Ebetsu Tsutaya Books by HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC.

A community space that’s more than just a public building

Project Specs

Location:

非常感谢 HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC. 对gooood的分享。 
Appreciation towards Gallery by HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC. for providing the following description:

这间茑屋书店位于北海道江别市,是茑屋书店重组后的第20间门店。项目场地毗邻江别四季长廊,同时面向一片树木繁茂的场地。本次设计以“森林中的慢生活图书馆”为理念,旨在为顾客创造舒适宜人的空间。

Tsutaya Books commissioned us to design the company’s twentieth store since its restructuring, located in the city of Ebetsu, Hokkaido. The site is adjacent to Ebetsu’s Four Seasons Promenade, a landscaped walking path, and faces a wooded area with many large trees. With a store concept of “a slow-life library in the woods,” our focus was on creating a comfortable space for customers to enjoy.

▼书店外观,exterior view ©Nacasa & Partners Inc. 

为了消解体块的冗长感,设计团队将140米长的结构划分为3个体量和5个区域,并将其错落有致地排布,构成一个富有凝聚力的建筑群。修长且凹凸有致的外观有助于吸引更多的人进入。

In order to reduce the volume of the 140-meter-long structure, we divided it into three blocks and five zones with a staggered layout. The blocks form a cohesive cluster of buildings whose trimmed-back scale is effective in attracting more people.

▼场地鸟瞰,aerial view ©Nacasa & Partners Inc. 

建筑外墙采用了由当地三家公司生产的砖材,与周围的绿化带形成鲜明的对比。建筑的侧立面采用了压制水泥板,随着时间的推移,将与砖砌立面共同呈现出岁月留下的优美痕迹。

The exterior is finished with bricks from three local companies, creating a strong contrast with the surrounding greenery. We expect the bricks to age beautifully, along with the extruded cement panels on the sides of the buildings.

▼主立面,main elevation ©Nacasa & Partners Inc. 

▼“知”空间,the block of “mind” ©Nacasa & Partners Inc. 

▼“食”空间,the block of “food” ©Nacasa & Partners Inc. 

▼“暮”空间,the block of “life” ©Nacasa & Partners Inc. 

3个体量分别以“知”(mind),“食”(food)与“暮”(life)为主题,其内部空间彼此形成统一的氛围,同时又能够充分享受到森林的美景。当地生产的砖材、混凝土地板、裸露的钢架、木和钢结合的家具与照明设计相互搭配,共同营造出宁静和谐的室内氛围。

▼一层平面图,1F plan ©HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC.

The three blocks are assigned the respective themes of Mind, Life, and Food, and their interiors are configured to offer framed views of the forest as well as a sense of unity. The locally produced bricks, concrete floors, exposed steel frames, and wood-and-steel furniture all contribute to the tranquil atmosphere inside, as does the lighting design.

▼“知”空间:书店和咖啡厅:the block of “mind”: book store with a cafe ©Nacasa & Partners Inc. 

▼咖啡厅和休息空间,cafe and seating area ©Nacasa & Partners Inc. 

▼二层阅读区,reading area on the second floor ©Nacasa & Partners Inc. 

▼“食”空间:书店和餐厅:the block of “food”: book store with a dining area ©Nacasa & Partners Inc. 

▼朝向森林的用餐区,seating area facing the greenery ©Nacasa & Partners Inc. 

▼“暮”空间:书店和生活用品商店:the block of “life”: book store with a life-style store ©Nacasa & Partners Inc. 

江别茑屋书店每月会举办近50场活动(全年超过500场),其在社区中发挥的作用将远远超过一般的公共建筑。书店不仅仅是一个售卖书籍和音影制品的商业设施,亦是一个致力于创造和培植当地文化的场所——这同时迎合了茑屋书店创始人“打造人们的相聚场所”与设计团队在北海道打造“慢生活”书店的理念。

The store hosts nearly 50 events every month and over 500 throughout the year, playing a role in the community that goes far beyond that of a typical public building. It is not only a commercial facility selling books, DVDs, and more, but also a place that strives to create and nurture local culture. This resonates with the commitment of the company’s founder to create places where people gather—and with our concept of a “slow life” bookstore in Hokkaido.

▼夜间的书店,the book store by night ©Nacasa & Partners Inc. 

▼夜间外观,exterior view by night ©Nacasa & Partners Inc. 

▼剖面图,section ©HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC.

Architect Information
HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC.
1-5-6 Sakaigawa, Chuo-ku, Sapporo-shi, Hokkaido, 064-0943, Japan
Phone : +81.(0)11.512.7678
Fax : +81.(0)11.512.7685
E-mail : info@hikokonishi.com 
URL : www.hikokonishidesign.com
Credit Information
Architecture : Hikohito Konishi / HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC.
Photography : Nacasa & Partners Inc. 
Project Outline
Project name : EBETSU TSUTAYA BOOKS
Location : 14-1, Makibacho, Ebetsu shi, Hokkaido, Japan
Date of Completion : November 2018
Principal Use : Book Store / Restaurant / Shops
Structure : Steel framed structure
Site Area: 16,170.31m2
Building Area : 3832.29m2
Total Floor Area : 4423.96m2
Design Period : Feb 2017 – Feb 2018
Construction Period : March 2018 – November 2018
Architectural Design : Hikohito Konishi / HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC.
Interior Design : Jun Miyakoshi / CCC Creative Co.,Ltd.
Construction : Architecture: ISIDUKA CONSTRUCTION co.ltd Interior: SPACE CO., LTD. 

More: HIKOKONISHI ARCHITECTURE INC.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment