Chiado Apartment by Fala Atelier

A semi-circular wall redefines the space

Project Specs

非常感谢 Fala Atelier 予gooood分享以下内容。更多关于他们: Fala Atelier on gooood 。
Appreciation towards Fala Atelier for providing the following description:

这间建于19世纪的公寓约有120平方米,改造前的空间格局经过数位前任主人的更改后叠加的,已不复原先的痕迹,呈现出一种碎片化的模式。设计师拆除了所有附加在建筑本身结构上的改动,用一道半圆形的墙面重新界定了空间,白天和夜晚不同的活动空间变得清楚而明晰。

The 120m2 apartment, built in the turn of the 19th century, presented a fragmented arrangement of rooms and an erratic (almost negligent) overlay of successive interventions by previous owners abandoned the original character of the space. By erasing all the previous interventions, the separation between night and day areas became clear. One single wall, half-circular in plan, was proposed.

▽ 改造前平面图,plan before renovation

fala_chiado_01_plan_before1

▽ 改造后平面图,plan after renovation

fala_chiado_02_plan_after1

▽ 轴测图,axonometric drawing

fala_chiado_03_axo副本2

fala_chiado_03_axo副本

业主要求设计师保留原有的石膏天花板,建筑残余的结构元素以及地面上的部分错层,并在此基础上调整出一个符合业主生活习惯的空间序列。设计师在对改造前的空间进行了严谨的逻辑分析,以确定中部新增半圆体量的离心率。用餐、阅读、会客,三个典型的生活场景被容纳到一个连贯的起居空间内。为了区分不同的功能区,改造前的建筑空间破碎而凌乱,而设计师仅针对不同空间使用了不同的材料,便达到了这一目的。
The brief requested the preservation of the old plaster ceilings, the inclusion of the remaining structural elements, the partial rising of the pavement and an adjusted and coherent programmatic distribution. The eccentricity of the proposed inner volume is a studied logical deduction from the given parameters. The living area is a limbo composed of three clearly defined moments while being just one space. Contrasting with the building’s original fragmented typology, the choice of materials allows for a clearer understanding of the different moments.

▽ 连贯的起居空间,three clearly defined moments in the living area

fala_chiado_apt_5

fala_chiado_apt_11

fala_chiado_apt_16

fala_chiado_apt_8

fala_chiado_apt_7

fala_chiado_apt_25

fala_chiado_apt_22

fala_chiado_apt_1

fala_chiado_apt_3

▽ 厨房,kitchen

fala_chiado_apt_26

fala_chiado_apt_2

原有的门和百叶窗被拆除,换成了不同色度的蓝色门窗,深深浅浅的蓝变成了公寓空间的主角。几何图形、肌理和各种材料的重叠,在抽象的白色背景和低调的空间改造的映衬下愈发跳脱,塑造了公寓独特的个性。 The old tall doors and shutters were replaced by new ones, non-ornamented but painted by hand with three different tones of blue: the planes of color become spatial actors in the apartment routine. The overlay of geometries, textures and materials, contrasting with the abstract white background and the unapparent rational rhetoric of the spatial intervention, stipulated an identity.

▽ 卧室,bedroom

fala_chiado_apt_17

fala_chiado_apt_20     fala_chiado_apt_21

fala_chiado_apt_12     fala_chiado_apt_13

▽ 浴室,bathroom

fala_chiado_apt_19

▽ 效果图,illustrations

fala_chiado_collage_01

fala_chiado_collage_05

fala_chiado_collage_06

fala_chiado_collage_07

Location: Lisbon, Portugal
Date:January – November 2015
STATUS:Private Commission; Built
PROJECT TEAM: Filipe Magalhães/ Ana Luisa Soares/ Ahmed Belkhodja/ Ana Lima
CLIENT: grace yacoub/ zaman brand design
PHOTOGRAPHY:/ Fernando Guerra (Fg+Sg)

Drawings: Fala Atelier
English Text: Fala Atelier
Chinese Text: gooood

MORE:  fala atelier,更多关于他们: Fala Atelier on gooood 。

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment