Corsega Apartment / RAS Arquitectura

Every last detail of the construction has been given minute attention.

Project Specs

Location:

来自RAS Arquitectura对gooood的分享。更多请至:RAS Arquitectura on gooood 
Appreciation towards RAS Arquitectura for providing the following description:

沿着玄关处巨大的玻璃框架前行,一转身就可以进入厨房、餐厅和起居等公共空间,一面扭转的墙体营造出丰富的空间层次,让这片完整的连续空间不再一目了然。宽阔的厨房之中,两个长短不同的L形橱柜相互拼接,伸出的岛台将厨房和起居空间划分为两个部分。在岛台的对面,两堵墙壁与大空间呈45度相接,形成一个半封闭的走廊,通向居住空间。餐厅隐藏在斜墙之后,而同样,开阔舒适的起居空间也半遮半掩在斜墙之后,不轻易为人所见。通高的书架覆盖了墙面,阳光从顶上的空隙进入,照亮了走廊空间。走廊一侧的独立卫生间被划分为三个小空间-巨大的洗手池区域,两个独立的厕所以及一个洗浴空间,灵活的空间设计让其可被多人同时所用,提高了空间的利用效率。在公寓的最内部,是两个既独立,又连通的卧室空间。随着滑动玻璃门打开和关闭,空间或连为一体,成为孩子们穿梭嬉戏的游乐场地,或在互不打扰的同时,保证内部儿童房的自然采光。在公寓的最外侧,是一个洒满阳光的庭院,带有储物功能的巨大木床临窗而放,接收着光和热。

The dwelling is accessed from a vestibule boasting large shelves; after a 90-degree turn, we enter the contiguous kitchen, dining room and living room space, but it is not a space that can be taken in all in one glance: first we see the kitchen—spacious and generous—comprising two Tetris-like arms of various depths and an island setting it apart from the contiguous living room space; exactly at this point the walls turn 45 degrees and insinuates a corridor sliding towards other rooms. Beyond the kitchen island the space expands and embraces the dining room, area which takes advantage of the walls’ inclination to not be visible from the entrance. The living room area is also designed in open layout but is likewise protected from view and enjoys a degree of privacy thanks to the spatial geometric play. The bedrooms are located behind a vestibule outlined by the walls’ turn. The vestibule itself is wide and ample, boasting a large, floor-to-ceiling shelf that opens out at the top towards the dining room as a periscope to bring in some natural light into the space. The vestibule leads to the bathroom, designed as a single room but which is actually three: a large sink area, two separate WC stalls and a bath and shower area. The result is a space which can be used comfortably by several people at the same time. Last but not least, the two large and spacious bedrooms are connected by an extensive transparent sliding glass door which opens up so children can play in a single open bedroom and so the light from the outdoor courtyard can reach all the way into the children’s bedroom (which gets light from an insufficient light well); next to the courtyard stands a large bed with storage space underneath built with thick wooden boards.

▽ 厨房、餐厅与起居室之间扭转的空间与墙体,a 45 degrees turned space between kitchen, dinning area and the living room

004-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

003-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

▽  宽阔的厨房之中,两个长短不同的L形橱柜相互拼接, the kitchen—spacious and generous—comprising two Tetris-like arms of various depths

002-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

▽ 餐厅与起居空间半遮半掩在斜墙之后,不轻易为人所见, the dinning room and living area which takes advantage of the walls’ inclination to not be visible from the entrance.

001-Corsega Apartment by RAS Arquitectura     006-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

▽ 窗户的窗框则仅在外部可见,内外空间似乎无缝相连,the window frame is visible only from the exterior façade

007-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

建筑师将对细节的追求和把控做到了极致。起居室与庭院之间的大门经过了特殊设计,厚重的门框兼具力量感和存在感,而一侧窗户的窗框则仅在外部可见,从内部看去,内外空间似乎无缝相连。建筑的立面仅以白水泥涂抹,看起来纯洁而干净。而在内部的浴室空间则截然不同,暗沉的空间被背光玻璃面板所点亮,简洁而现代。两间卧室相连的墙壁被涂上了不同的色彩,45度角的进入空间让其看似两间独立的房间。部分的梁、柱结构被暴露在外,为公寓增加了一层新的肌理。条形的灯光内嵌于结构之中,照亮了内部空间。所有的门都以隐藏式的铰链和锁扣球固定,门把也替换为不锈钢的旋钮。金属原件之间的链接无论大小,都呼应着45度角的结构。

Every last detail of the construction has been given minute attention. The two exits towards the courtyard from the living room have been handled uniquely, with a large showcase window whose frame is visible only from the exterior façade. The impression from indoors is that there is no window, only air, while the door is hung from the inside and with thick frames to give the impression of mass and strength, so that the façade is left with clean gaps, with no built-in frames and coated with white microcement. The bathroom is a dark and shiny world boasting a backlit mirror and ceilings. The bedrooms are treated with different colours on the wall that connects them, but due to the 45-degree access, upon entering they look like independent rooms. Some concrete pillars and beams have been left visible to underscore the underlying structure and give the room an additional texture. These surfaces have also been used to hide recessed length-wise lighting. Doors were fitted with hidden hinges and ball catches, and handles were replaced with stainless steel knobs. The connection between metal elements always echo the 45-degree-angle pattern, even in the tiniest joins…

▽  阳光从书柜顶部进入,照亮了连接公共空间、卫生间与卧室的走廊,a shelf that opens out at the top as a periscope to bring in some natural light into the space

009-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

▽ 45度角的进入空间让其看似两间独立的房间, the 45-degree access makes the bedrooms look like independent rooms upon entering

008-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

▽ 以玻璃滑动门分隔的两间卧室, the two bedrooms are connected by an extensive transparent sliding glass door

011-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

010-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

▽ 儿童房空间,children’s room

012-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

▽ 浴室与走廊,bathroom and the corridor

013-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

▽ 暗沉的空间被背光玻璃面板所点亮,简洁而现代,  the bathroom is a dark and shiny world boasting a backlit mirror and ceilings

014-Corsega Apartment by RAS Arquitectura     017-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

015-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

改造前的空间曾被用作办公,大大的长方形空间与内庭和小小的天窗相连。设计师充分研究了空间的几何学特征,保证内部空间格局能够满足客户的要求,既宽敞,又开阔,但同时,又在保证整体空间流畅度和完整度的同时,对每一个功能区域进行了划分,保证彼此之间的独立性。

Originally this was an office space, a large rectangle connecting to an interior courtyard and with a small window giving out to a tiny light well. Converting it into a dwelling required leveraging a geometric study to ensure the large and open spaces specified by the clients but at the same time implying and suggesting the position of each room without having to segregate them.

▽ 改造前空间,before renovation

018-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

▽ 平面图,plan

020-Corsega Apartment by RAS Arquitectura

Architecture: RAS Arquitectura
Project name: Corsega Apartment
Project Site: Barcelona
Collaborators:
Engineering: Mares Ingenieros
Photo: Jose Hevia
Project: 2015
Construction: October 2015-February 2016
Client: Private commission
Built surface: 110 square meters (indoors)

Drawings: RAS Arquitectura
English Text: RAS Arquitectura
Chinese Text: gooood

MORE: RAS Arquitectura,更多请至:RAS Arquitectura on gooood 

Post a Comment