“The Ship” by Strombro Building Workshop

Celebrating the 80’s – 90’s sci-fi aesthetics

Project Specs

Location:
Materials:

来自 Strombro Building Workshop 对gooood的分享。更多关于:Strombro Building Workshop on gooood. Appreciation towards Strombro Building Workshop for providing the following description:

 

背景 | Background

2014年秋天,Nils刚刚加入我们的团队。“船”住宅是我们一起做的第一个建筑练习。为了找到共同的兴趣点,我们扔掉手机,进行了一整天的闲谈。事实上不出15分钟,我们就找到了我们共同热爱的事物,那就是80-90年代的科幻美学。人们一直渴望将这种美学转化成真正的建筑物,而多亏遇到了Propio这样的客户,我们的梦想才得以实现。在对这种审美偏好进行分析(即直觉测验)时,我找到了我曾设法下载的第一张动态图像:《星球大战前传1:幽灵的威胁》的第二支预告片。

▼基于电影中的场景,建筑师在倾斜的场地上划分出四个区域,the sloping site divided in four properties inevitably proposed a paraphrase

Autumn 2014 and Nils had just taken employment with us. The Ship was our first design exercise together, and to find common ground we went for a no phone all day café break. It didn’t take more than 15 minutes to find our shared craze around 80’s – 90’s sci-fi aesthetics. There had been a prolonged yearning to develop this to an actual building. With such a progressive client as Propio, this dream was about to be fulfilled. In the analysis of aesthetical preference (aka examination of gut feeling) I found a memory of the first moving image I managed to download; Star Wars, The Phantom Menace, Trailer #2.

▼每个立面选择拥有不同的开窗方式,facades with different fenestration

  

在开场中,敌方的四架装甲突击坦克从纳布星的山坡上冲下来,打算歼灭冈根人。基于这一场景,我们在倾斜的场地上划分出四个区域。而在定义结构时,我们想到了库布里克电影中出现的空间站内舱的圆角刚性构架。这一框架定义出了住宅的中空核心区,它不仅对建筑外壳起到了支撑作用,还能够容纳“船体”所需的服务模块。

In the opening scene four hostile Armoured Assault Tanks, descends the grassy hills of the planet Naboo to annihilate the Gungans. The sloping site divided in four properties inevitably proposed a paraphrase. Defining the structure, we found the rounded stiff frame corners of Kubrik’s space station ribcage. This formed the hollow core from which we could stabilize the envelope and at the same time hold the service module of the Ship.

▼建筑侧立面,exterior view

▼线性排列的体量呈现出些许科幻美学的意味,the linear spatial sequence reveals a sort of sci-fi aesthetics

更进一步地,厨房的长椅借鉴了仪表盘的外观;刻意置入的楼梯连接到下方的客厅,这一形态分明的空间犹如船舱中的指挥中心。基于建筑清晰的南北朝向,我们为这座“指挥中心”赋予了超大型的窗户,以便带来震撼的视野。天花板使用了交错层压木板,并在顶部形成宽阔的天窗。

Further in search for experiences, -using the kitchen bench as the dashboard and applying the compulsory step down to define the obvious living room command bridge. With a command bridge in place and the distinct north to south direction (dark to light) we invited the realtors no.1 sales argument with an oversized window to a magnificent view. Without being defined in our sci-fi design strategy, standing in the living room celebrating the last CLT panel being laid in place, the sky opened with a snow storm. Through the snow flakes In the backlight of the crane, sitting on the command bridge step we were warp speeding in to a designer’s dream team.

▼圆角刚性构架定义出了住宅的中空核心区, the rounded stiff frame formed the hollow core from which we could stabilize the envelope

 

功能空间 | Program

入口区域参考了70年代郊区流行的空间元素,有些类似于沙龙、女装店或心理学家的办公室。楼梯结构进一步探索了CLT(交错层压木)材料的潜能:6米长、10厘米厚的台阶能够承担来自垂直方向的力。“内舱”的刚性构架则用于提供横向稳定性。从楼下到楼上,使用者将获得一系列按照时间顺序排列的空间体验。首先是位于嵌入式水池旁边的咖啡露台,再往上是起居空间和封闭的卧室区域,最后位于顶端的是7天24小时开放的屋顶花园。

A mixture of building code and the 70’s suburban sprawl inspired the hair saloon, modiste, or psychologists home office directly to the right when entering. Upon visiting always allowing a peak in to the private. Ever intriguing. The staircase slice explores the structural capability of CLT as a 6meter 100mm thick panel carries the vertical loads and the stiff frame core holds the lateral stability. Up and down the staircase you’ll experience the stratigraphic layering of chronologically defined content. We start with the sunrise espresso terrace outside the souterrain pool room, up through the daytime living area and the enclosed sleeping quarters, and topping it off with a 24/7 disco roof top garden. Since of 1st October 2017 Nils are facing new frontiers in another enterprise. I am proud to have been part of it dear padawan, may the force be with you.

▼“内舱”的刚性构架则用于提供横向稳定性,the stiff frame core holds the lateral stability

▼餐厅区域,dining area and kitchen

▼客厅的巨大玻璃窗使其看上去如同船舱中的指挥中心,the living room with an oversized window was conceived as a command bridge

 

材料 | Material

经过长达15年的研究与开发,事务所一贯以CLT作为唯一的材料。在该项目中,交错层压木与带有灰泥饰面的硬木纤维绝缘板相结合,为墙壁、地板和屋顶表面赋予了渗透性,使其能阻挡并排出湿气。这为建筑内部赋予了更加洁净和健康的环境。

Strombro have after 15 years of R&D chosen to work solely with CLT (Cross Laminated Timber). In this project we combine the frame with stucco on hard wood fibre insulation. The permeability of the build-ups of walls, floors and roof “breathe” as it both binds and release moisture. This ensures a healthy indoor climate free of toxins, free particles and swirling dust.

▼建筑近景,detailed view

▼场地平面图,site plan

▼平面图,plans

▼西立面图,west elevation

▼东立面图,east elevation

▼南立面图,south elevation

▼北立面图,north elevation

▼剖面图BB,sectionBB

▼剖面图AA,sectionAA

Project name: The Ship
Architecture Firm: Strombro Building Workshop
Office website: www.strombro.se
Contact email: daniel@danielfagerberg.se
Completion Year: 2017
Built area: 4x 174m2
Project Location: Åkersberga, Sweden
https://goo.gl/maps/KLHJo5CGiWq
Photographer: Mikael Olsson, http://www.mikaelolsson.se/
OTHER TECHNICAL INFO
Lead Architect: Daniel Fagerberg
Team Architecture/Engineering: Nils Sandström, Mariel Benedetto, Gavin Sanotti, Aaron Tsang
Structural engineer: Strombro Building Workshop, Holzpak -Ermanno Ancler
MEP: Strombro Building Workshop, IMEK
Client: Propio
Contractor: Propio
Sub-contractor: HTCC
Budget: €1’625’000 (€2325/m2) inc.VAT
MANUFACTURERS / PRODUCTS
CLT (frame) manufacturer: Cross Timber Systems
Wood fiber insulation: Steico
Stucco: Sto Scandinavia AB
Fixings/airtightness: Rothoblaas
Flooring: Baseco
Appliances: Siemens
Locks/handels: ASSA
Windows/doors: Viljandi

More:  Strombro Building Workshop。更多关于:Strombro Building Workshop on gooood

Post a Comment