「DUO」 Life Style Lab, China by DPD

Connect the second point of life

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 DPD设计咨询公司(联系邮箱:postmaster@dpdconsultant.com)予gooood分享以下内容。Appreciation towards DPD (mail: postmaster@dpdconsultant.com) for providing the following description:

邂逅于老街转角 | Meet at the corner of an old street

有一种连接,发生在和煦的午后,漫步在东山口的巷弄之间,身体里的感官被唤醒,开始留意周遭的细节:闲坐门庭的老人、慵懒伸展的花猫、轻柔吹拂的微风与树叶婆娑摇曳的沙沙声。这些生活的小细节偶然拼凑出的氛围,亲切自然而充满魅力。身处在其中,城市里往来的喧闹被隔绝之外,原本躁动的心也被温柔抚平。

There was a kind of connection, which happened in a sunny afternoon, when you were rambling on the streets in Dongshankou. When your body was awake, you started to notice the details around you: the old people sitting in the yard; the little cat stretching out in the sunshine; the sound made by a breeze gently touching the leaves. These little things accidentally met and thus connected, then created a special atmosphere which was natural yet charming. To be in that atmosphere, the urban noises were cut out and your heart was never so peaceful.

▼建筑外观,exterior view

「俩」生活研究所,正诞生在这样的社区中。作为业主兼设计方的 DPD 递加设计,以「连接生活第二点」为设计初衷,尝试融合城市快步伐与老街巷慢节奏的两种生活方式,建立兼具艺术展览、美食、办公、会议等功能的复合式社区生活体验空间,激发社区活力,延续在地生活记忆。

「DUO」Life Style Lab was born in a such area. DPD, as its owner and designer, has employed the concept of “Connect the second point of life”, tried to connect two different life styles: fast paced city style and the slow mode old street life. LIA is a complex which can hold art exhibitions and conferences, serve food and offer work space. It’s a live community with memories from old times.

▼设计概念,concept

「俩」生活研究所匿藏在老树底下,建筑结构虽简单,但却充满设计巧思:在日光与自然的拥抱下,斑驳的树影在洁白的建筑表皮上留下痕迹,在变幻之间一点一滴揉和出光的模样。建筑也因此在街区中激荡出耐人寻味的独特光景。立面的开窗设在顶部及底部的位置,向路人隐约而神秘地透露着室内的动态,内与外的边界变得模糊,让人能在建筑内部的规整感与街道的日常感之间拿捏出适度的平衡。

「DUO」Life Style Lab is hidden under the old trees. Although its structure is simple, it’s full of the designer’s thinking. He wants to create the shape of light through the shadows of trees casted on the white walls. In order to achieve this special goal, he put the windows on the bottom and the top of the facade. It can vaguely show what’s going on inside to the passers-by outside. The border between inside and out has been blurred, which has reached a balance between the neat inner space and the casual street scenes.

▼白天,斑驳的树影在洁白的建筑表皮上留下痕迹,映射出变幻无穷的自然纹理
Shadows of the trees cast on the white walls, displays an ever-changing nature of beauty

  

▼入夜后,「俩」生活研究所犹如一个发光的盒子,At night, 「DUO」 becomes a shining box

 

沉浸于艺术空间 | Immerse in the space of art

推开玻璃门走进室内,映入眼帘的是简约现代的白墙与精心排布的艺术品调和而成的宽敞明亮空间。艺廊在空间中占据大部分面积,这缘自于设计师对「空白空间」的构想 —— 让更多空间成为人们驻足、沉浸及思考的场所。为了腾出更多的展示空间,水吧区和选品贩售区被设在在空间的边缘位置;侧门外部还有露天座位区,让人贴近自然草木之美,享受一段宁静放空的午后时光。设计师透过半开放式的设计,在空间中埋藏了丰富的可能性。除了日常的艺术展示功能以外,空间还可用作连结内外关系的开放式平台,如派对、讲座、会议及办公等。

Walk through the glass door inside, a wide bright space with modern white walls and carefully positioned art pieced jumps into your eyes. The gallery takes most of the space in this lab because of the designer’s idea of “blank space” – leave more room for people to stay, immerse and think. In order to do so, the bar and shop were set in the corner. There’s also a seating area outdoor which allows people to get closer to nature and enjoy their peaceful time.
The designer has used a semi-open design to dig unlimited possibilities. Apart from its routinely art display functions, it can also serve as an open platform to connect and build relationships. E.g. parties, lectures, conferences and work events.

▼宽敞明亮的艺廊,the gallery, a wide bright space with modern white walls

▼造型多样的艺术品带动出空间明朗的节奏,Various of art pieces has set up the tone of the space

▼自然光的洒入,让沉静的展览空间,变得活络起来,The sun beams have brought the quiet space alive

造型多样、俏皮感十足的艺术品,点亮了主空间,带动出空间明朗的节奏。窗外洒进的自然光配合顶部灯光的映射,让原本沉静的展览空间,多了几分活络气氛。条形窗台将街区中的生活气息揉入艺术空间,等待未知与惊喜随时发生。

Various of art pieces light up the main space and set up the tone. The lights on the ceiling work together with the sun beams from outside to bring the quiet space to life. And the windowsill is the fine line between art and daily life. Surprises may come at any time.

▼条形窗台将街区中的生活气息揉入艺术空间,Windowsill has pushed life into art

▼展览空间细部,gallery detailed view

▼选品贩售区设在入门处,展售「俩」生活研究所有趣的研究结果
The store is positioned near the entrance. Fun products from the lab can be purchased

▼吧台安放在艺术漆涂制的墙面前,配以暖黄色灯带,在视觉上层次分明
The bar in in front of a dark wall with warm yellow light strips

▼艺术品的造型富有动感与张力,激荡出空间的趣味感
The art pieces were shaped dynamically and with tension, which brought out the fun of the space

▼在日光的变幻下,空间记录着光影的出现、移动与消逝
With the change of sunlight, the space has witnessed the process of the lights appear, change, and vanish

▼设计师采用开放式的设计,赋予空间多种功能变换的可能性
The designer has given the space an open structure, made changes possible

 

歇息于恬静院落 | Rest in the tranquil courtyard

穿过建筑侧面的廊道,抵达由落地玻璃窗与紧邻建筑共构的庭院。斑驳的光影包裹起整个庭院,映射在不同材质的肌理上,如同舞动的精灵,别具一格却稍纵即逝。最好的时光在这里,褪去观光的喧闹外衣,放下手机,从容地喝上一杯,方可贴近珍贵难得的静谧瞬间。

▼穿过建筑侧面的廊道,抵达庭院,To the courtyard through the isle

Walk through the isle, you’ll get to a courtyard built by a glass wall and the building next door. Lights and shadows cast in the whole yard and on different materials. They’re like dancing elves, peculiar but transient. The best of time exist here, so please put down your phone and forget about sight-seeing. Have a nice cup of coffee and you’ll sure enjoy the precious moment of tranquility.

▼落地玻璃窗区隔室内外,构建出具有不同体验的休憩场景,Different scenes in and outside the glass wall

▼斑驳的光影包裹起整个庭院,如同舞动的精灵,Lights and shadows casting in the yard are like dancing elves

▼庭院由 DPD 的办公建筑及其茶饮空间共同构成 (点此查看DPD办公室项目
The yard is surrounded by DPD office and tea mixture bar (click here to check out the DPD Consultant office project)

 

延续于生活场景 | Continue in life

DPD 对生活方式的探索,从来没有停歇,旗下品牌「俩」生活研究所正如承载研究产物的容器。它集结展览、产品、办公、餐饮等领域的设计实践,通过崭新的创意来勾勒出当下人们的生活方式,营造品味美好事物的故事场景,激发人们对生活本质的思考。
DPD has never stopped its exploration into life styles. 「DUO」is a display of its concept. It embodies different functions in areas of exhibition, products, work and food. It shows a brand new life style, builds a story scene where you can enjoy beauty, and tries to inspire people to think about the essence of life.

▼「俩」生活研究所的产品视觉延展,Products made by 「DUO」

▼空间细部,details

▼一层平面图,1st floor plan

▼二层平面图,2nd floor plan

室内设计 | DPD 香港递加设计
设计范围|建筑外立面设计、室内设计、灯光设计、品牌设计,空间导视设计
项目地址 | 中国 广州
室内面积 | 222 ㎡
设计时间 | 2018 年 4月
竣工时间 | 2018 年 10月
设计总监|林镇
设计团队|Gaby Teng 、郑洽鑫、梁宸鸣、何国贤
品牌设计 | 谢柏亨
主要材料 | 机理漆、玻璃、不锈钢
摄影 | 白羽

Interior Design | DPD CONSULTANT
Design Range | Building façade design, interior design, lighting display,Brand design,Space Guidance Design
Project Address | Guangzhou, China
Indoor Area | 222㎡
Design Time | April, 2018
Completion Time | October, 2018
Design Director | Michael Lam
Group Members | Gaby Teng, Isaac Cheng, Tomson Leung, Alan Ho
Brand Design | OK Tse
Main Materials | Texture paint, glass, Stainless steel
Photograher | Yu Bai

More:DPD设计咨询公司(联系邮箱:postmaster@dpdconsultant.com

Post a Comment