Courbes公寓楼,法国 / Christophe Rousselle Architecte

丰盈的弧线

项目标签

位置:
类型:

非常感谢 Christophe Rousselle Architecte 予gooood分享以下内容。更多关于他们: Christophe Rousselle Architecte on gooood
Appreciation towards Christophe Rousselle Architecte for providing the following description:

“Courbes”项目是科隆布城市重建计划的一部分。该区域的城市肌理中遍布大量的折衷主义建筑,融合了20世纪80-90年代独栋房屋和公寓住宅的设计风格,十分具有辨识度。有轨电车的通行将该区域与拉德芳斯区的距离进一步拉近,由此也令其开始了真正的转型。

The “Courbes” project is part of the urban renewal program of the ZAC Charles de Gaulle in Colombes. The area is easily identified thanks to the eclectic architecture of the urban fabric, blending bungalows and apartment houses dating from the 1980s-90s. The tramway has finally reached this neighborhood, which has enabled the beginning of its genuine transformation owing to its highly prized proximity to the business district of La Défense.

▼项目概览,general view © FERNANDO GUERRA

▼建筑外观,exterior view © FERNANDO GUERRA

项目由两座建筑组成,底部是大型的双层高商业空间,与林荫道的轮廓形成对应;同时,相互交错的体量呈现出柔软的观感,使建筑上层的视觉效果更加丰盈。每个楼层的“后退”构成了项目在立面和平面上的重要变化,这使得建筑能够根据周围环境实现体量上的丰富性。新修建的人行道上种植着30多棵伞松,为城市街区的核心创造出更宜人的环境。住宅楼的部分采用了闪亮的退火不锈钢,有助于增强人们对街区内绿色植物与光线的感知。

The architectural project comprises two buildings with large and double-height shops on the ground floor, it restores the notion of alignment to the boulevard while bestowing visual lightness in its upper floors thanks to the suppleness of its interlocking volumes. The important variations in the project’s height envelope and floor plan results from the presence of setbacks on every floor, which make it possible to offer rich volumes according to the surrounding context. The core of the city block benefits from the creation of a pedestrian alleyway lined with over 30 parasol pines, and the residential building is cladded in shiny annealed stainless steel, which amplifies the perception of the greenery and light within the block.

▼街道视角,view from the street © FERNANDO GUERRA

▼建筑立面采用了闪亮的退火不锈钢,有助于增强人们对街区内绿色植物与光线的感知 © FERNANDO GUERRA
The residential building is cladded in shiny annealed stainless steel, which amplifies the perception of the greenery and light within the block

作为城市入口处的标志性建筑,项目共包含134套公寓,而有意塑形的体量为每套公寓都赋予了独特的个性。设计的目的是在提高地区密集度的同时为所有人创造舒适的生活条件。每个楼层都是根据其所在的具体位置而设计,在朝向、相邻结构与上下楼层的体量关系上进行了充分协调。

The project with its 134 apartments serves to signal the entrance to the town while the molded volumes give each apartment a unique character. The aim was to densify the area, respecting the comfort of all at the same time. Each floor has been designed in accordance to its specific location, whilst complying the orientation, the neighboring structures and the volumes of the floors above and below.

▼俯瞰阳台,overlook to the balconies © TAKUJI SHIMMURA

▼动态的立面轮廓,the dynamic profile of facade © TAKUJI SHIMMURA

▼每个楼层的“后退”构成了项目在立面和平面上的重要变化 © TAKUJI SHIMMURA
The important variations in the project’s height envelope and floor plan results from the presence of setbacks on every floor

▼立面细节,facade detailed view © TAKUJI SHIMMURA

阳台空间缓解了建筑的巨大体量所带来的压迫感,通过介于反光与透明之间的表面,营造出开放而美观的外部空间。整个项目共花费了约2千米长的弧形玻璃。

The massive appearance of the building is mitigated by the presence of balconies – between reflection and transparency- offering open sky exterior spaces. Over 2 km of curved glazing were required to complete the project.

▼阳台空间,balconies © FERNANDO GUERRA

▼弧形玻璃,the curved glazing © TAKUJI SHIMMURA

▼从庭院仰视阳台,view upwards to the building from the courtyard © FERNANDO GUERRA

▼户外平台,outdoor terrace © TAKUJI SHIMMURA

每套公寓平均拥有22平方米的户外空间。尽管项目位于巴黎郊区的二环,其室内设计却遵循了极高的质量标准,尤其是所有的房间和公共区域均采用了实心的橡木镶花地板。建筑的南侧边缘被设计为一个船头般的、可以俯瞰外部的空间。公寓房间享有通高的落地窗和南向的宽阔露台,可将拉德芳斯区的美景一览无余。

The exterior spaces are on average 22 m² per apartment. Though situated in the second ring of Paris suburbs, it benefits form quality interior spaces, illustrated in particular by the choice of solid oak parquet floors for all the rooms in the building as well as the common areas. The southern edge of the property is treated like a ship’s prow overlooking the outside. The apartments enjoy large full-height windows and broad terraces facing south with an unobstructed view of the district of La Défense.

▼公寓楼大厅空间,view from the lobby © FERNANDO GUERRA

▼公寓阳台视野,view from the apartment balcony © FERNANDO GUERRA

▼公寓内部,interior view © FERNANDO GUERRA

▼建筑夜景,night view of the buildings © TAKUJI SHIMMURA

▼阳台轴测,axon © Christophe Rousselle Architecte

▼首层平面图,Plan RDC © Christophe Rousselle Architecte

▼四层平面图,Plan R+4 © Christophe Rousselle Architecte

▼七层平面图,Plan R+7 © Christophe Rousselle Architecte

▼立面图,facade © Christophe Rousselle Architecte

▼剖面图A-A,section A-A © Christophe Rousselle Architecte

▼剖面图B-B,section B-B © Christophe Rousselle Architecte

More:Christophe Rousselle Architecte 。更多关于他们: Christophe Rousselle Architecte on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »