Dongjiaotou Metro Station Park in Shekou Subdistrict, Shenzhen, China by L&A Design

Social life in the urban park

Project Specs

Design:
Location:
Category:

感谢 奥雅设计 对gooood的分享。更多关于:L&A Design on gooood
Appreciation towards L&A Design for providing the following description:

从一个小渔村发展到如今的一线城市,一代代五湖四海的人赤手空拳,怀揣梦想的闯进这里,用心血浇灌着青春,深圳这座城市从来不缺热闹,缺少的是承载情感的温暖之地。城市空间不该是冰冷的建筑、呆滞的空间、陌生的人群,而应该是记录我们过往喜怒哀乐可以被定格的场景。东角头公园就是这样一个地方。

Shenzhen, a previous small fishing village, is now one of the first-tier cities in China. People from all over the country are getting their dreams achieved in this dynamic metropolis, from generation to generation, with their great efforts and energetic youth. Shenzhen is a city always full of vitality, but lack of some pleasant sites for people to enjoy their daily life. A public space in a city should not be mechanically filled with a reinforced concrete forest, several dull spaces and strange people. It should be a cozy humanized site to go with our everyday life. Dongjiaotou Park is just an urban public space immersed in humanized cozy ambience.

▼公园鸟瞰,aerial view of the park ©韦立伟

人们常说深圳是一个小渔村,这里所代入的深圳其实是蛇口。东角头公园位于亟需城市更新的蛇口老街区域,这里一边是历经四十年改革开放洗礼的蛇口老街,一边是摩登时尚的现代蛇口。

项目场地原为一片地铁口的简单绿地及垃圾堆放场,交通不畅、界面脏乱、环境拥挤、配套不足、人群复杂。面对这些场地难题,设计师以渔村文化为出发点,我们希望将东角头公园打造成一个承载美好记忆的场所,为街区不同社会背景的人们提供一个可以方便使用的公共场所。

It is often said that Shenzhen was a small fishing village, and here “Shenzhen” actually refers to Shekou, the cradle of the fishing village, of modern Shenzhen. Dongjiaotou Park is just located in the old Shekou Block, an area in urgent need of urban renewal. On the one side of the Park, it is the old Shekou Street, and on the other side, there is a modern Shekou plaza decorated with fashion elements.

The existed project site was a garbage dump on a simple lawn at the subway entrance. It is actually a problematic plot with traffic congestion, dirty interface, crowded environment, insufficient supporting facilities and complicated crowds. In the face of these challenges, the designers hope to create a public space filled with reminiscence of local residents based on the culture of traditional fishing village. Also, it should be a comfortable landscaping site for a number of subway passengers to have a rest there.

▼方便使用的公共场所,a comfortable space for people to have a rest ©韦立伟

 

分享城市空间情绪
Share the mood of urban space

城市因为与人产生了各种各样的互动,也被人赋予了情感,开放的空间更具有包容性。公园有5个出入口,场地仿佛以一种邀请的姿态,邀请每一个人进入空间,分享城市空间情绪。

追溯“渔村”的设计理念,设计师在地铁路口交通的一侧,致敬了古老的村头——一方场坝,一棵大树。纷繁复杂的城市化进程中,人来人往的新老社区之间,无论你是不是赶得上“时间就是金钱”的高速列车,这里有一方记忆的场所,林荫下老人们在这里闲聊享受,城市空间里冷漠的关系渐渐变得柔软。

A city is endowed with emotions for its various interactions with people, so is a public space. An open public space is always more inclusive than other facilities in the city. There are 5 entrances set in Dongjiaotou Park, showing its inclusiveness and hospitality to invite everyone to enjoy and share the mood of this urban space.

Tracing back to the design concept of “fishing village”, a dam-like subway entrance is designed with a strong luxuriant tree to pay homage to the ancient village. The high-speed “time train” is driving fast through the complicated urbanization process. Whether you could catch up with it or not, Dongjiaotou Park is an ideal place for you to have a rest, to breathe in sweet and fresh air, to enjoy your leisure life.

▼公园鸟瞰,设有五个出入口,aerial view of the park with five entrances ©韦立伟

 

稠密城市中的呼吸空间
Breathing space in a dense city

东角头公园连接着城市与生活,是一处极易被忽略但十分重要的公共区域,来来往往的各色行人给城市增添了许多色彩。位于公园中央的下沉空间,是周围稠密拥挤环境下的一方呼吸之地,场地以化繁入简的设计手法解决的地铁上盖复杂的荷载、管线设备等问题,还给周边一个整饬大方的社区空间。

As a tie between city and life, Dongjiaotou Park is a vitally important public space for the citizen, but often easily overlooked. What makes this city space more vibrant and livable? It is the different people who are doing various activities in the park everyday. In the center of the park, a sunken space is set for people to enjoy fresh air in the dense and crowded urban environment around them. In view of its special location above the subway station, load-bearing capacity and pipeline equipment of the site should be carefully considered. The design team dealt with it in a concise but efficient way, to build an ideal ecological sunken lawn for residents and pedestrians by integrating surrounding functional spaces.

▼公园中央下沉广场鸟瞰,aerial view of the sunken plaza at the center fo the park ©韦立伟

▼下沉广场,sunken plaza ©韦立伟

下沉草坪中央雕塑是一个复杂形体的设计,为了实现其莫比乌斯环的“多个平面交错连续”的设计概念,设计团队运营参数化设计工具进行了推敲。雕塑上镂空雕刻了“湾厦”字样,并有“与蛇口一起成长”以及相关蛇口发展的重要年份镌刻其间,成为社区历史的见证。

There is an art installation in the central lawn of sunken space. Its design was inspired by “multiple surfaces sequentially interlaced with each other ”, the concept of Möbius strip. The design team applied the parametric design tool to achieve the design. Two Chinese characters “湾厦”, name of the project client, was hollow-carved on the installation. Also, “Growing up with Shekou” is engraved on in Chinese with the relevant important historic years of Shekou’s development.

▼草坪中部的复杂雕塑,complicated sculpture at the center of the lawn ©韦立伟

南侧的廊架,在设计之初即已经确定采用非标准化的设计手法,使用复杂曲面、流线型的设计,设计团队同样采用参数化设计工具,创造了具有时代精神的公共景观建筑小品。在东角头公园的设计建成,为这片蛇口老街带来全新的活力。现代科技的引入,让老旧城区焕发全新的精神面貌。如同蛇口,一半是历史一半是开拓,以时代弄潮儿的角色始终勇往直前。

At the very beginning, the design team decided to apply non-standardized design methods to deal with the pergola on the south of the park. Parametric design tools were used again to design the complex curved surfaces and streamlined form, creating a street furniture with the spirit of The Times. The design of Dongjiaotou Park has brought new vitality to the old Shekou Street. The introduction of modern science and technology in this project endows the older neighborhoods with brand new energy. The design also reflects the development spirit of Shekou, referring to half of the time to respect history and the other of the time to be innovative and pioneering. Shekou always marches forward bravely as a trendsetter.

▼雕塑细部,details of the sculpture ©韦立伟

地铁风井侧面的细节,来自鱼群肌理的设计语言,诉说着这片场地作为蛇口渔村的历史记忆。轻质铝扣板与丰满的垂直绿化也创造了柔软的城市边界,为城市界面提供一抹亮丽的绿色。

The side facade details of the subway air shaft is inspired by the texture of fish skin. It tells the historic memory of this site as shekou fishing village. Meanwhile, light aluminum panels and luxuriant vertical greening create soft urban boundaries, providing a vibrant green to the urban interface.

▼地铁风景采用垂直绿化,vertical greening on the facade of the subway air shaft ©韦立伟

东角头公园为生活在周边拥挤环境中的老旧社区居民以及来自五湖四海的“深圳人”,创造了一个工作生活两点一线外富含意义的第三空间。这里,不再有人情疏离的冷漠城市,每一个来到这个社区的成员,都能充分感受到属于这片街区的认同感与温情。街角的公园,硕大的城市。每一个初来乍到的异乡人都会深切需要那种发自内心的认同感。这个小小的社区公园不仅给周边居民的生活带来积极的影响,也成为居住在附近的奥雅设计首席设计师李宝章先生的日常打卡点:“我就在这里工作,我下班走到东角头再走回来,正好一万步,我管它叫我的一万步公园。”

A small park is easily overlooked in a large city. Every newcomer needs a place to make them connect with the surroundings, and let themselves establish knowledge of and appreciation for the location. The park was designed to satisfy these needs. Its completion not only brings a positive impact to surrounding residents, but also becomes a daily clocking point of Mr. Bo Li, the chief designer of L&A Design who lives nearby: “My office is near the park, and I would like to take a walk in Dongjiaotou Park everyday after work, and then walk home. It is exactly 10,000 steps. I call it my 10,000-step park.”

▼公园为人们提供更多活动场所,the park providing more space for people to do different acitivies ©韦立伟

与生活在周边的市民一样,奥雅设计也是这个社区的一员,我们非常荣幸能够以自己的力量参与社区的建设、见证公园的建设和城市的成长。这些微小设计在点滴间改变了人们的生活和感知,让城市生活变得更加柔软,邻里之间的关系更亲近。我们为能让每个人都能在这里找到属于自己的一方天地而感到由衷的幸福与骄傲。

Like the people who live nearby, L&A Design is also one member of the community. We are honored to participate in the construction of the community, to witness the construction of the park and the growth of the city. To some extent, it is just a tiny design for the whole city construction, but actually it greatly changes people’s daily life and brings them a sense of well-being. The park creates more intimate relationship between neighbors, and makes an easier urban life. We feel happy and proud that we could make everyone find their own place here.

▼创造让人感到幸福的环境,creating a space where people could feel happiness ©韦立伟

公园位于深圳市蛇口东角头地铁站A出口,项目面积仅3400平方米,面对交通不畅、界面脏乱,环境拥挤、配套不足、人群复杂等痛点和需求,基于蛇口历史文化与居民需求,设计师致力于营造一个承载居民生活与情感的公共空间。园区加入了自动喷灌、雾喷互动、透光混凝土墙等科技元素,同时充分考虑排水需求,营造海绵城市景观。

The park is located at Exit A of Dongjiaotou Subway Station in Shekou Subdistrict, Shenzhen. The project area is only 3400 square meters. In the face of such pain points and needs as traffic congestion, dirty interface, crowded environment, insufficient supporting facilities and the diverse needs of different users, the design team is committed to creating a public space that serves the residents’ living and emotional needs based on the history and culture of Shekou. Technological elements are well integrated into the park design, such as automatic sprinkler irrigation, fog spray interaction, and light-transmitting concrete walls, while drainage systems are also carefully included, to create a spongy city landscape.

▼儿童在公园中玩耍,children playing in the park ©韦立伟

过去,在很长一段时间内,我们对蛇口东角头地铁站公园的概念都只是一片无人问津的“消极荒地”。而现在它成了我们念念不忘的“欢乐场”,承载着许多美好的记忆。当我们再次提起「东角头公园」,第一时间浮现在脑海中的画面,是你在温情的社区收获温暖的邻里关系;是你在郁郁葱葱的草坪上奔跑,在阳光下欢笑;是上班的路上一剂清新的调味剂。

During a long time in the past, Dongjiaotou Park, in our mind, was a “wasteland” that no one cares about. But now, it becomes a “wonderland” that everyone would like to enjoy their leisure time there. Again, when we mention “Dongjiaotou Park” now, the picture that comes to mind immediately will be the intimate neighborhood relations in a warm community, will be the residents doing sports everyday on the lush lawn, laughing in the sun, and will be a refreshing flavoring on the way to work.

▼夜晚广场上的活动,activities on the plaza in the night ©梁正

项目名称:深圳蛇口东角头地铁站公园
项目地点:深圳市南山区蛇口新街东角头地铁站A出口
项目类型:公共空间
景观面积:3400㎡
客户名称:蛇口街道办 & 蛇口湾厦置业
首席设计师:李宝章
景观设计:奥雅设计 深圳公司 项目十一组
南侧廊架设计:曹凯中
设计时间:2018-2019
竣工时间:2020.1

Project Name: Dongjiaotou Metro Station Park in Shekou Subdistrict, Shenzhen
Project Location: Exit A, Dongjiaotou Metro Station, Shekou New Street, Nanshan District, Shenzhen
Project Type: Public Space
Landscaping Area: 3,400㎡
Project Client: Shekou Subdistrict Office & Shekou WanXia Real Estate
Chief Designer: Bo Li
Landscape Design: Project Team XI, Shenzhen Branch, L&A Design Group
Design of Pergola on the South: Kaizhong Cao
Design Time: 2018 – 2019
Completion: Jan., 2020

More: L&A Design        更多关于:L&A Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment