5H9V50JiQjHeo3LZwvkoExlmKKtfC.jpg

 

建筑与历史对话,并在白桦林里降落一个未来天体般的曲面建筑。

有机的形态,更能响应网站的限制。是历史的里程碑,也是标志物的诞生。

▼(左)从街道方向看,细部(右)鸟瞰,(left)View of the building from avenue des Gobelins: detail(right)Aerial view  © Michel Denancé

/wp-content/uploads/2014/09/_c_ERt5eMFXflWdkqiz0xmY7SwFvuMbt107WgqGxYFXho4dLY5kdFBaV47U0ilddc2gN9um6sZo7CMTz15wm2tTGhe2aOqEhH7A.jpg

▼建筑师草图,Renzo Piano Sketch

/wp-content/uploads/2014/09/_c_48uADRKoM0HhrCAdJGUdBb4l7SGrcT4tj7X2KG-ERm9b-FG5HycSRqcgO5w3Ypa51h5KnaP8UgkeYuVlKwkHM-PutJGAcsJ_.jpg

 

▼楼梯 、地上一层、档案馆,stair & Interior view: level +1 &  Interior view the archives

/wp-content/uploads/2014/09/_c_ZhdGxtyTAeHNYTNjqPb5HgBxzMeim-yYIjNafUe0EbRnvRXGz_fw9gRD5bEttLlmsydttjeLaZ66qJutGsFHaA5CDiib2PLe.jpg

▼地下一层放映厅, Interior view: level -1,  Auditorium (left)© Michel Denancé(right)© Paul Raftery

/wp-content/uploads/2014/09/_c_Wsqnf8k_IYnQSYxepSY9su9JwbQCFgunzIbu4loYyM4IS0B2ph6y0Rdt93uGv6quWQgKwMrwuiHmCi3p2vLXtWAA5_qduYaR.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_cn20ETLhhW3TxLyDZvx4_aiZXW5d7dpkVXkoSS4o_TCc2WRp4CKwv4sK6il_2_eG3ZAYdjTPg-UPbaS_wn5PriirRIFNes-4.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_EKW0oLcHnEvhPLr35V4d-TfS7uA1pHPJyX1Lxalg4z3x_MDR5xaRkLwnHeFK-8GpIb9aQsU9QkOsjuz1iUhBqftxW0ICsqyw.jpg

2006-2014
Pathé Foundation
Paris, France

Client: Fondation Jérôme Seydoux – Pathé

Renzo Piano Building Workshop, architects

Design team: B. Plattner and T.Sahlmann (partner and associate in charge) with G.Bianchi (partner), A.Pachiaudi, S.Becchi, T.Kamp; S.Moreau, E.Ntourlias, O.Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos (models)

Consultants:  VP Green (structure); Arnold Walz (model 3d); Sletec (cost consultant); Inex (MEP); Tribu (Sustainability); Peutz (acoustics); Cosil (Light); Leo Berellini Architecte (interiors)

▼  三维模型,3D model of the shell

/wp-content/uploads/2014/09/_c_1UNA4wt8jywRQOQnUsH_T9X9JV5GYf4gGKapFxY1NsvWFHH72X3HPLJ01Vwh7egij1_K6CAMFhVppYUiUH69yG4BM218-mjN.jpg

▼ 立面,Elevation on avenue des Gobelins

/wp-content/uploads/2014/09/_c_Q_eAGq5zYCyU311YI-7nQqDWpeTQOvpTYe_bh8ZZHyAnOdH0EbC5msib1VteQaTBhBN7cJTjvZha3yi16CRh-j32j2MVqtUz.jpg

▼ 屋顶剖面,Roof section

/wp-content/uploads/2014/09/_c_oRbJZzW2pvjU5OySl5H_tlgi-vq7vCuliKYh5mEOdjY4dMi8hmikPOk8qrTFPJLlzPtjla-Ll_QKDqsvTgmU8w4_5FhHQB2v.jpg

▼入口层,entrance level

/wp-content/uploads/2014/09/_c_JoOIFZ01_VAHp0KHt3FfRyPd1wjaXMm9PjiE2DtW5dUV8pursxZjBMVL20f1WPAkob6YrFbSJ6Pw3ttD1yCMW6tP3sd_zK31.jpg

▼负一层, level -1

/wp-content/uploads/2014/09/_c_QLEH0J4mnnOmegtLuHY9AE34hpkiCvCir0xfZJ8cA9ZpGCmHRVJezIWU4ZUQlOqvI6u25ESi910z3TPXrDPVJzvvDDHxJdiT.jpg

▼ 二层,level +2

/wp-content/uploads/2014/09/_c_EEP_G5U0ucY0agTnjiGOirDdw033Us06x6-NsrgT7qOd--1gkEnzyH9M9TLJwQlh-G4l4qzFI8pdu8FZfOuZUoqsUl8w-dg0.jpg

▼ 三层,level +3

/wp-content/uploads/2014/09/_c_o3trxzLcz6qMqp3sLacRHY5wNtfLRE5O1JIkOZkCgI5iiQm6WJInunV7GgsObKCHm1b9MNwL_XzHXYCPPmXO-M-sF443re11.jpg

▼  四层,level +4

/wp-content/uploads/2014/09/_c__xD1Tvl9z-ezngjA7ie831vii0YCE66QYB2G5-tuxWaJ3Xy296FkZ1zHBD-3WqvZqBr2EqeuSL5dggydJQtYq32LiSJ1DgCH.jpg

▼五层,level +5

/wp-content/uploads/2014/09/_c_Qka2xf0NPLX7qKDldRr9lveCXYlAreKPY7NABuSFLdUi7gUeKZGW8h0UkGbdZOtp9oKUVqt2Iu_dvNQI_RZs9JpDNXnIgMUT.jpg

▼屋顶层,Roof plan

/wp-content/uploads/2014/09/_c_nO7ImGWWz2oVkxfFAA90g0QlIKEnv8V6ztkBo5o82qWZ5OZoJQTcblP0jK1A-D-8zNwPehs3clD9H8lFAU9FY1zRkK6HJl4u.jpg

▼纵切面,Longitudinal section

/wp-content/uploads/2014/09/_c_aDTgTxALxePit5W7bsE1807-LcoGFoMVzgcoNk9fXIXn4HLNIcxX_JyUsAFUwvp0eP_BbQZg4VZErH4yXx2zukzjaDf56LpE.jpg

Site : 73, avenue des Gobelins, 75013 Paris
Total building area : 2200 m²
Site area: 839 m²
Height: 25 m
Floors: 5

Program: design and construction of a building housing the Fondation Seydoux-Pathé headquarters, the archives, a permanent exhibition space for the cinematographic collection of Charles Pathé, a 40-seat screening room, offices  Architectural features: the egg-shaped form of the building; the alternated use of transparent and opaque glass.

MORE:  Renzo Piano 更多请至:Renzo Piano on gooood   

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment