FETIS住宅后院扩建,比利时 / AUXAU atelier d’architecture

感受预制结构的便捷与高效

项目标签

类型:

非常感谢 AUXAU atelier d’architecture 对gooood的分享。
Appreciation towards AUXAU atelier d’architecture for providing the following description:

该项目旨在对位于布鲁塞尔市中心的一栋小型住宅进行改造和扩建。设计团队在建筑的后立面处增加了一个延伸结构,使得起居空间与现有的小花园相连。增加的体量被设置在相邻的露台附近,以尊重直接的邻里关系、限制内部空间的致密化。

The project transforms and enlarges a small house located in the center of Brussels. The architectural intervention is limited to the addition of an extension at the rear facade that connects the living spaces to the existing small garden. The added volume is carved near the adjoining terraces for respect of the direct neighborhood and to limit the densification of the island interior.

▼项目概览,project preview © Severin Malaud

由于立面宽度较小(不足5米)、形式较为复杂,加上施工时间有限、场地进出的难度较大,使得建筑设计偏向于预制的钢结构外壳。古老的锅炉制造方法和现代焊接技术,以及对钢板结构性能的透彻分析,使构建模块所需的材料数量降到最低。

The small width of façade (less than 5 meters), the formal complexity of the volumetry developed, the limited timing of construction and the difficulties of access have oriented the architectural design towards the prefabrication of a steel shell. The ancestral methods of boilermaking, and modern welds, together with a thorough reflection of the structural capabilities of steel sheets have reduced to a strict minimum the amount of material required for the realization of the module.

▼从起居空间看向花园,view from the living space to the garden © Severin Malaud

▼从扩展区域看向空间内部,look inside the space from the extended area © Severin Malaud

▼从二楼阁楼空间看向花园,views from the second floor loft space to the garden © Severin Malaud

新的壳体由5毫米厚的单层钢板组成,并由一组共5个20毫米厚、100毫米深的加固架加固。这种简单的结构可以优化干预所产生的空间。新的围护结构调节了改造后的所有内部装饰细节,楼梯也因此与围护结构相协调,安装成本大幅降低。经过简单的喷涂,钢材便成为了项目的视觉标志和内层表皮。

相对于将其完全包围的外部绝缘层,钢的物理特性使其可以作为天然的防潮层。预制的原则大大节省了该项目的实施时间:车间制造3个星期,喷涂1星期,最后仅需要3小时来利用移动式起重机安装。此外,钢铁还具有100%可回收的优势,这表明该模块可以在几十年内从项目中取出并进行整体回收。

The new shell consists of a single sheet of steel 5mm thick. It is stiffened by a set of 5 stiffening gantries of 20mm thick for 100mm deep. This simple structure makes it possible to optimize the space generated by the intervention. The new envelope regulates all interior finishing details generated by the complex formal volumetry generated by the project. This allowed to integrate the staircase to the envelope to minimize the cost of implementation. With a simple painting, the steel becomes the visual signature and the inner skin of the project.

Finally, the physical characteristics of steel allow it to serve as a natural vapor barrier vis-à-vis the outer insulation that surrounds it completely. The principle of prefabrication allowed a significant saving of time for the implementation of the project: 3 weeks of manufacture in workshop, 1 week of painting, and only 3 hours for installation by mobile crane. Steel also has the advantage of being 100% recyclable, suggesting that within a few decades, the module can be extracted from the project and recycled in its entirety.

▼厨房,kitchen © Severin Malaud

▼从厨房看向楼梯与储物柜,view from the kitchen to the stairs and lockers © Severin Malaud

▼通往二楼的钢制楼梯,a steel staircase leads to the second floor © Severin Malaud 

▼阶梯细部,staircase detail © Severin Malaud

▼空间细部,details © Severin Malaud

▼卧室,bedroom © Severin Malaud

▼柜体细节,cabinet details © Severin Malaud

▼木制阶梯细部,wooden staircase detail © Severin Malaud

▼底层平面,ground floor plan © AUXAU atelier d’architecture

▼一层平面,first floor plan © AUXAU atelier d’architecture

▼正立面图,front elevation © AUXAU atelier d’architecture

▼后立面图,rear elevation © AUXAU atelier d’architecture

▼剖面图,section ©AUXAU atelier d’architecture

Customer: Private
Architect: AUXAU atelier d’architecture: www.auxau.com
Engineer: UTIL struktuurstudies: www.util.be
companies:
Steel structure: Melens-Dejardin Workshops: www.melensdejardin.be
Minimal windows: View – Less frame view: www.view.design
Zincs, Techniques & Finishes: JW BATIDECOR sprl
Sanded concrete: Passion concrete: www.passionbeton.com
Ironwork: Denis Romainville: www.denisromainville.com
Photographer: Severin Malaud: www.severinmalaud.com
Location: Rue Fétis 56, 1040 Brussels – Belgium (do not give the exact address)
Dates: 2018 – 2019

More:AUXAU atelier d’architecture

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »