Delfland Water Authority by Mecanoo Architecten

a fragmentary complex into a cohesive whole

Project Specs

Design:
Location:
Materials:
Tags:

感谢 Mecanoo Architecten 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Mecanoo Architecten on gooood
Appreciation towards  Mecanoo Architecten  for providing the following description:

代尔夫特水务局位于Oude Delft的Gemeenlandshuis历史建筑内。这座纪念性建筑建于1505年,最初作为Jan de Huyter的住宅使用。该建筑的砂岩立面在当时是独一无二的设计,同时它也是为数不多的在1536年的城市火灾中幸存下来的建筑之一。而现在,这座建筑由Delfland水务局接管使用。

▼矗立在运河边的历史建筑,the historical building standing on the canal © Mecanoo Architecten

The Delfland Water Authority is located in a historical building on the Oude Delft: the Gemeenlandshuis. The monumental part was built in 1505 as a house for Jan de Huyter. The sandstone facade was unique for that time and it was one of the few buildings to survive the 1536 city fire. More than 100 years later, the house came into the hands of the Delfland Water Authority.

▼水务局办公区整体一览,Delfland Water Authority overview © Mecanoo Architecten

▼历史建筑的砂岩立面与花园相结合, The sandstone facade matching with the garden © Mecanoo Architecten

 

新的房屋|A new housing

多年以来,这个场地将周围的几栋历史建筑囊括进来, 包括1975年在Phoenix大街上修建的新建筑。2014年,水务局决定翻新这一系列办公建筑,其中最艰巨的任务是如何让这片分散的建筑结合在一起,成为一个综合建筑群。同时,将整个场地营造为美丽舒适的现代办公区,体现水务局这一身份特征,并与特别的历史元素相结合。

Over time the Water Authority expanded to include several adjacent monumental buildings, and in 1975 a new building on the Phoenixstraat was added. In 2014, the Water Authority decided to revise its housing strategy. The most important task was to make what was once a fragmentary complex into a cohesive whole. The ambition was to transform it into a pleasant, flexible working environment that reflects both the requirements of modern time and the identity of the Water Authority, while maintaining the special characteristics of the monumental elements.

▼入口处新的玻璃立面结构与原始的建筑立面相连接,从而形成一个带顶棚的中庭,a glass front has been placed in front of the original facade, creating a covered patio © Mecanoo Architecten

▼室内的橡木通道,游客可在此眺望远方,Indoor oak walkway where visitors can look into the distance © Mecanoo Architecten

开放式的木框架代替了旧立面上的窗户,the windows in the old facade have been replaced by open wooden frames © Mecanoo Architecten

▼大厅旁的员工休憩区域,Staff resting area next to the entrance © Mecanoo Architecten

 

连通性|Connectivity

Mecanoo团队选择了 “View of Delft” 作为此次设计的主题。首先,设计师对所有的建筑都进行了分析,分清它们的优缺点所在,由此形成设计策略,一条新的通道被建造在场地上。这条通道连通内部特定的位置,并穿透整个建筑,同时将内外空间相互连接。在该通道中,人们可以看到造型独特的炮塔、历史悠久的周边建筑、老教堂和庭院。这一设计也帮助游客辨明自己的位置。其中一部分被打造为“荣誉画廊”,用于展示水务局在建立的百年间收到的各式礼物。

Mecanoo chose the theme ‘View of Delft’ as the starting point for the design. First, all parts of the building were analyzed: what are the striking qualities and what are the defects? By making openings at strategic locations, a clear route has been created. The route links special interior objects and see-throughs in the building, but also connects the inside and the outside with views to the characteristic turret, the surrounding monumental buildings, the Old Church, and the courtyard. This helps visitors to orient themselves. Along part of the route, an exhibition was arranged in the form of an ‘honorary gallery’ with objects and gifts received by the Water Authority during the hundreds of years of its existence.

▼玻璃天中庭将建筑连接,the glass patio connect two buildings © Mecanoo Architecten

▼新的通道贯穿建筑内部,the route links special interior objects and see-throughs in the building © Mecanoo Architecten

▼一部分的通道被打造为“荣誉画廊”,Along part of the route, an exhibition was arranged in the form of an ‘honorary gallery’ © Mecanoo Architecten

 

邂逅|Encounters

这个历史空间被重新布置,其中的科技设施也被逐渐更新。设计师在两部分建筑交接的地方设置了新的节点。不同时期的元素在这里混合形成一种对比之美。这里也是由玻璃打造的建筑入口,此处新的玻璃立面结构与原始的建筑立面相连接,从而形成一个带顶棚的中庭。而开放式的木框架代替了旧立面上的窗户。橡木通道横跨入口区域,形成两个建筑之间的连接。Delfland水务局标志被标明在醒目的圆形前台上。

The historic rooms have been restored and the technical installations have been (unnoticeably) renewed. Where building parts adjoin each other, a clear node has been created. Elements from different periods create beautiful contrasts. This is clearly visible at the new glass entrance where a glass front has been placed in front of the original facade, creating a covered patio. The windows in the old facade have been replaced by open wooden frames. An oak walkway crosses the entrance area and forms the connection between two building parts. The striking round reception desk features the Delfland Water Authority logo.

▼利用原有的建筑立面形成内外两种会议空间,two different meeting space divided by the old facade © Mecanoo Architecten

 

水文地图|Water maps

会议中心的玻璃墙上的图案由Silo设计,其灵感来源于水务局的古老水文地图。Silo与Textielmuseum Tilburg合作,还设计了一个由数百万个水滴组成的挂毯作为中央大厅的装饰,极为夺人眼球。

The graphics on the glass walls of the conference center were designed by Silo and inspired by the enormous wealth of antique water maps belonging to the Water Authority. In cooperation with the Textielmuseum Tilburg, Silo also designed a tapestry, made of millions of water droplets. It is the eye-catcher of the central hall.

▼一个由数百万个水滴组成的挂毯作为中央大厅的装饰,a tapestry, made of millions of water droplets in the hall © Mecanoo Architecten

▼沿袭历史风格的休息室,historical style lounge © Mecanoo Architecten

▼修复的历史建筑里的会议室,repaired meeting room in historic building © Mecanoo Architecten

 

集会花园|Meeting garden

设计师将原本在Phoenix大街上的停车场改造成为一个吸引人的广场,通向建筑入口。现有的黄色铺地依照风向图样式铺设。广场后是一个集会花园,这里四季皆有美景可赏。这个花园同样作为一个水缓冲区。整体植物以几何方式种植配置,一条步道贯穿其中。相对私密的小空间也被设计在这一片花园之中,可供人们在一片绿色中休息。曾经的繁忙卸货区已然不复存在,现在这里只是一片静谧的城市绿洲。

The parking lot at Phoenixstraat has been transformed into an attractive square that leads to the entrance. The existing yellow pavers are laid in the original pattern, from which the round wind rose emerges beautifully. Behind the square is a meeting garden where something is to be experienced during all seasons. The garden also serves as a water buffer. Vegetation is planted in a playful geometric pattern, intersected by walking paths. Here and there, private squares have been created where one can sit in the green. Where once was a busy loading and unloading area, now lays a welcoming oasis of peace.

▼小型私密空间设置在花园中,供人休憩,private squares have been created where one can sit in the green © Mecanoo Architecten

▼植物以几何方式种植配置,一条步道贯穿其中,Vegetation is planted in a playful geometric pattern, intersected by walking paths © Mecanoo Architecten

Programme: 8,800 m2 renovation and restoration of partly national heritage listed building complex with new working spaces, archive, restaurant, conference rooms and garden
Design: 2014-2015
Realisation: 2016-2017
Client: Hoogheemraadschap van Delfland, Delft
Project management: Heuvel-op, Uitgeest
Architecture, interior and landscape: Mecanoo architecten, Delft
Structural engineer: Zonneveld, Rotterdam
M+E engineer: Nelissen, Eindhoven
Acoustic, Building physics and Fire safety consultant: Peutz, Zoetermeer
Cost consultant: Basalt bouwadvies bv, Nieuwegein
Artist: SILO, Den Haag
Consultant: Draaijer & Partners, Utrecht
Main contractor: Koninklijke Woudenberg, Ameide
Installations: Unica bv, Rotterdam

More: Mecanoo Architecten 。更多关于他们请至:Mecanoo Architecten on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment