Changsha Insun International Cinema, China by One Plus Partnership

Take iconic symbol of movies as inspiration

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 壹正企划有限公司 对gooood的分享。更多关于他们:One Plus Partnership on gooood
Appreciation towards One Plus Partnership for providing the following description:

这次壹正企划采用传统扩音器作为主题,因为电影导演手执扩音器在现场调度与安排灯光师、摄影师和演员等,手中扩音器也成为电影导演的符号象征。设计师的设计灵感边来源自扩音器的形状,将传统喇叭口造型拆解和创造,将其融入到整个影院之中。细心观察细节之处也同样有这一主题特点。

For decades, film directors have used megaphones to communicate with their cast and crew on sets where it was hard to hear. The acoustic megaphone became an iconic clichéd symbol of a movie director. The designers were inspired by these cone-shaped acoustic horn and have thus developed various functional objects that are placed within the interior to echo with the ‘megaphone’ theme.

▼项目概览,overview

▼采用传统扩音器作为主题,inspired by these cone-shaped acoustic horn

走进影院的大堂,设计师希望观者能够注意到空间中的设计形式,减少多余的装饰物品,以一种简单的方法来表现“扩音器”的弧形,将喇叭口造型从地面延伸到天花,延伸空间中透视关系。整体灰色的空间当中,搭配地面橙色的线条,更好的展现大堂中的是视觉感受。设计师将柱子巧妙的设计成公共的座椅,并且也同样将之以曲面的方式展现出来,设计师将单人座椅设计成橙色的喇叭口造型,来配个整体的空间。灯具被隐藏在结构之中,提供足够的光线,但是又不会破坏整体空间的统一性。

The designers would like the guests to concentrate on the organic forms of the space. That’s why not many decorative items are needed – which is a simplistic approach and the designers can shift the budget to create these unique interior forms. The whole space is dominated by mainly greyish colour. Sculptural organic forms are extending from the ceiling towards different parts of the space, as if they have lives of their own. Some rectangular columns are curved around the corners to create comfortable seatings in all directions. The floor and some walls are covered in rectangular tiles. Luminaires are concealed within the construction to provide enough light yet not to interrupt with the minimalistic design space.

▼将喇叭口造型从地面延伸到天花,延伸空间中透视关系,sculptural organic forms are extending from the ceiling towards different parts of the space

▼设计师将柱子巧妙的设计成公共的座椅,并且也同样将之以曲面的方式展现出来,some rectangular columns are curved around the corners to create comfortable seatings in all directions

除了灰色之外,最抢眼的颜色便是空间中的橙色。设计师灵感则源自长沙非常著名的景点——橘子洲,近代更以毛主席的诗而名扬海内外。当顾客自扶梯行至影城大堂,就会看到墙身的橙色的弧面造型,以及地面圆锥形的单椅。包括地面石材的缝隙也是调以橙色,来勾勒空间中的线条。

Other than the grayish colour, a very eye-catching orange colour is chosen by the designers to decorate the space. The designers got the inspiration from the Orange Isle – an isle in Xiang River in Changsha. During Mao Zedong’s early years, he lived in Changsha. He and his friends would swim in the Xiang River. It is also a national AAAAA (5A) level tourist attraction and a national key scenic spot. When guests enter the arrival hall, they would immediately be drawn to the striking orange cone-shaped seatings with darker tones of comfortable cushions. These does not only serve as a functional purpose, but also give the space focal points. The gaps between the rectangular tiles are also painted in the same tone of orange.

▼设计师将单人座椅设计成橙色的喇叭口造型,来配个整体的空间, the striking orange cone-shaped seatings with darker tones of comfortable cushions

▼灵感源自长沙非常著名的景点——橘子洲,the inspiration from the Orange Isle – an isle in Xiang River in Changsha

走进影厅中,会发现墙身的造型好似被纵向拉长的喇叭口,一片片在影厅的墙面上横向排列开来,设计师采用吸声材料来制作墙身造型,既增加影厅内吸声面积,同时与设计主题再一次相契合。设计师考虑到小朋友喜欢探索的性格,从整体的空间中分隔出独立的儿童空间,并将之设计成横向的圆柱形,小朋友可以在这个小型的空间中来一次不一样的探索。当电影开始,走进儿童厅时看到设计师设计的特色喇叭灯具,从天花、墙身和地面延伸出来。即使走进卫生间,你也会惊喜的发现天花和洗手盆也是喇叭口的造型,从天花延伸下来的橙色造型和落地的洗手盆,相互的呼应。即使在这个大家容易忽略的空间中,设计师通过原创的设计,保持了空间的整体一致同时又保持了不同空间的连贯性。

Walking into the auditorium, you will find that the features on the wall looks like an elongated shape of the mouth of megaphones. The designers use sound-absorbing materials to arrange them horizontally on the wall. These have increased the sound absorption areas in the cinema, and at the same time, the design theme is once again being perfectly echoed. What is special about this cinema is the colourful auditorium catered for children. The cylindrical ‘megaphone’ act as both interesting features and practical lightings. The seats are covered in various shades of orange and yellow. All elements were selected to imbue a sense of friendliness and intimacy, to provide a joyous viewing experience for the kids. Even if you walk into the washroom, you will be pleasantly surprised to find that the ceiling and wash basins are also in the shape of a megaphone. The orange features that extend from the ceiling and the wash basin are interesting resemblance of each other. The design of washroom is usually being ignored, but the designers maintain the coherence of different spaces of this project through original design.

▼墙身的橙色的弧面造型,wall in sculptural organic forms

▼保持了空间的整体一致同时又保持了不同空间的连贯性,maintain the coherence of different spaces of this project

▼影厅墙身的造型好似被纵向拉长的喇叭口,一片片在影厅的墙面上横向排列开来,the features on the wall looks like an elongated shape of the mouth of megaphones

项目名称:长沙银兴万影汇国际影城  
设计方:壹正企划有限公司  
公司网站:WWW.ONEPLUSPARTNERSHIP.COM
联系邮箱:mt@onepluspartnership.com
项目设计 & 完成年份:2019年2月完工  
主创及设计团队:罗灵杰、龙慧祺  
项目地址:湖南长沙  
建筑面积:5980㎡  
客户:湖北长江电影集团  

Project name:Changsha Insun International Cinema
Design:One Plus Partnership  
Website:WWW.ONEPLUSPARTNERSHIP.COM
Contact e-mail:mt@onepluspartnership.com  
Design year & Completion Year:Feb-19  
Leader designer & Team:Ajax Law & Virginia Lung  
Project location:CHANGSHA  
Gross Built Area: 5980㎡   
Clients:Hubei Changjiang Film Group

More: One Plus Partnership      更多关于他们:One Plus Partnership on gooood

Post a Comment