Ericpol Software Pool: technology in the service of tradition / HORIZONE studio

The shape is full of modern vitality.

Project Specs

Location:
Materials:
Tags:

来自HORIZONE studio对gooood的分享。更多请至:HORIZONE studio on gooood 

Ericpol软件中心是波兰最大ICT公司之一Ericpol公司的产业,其位于波兰第二大城市罗兹的中心区域,场地过去曾是年久失修的奥林匹克游泳池所在地。项目周边有新文艺复兴风格的Scheibler殿,以及众多城市老建筑。而这座新建筑除了在高度上(限高四层)和老建筑保持一致外,造型充满现代活力感,内部包含办公室,艺术工作坊,多功能文化空间。

The history of the project dates back to December 2011 when Ericpol, one of Poland’s largest ICT companies, purchased a derelict plot in the centre of Lodz at the junction of Sienkiewicza street and Tymienieckiego street. It used to be the site of the Olimpia swimming pool, popular in communist times, which had fallen further and further into disrepair over recent decades.

/wp-content/uploads/2015/08/97c76a6bc0bad13f703d118016893665.jpg

 

The environment

The estate lies next door to the neo-Renaissance Scheibler Palace and incorporates a fragment of the former formal gardens of the palace which include five monuments of nature. The Regional Heritage Preservation Office has placed the entire area under its protection.

The relics of post-industrial architecture situated on the other side of Tymienieckiego Street, formerly forming part of the Ksiezy Mlyn (literally, ‘Priests’ Mill’) industrial and residential complex, were transformed into ART_Inkubator. Teeming with life, it consists of offices, art workshops, and multifunctional cultural space.

/wp-content/uploads/2015/08/ef506a615fa679677de31d6a1eeaf459.jpg

四层高的建筑看起来像一个X,这种布局为业主提供了最高效率的使用面积,并符合建筑与景观关联的期望。建筑四翼中间夹了两个半庭院,绿色深入到建筑中,建筑内部也因此获得极高的景观品质。整个建筑不仅满足布局上的灵活性,也能实现严格的安全性。建筑表面采用了浅灰色的,拥有自然斑驳色差的传统手工烧结砖,然后在X的两个长轴面和内庭院的玻璃幕墙上使用了竖向彩色遮阳板。

 

The building

The main challenge presented by the project was the alignment of the functional requirements with the limitations imposed by the heritage preservation officer and the restrictive conditions imposed on the development. Resulting from the panoramic analyses conducted, the office building was given the form of a four-storey-high solid with two wings, linked in its central section by a glazed connecting section (housing the lobby with the lifts and the glazed conference rooms). This is the origin behind the building design based on a plan approximating the letter X whose form allowed the optimum use of the area and conformed to the functional programme commissioned by the investor. The architectural language applied in the project reinforced its clear relations with the environment. The green wedge of the park enters deeply into the building, limiting the intensity of development. The form applied provided for major flexibility in the arrangement of office space. The functional division was adjusted to the specific nature of the work of its future users and to the investor’s strict requirements concerning security and access control.

 

The brick and the façades

Designing the façades, the architects tried to make a connection to the context of the 19th-century industrial development of Lodz while at the same time losing nothing of the contemporary language of architecture.

Whole surfaces of the façades were clad with light-grey, hand-formed and traditionally fired brick coming from a Danish manufacturer, Petersen Tegl. This sophisticated structure, a result of meticulous arrangements agreed with the Lodz regional heritage preservation officer, gave the building a unique, mottled colour and provides a background for the colour accents in the façades.

The contemporary glazed surfaces with vertical sunshades, whose character makes a link to the colour range recorded in Ericpol’s visual identification, repeat the rhythm of the façades of 19-century factory developments in Lodz..

The creative interpretations of local traditions expressed in contemporary form, makes the new architecture clear and legible in its environment.

/wp-content/uploads/2015/08/22c03fdc677db75fcb638a07c5ab984e.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/24d686dd1b6ccbfbcd508715ae62b7ce.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/242efdb83bd3a0a4d8d27a9b79bdb906.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/046281c0f0c73a852e1d71e5654d7c78.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/f6f624f3394d32abc4931e854a4490a8.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/5149f01fd2c5403c5d9ced295542ea5f.jpg

建筑内部采用了高效节能的TABS热激活板保证建筑的热舒适性。室内设计上,建筑师放弃了吊顶,将混凝土天花板直接暴露。室内办公区采用了大面积的玻璃窗,不仅光线明亮,也与室外发生更紧密的联系。部分空间为了防止过热以及过多阳光射入,配备了不妨碍用户欣赏室外风景的百叶窗。

/wp-content/uploads/2015/08/622a84fefeea8c873b6bac0ba196c608.jpg

 

TABS thermoactive slabs

One of the first analyses performed by Horizone Studio was testing the potential heights of individual floors in the context of limiting the building height to 16 metres. It turned out that the space available was approximately 1.5 m too short to allow the rooms to be of comfortable height (3 metres) and to allow the introduction of suspended ceilings behind which the air conditioning and mechanical ventilation systems could be installed. Therefore, in agreement with HVAC engineers, a decision was made to scrap the suspended ceilings together with a traditional air conditioning system. In return, the office spaces on floors from 1 to 3 received the so-called Thermally Activated Building Systems (TABS) slabs. In this system, the concrete slabs contain pipes that, when filled with ice water, cool down the concrete, which in turn chills the air thus lowering the temperature inside the rooms. To increase the efficiency of the TABS installation, the air coming from the mechanical ventilation is also pre-cooled. The system proved sufficient for 90% of the office space, and only the conference rooms and the high ground floor spaces were given a traditional form of air conditioning. The TABS system has another advantage: it ensures thermal comfort for the staff with no areas of concentrated cold air inflow, as the ceilings chill the entire space uniformly, although the significant inertia and the reaction time lag may be a drawback. That is why cooperation with Niras Polska on design work included development of the so-called neuronal model of the building. This is an additional algorithm included in the Building Management System which analyses the data received from sensors placed throughout the site and in a way makes the building ‘learn’ its behaviour with time. Additionally, the system has online connections to two independent metrological stations to read weather forecasts and adjust to them with appropriate advance notice.

 

Architectural concretes

A consequence of giving up suspended ceilings was the idea to use exposed architectural concrete for the ceilings. This gave the interiors an original, industrial character. The precise rhythm of the formwork boarding, based on the typical dimensions of the plywood boards, defines a rhythm that is repeated by the lamps suspended under the slabs and by elements of the acoustic panels. Although the TABS piping makes it possible to drill the slabs to a certain depth (defined as 10 cm for the project), it does, however, render any through drilling difficult. Thus all the perforations necessary for the assembly of lamps and installation of connecting cables had to be planned at the architectural and construction design stage. During construction, Strabag contracted to perform the actual works, surveyed the structure to define hundreds of such potential points at the stage of formwork to increase the precision of works.
Architectural concrete was also used to design the internal surfaces of the eastern and western walls, and those of the staircase wells. The contractor was obliged to first create large-scale mock-ups before the construction stage and select an appropriate concrete mix and technology, and only later to deliver onsite the required standard of the concrete elements.

 

Reducing the functional cost of the building

Most offices feature mixed mode ventilation which combines both natural and hybrid ventilation. To protect the rooms from overheating, external blinds and appropriate glass parameters were specified. The interior corridors are designed so that each could end in a large panel of glass, thus providing additional light and maintaining links with the environment. The partitions of the main conference halls are made of glass so as not to build excessive divisions within either of them. The sun path analysis conducted at the design stage made it possible to differentiate the glazing of the façades, depending on their exposure to direct sunlight. Southern, eastern, and western faces were provided with double glazing units built of highly selective glass with low-emission coating which protects against excessive heat surges in summer. In turn, the northern façade, vulnerable to greater heat losses in winter, received triple glazing units with low emission glass. Additionally, the glazed surfaces received external sun-stopping blinds controlled through the BMS system. Thanks to the perforations of the blinds, even when they are pulled down, the users inside the building can enjoy a view of the park landscape surrounding it.

/wp-content/uploads/2015/08/9c12ca28a03f83dfe1319e1c6013719e.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/18145f85b8cf83e7f6e47e300ad4b4ac.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/94bed28a33a0d3225fbbd122b1e688ea.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/8c7883a5546aa4a395dafbb48467149c.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/66c79e9cfabcbacb13240d750c526870.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/784936a9023768b96a379f0176cf3a7b.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/90a2458d56a18694723a8be9deb94eef.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/eb4769facd0084f86fbbec001becd7f0.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/989705f13c6b2a7efb3fad37d7d1cfc4.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/2cb4ec8eb29ceb43edeeaefecdd46317.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/4eb2201b3ed613d3e4d451d270d4c5c2.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/04508ccd9c83a7f125eacf46730a627f.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/32be2953ed379abe2f8b0e3f9dcaa6ab.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/9c93a1d4cd3221c538dc3199c2a1cbb6.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/69498d150419ddb35d2703b7ca0c7a2e.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/f3a5e5752432ee51dd194b6b71b6cf3d.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/4ead88aa3a46a77ed483cd5dd65eec2b.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/5003b1737fcbad17b796063f47ca0ccb.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/08/0b7afa7a809379544999d656142a6c3a.jpg

 

 

/wp-content/uploads/2015/08/295b86cbcba06d938714f97d37c60346.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/08/295b86cbcba06d938714f97d37c60346.jpg
Ericpol Software Pool office building – basic data:
Location:  ul. Sienkiewicza, Lodz, Poland
Investor:  ERICPOL

Architect:  HORIZONE Studio
 Dominik Darasz, Bartlomiej Kisielewski, Robert Strzenski
Cooperating architects:  Jagoda Boguslawska, Krystian Wawer, Nuno Oliveira

General Contractor:  STRABAG

Design:  2012–13
Construction:  2013–14
Total space:  12,121 m2
Usable space:  11,150 m2
Volume:  35,700 m3

 

MORE: HORIZONE studio ,更多请至:HORIZONE studio on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment