Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar, Dali by Zhaoyang Architects

Zhaoyang Architects transforms an abandoned office facility into a crowded market place.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 赵扬建筑工作室 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Zhaoyang Architects on gooood.
Appreciation towards Zhaoyang Architects for providing the following description:

这是一个改造项目。其前身是位于大理古城核心区的一组废弃的办公设施。包括一个白族样式的木结构建筑、一个砖混结构的平房和一个约200平方米的庭院。这个地方被大理的生活方式品牌“柴米多”租赁下来,改造为一个农场餐厅、农产品超市、手工艺展厅和举办每周一次的“柴米多市集”以及其它社区活动的场所。

This is a renovation project. The property was originally an abandoned office facility located at the center of Dali old town, including a traditional Bai style timber building, a bungalow made of brick and concrete and a 200 sqm courtyard. The property has been rented by a local lifestyle brand “Chaimiduo” and renovated into a farm restaurant, a farmer’s supermarket, a gallery for local handicraft and space for “Chaimiduo Bazaar” that opens once a week.

▼ 由办公设施改建而来的餐厅与市集,from abandoned office facility to Farm Restaurant and Bazaar

15 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

▼木结构建筑、砖混结构的平房和庭院,timber building, a bungalow made of brick and concrete and a courtyard

07 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

改造设计的重点在于处理庭院东南西北四个界面。庭院北面的平房首先被加建为两层的餐厅,餐厅的屋顶根据大理古城的规划要求做成了传统的白族样式。一个钢结构亭子从餐厅的南立面伸出来,把餐厅内部的空间和庭院空间在使用上联系起来。亭子的平面是一个不规则四边形,亭子的立面用竹子包裹,起到强化形体和过滤光线的作用。面向院子的一侧的竹立面可以开启,在市集活动的时候加强内外空间的联系。竹子的立面向上延伸为露台栏板,栏板的轮廓在立面上也被切出一条斜线,让露台空间朝向老木屋的青瓦坡屋顶倾斜过去。

The idea of the renovation is mainly about redefining the courtyard’s four different sides using ad-hoc strategies. A second floor is added to the bungalow at the north side of the courtyard, with a traditional Bai style tiled roof (responding to the design code of Dali old town). An irregular shaped steel pavilion extrudes into the courtyard, connecting the restaurant interior with the courtyard space. The pavilion is wrapped with bamboo to emphasize its volume and to filter sunlight for its interior. The bamboo façade is operable towards the courtyard, allowing more interaction during bazaar hours. The bamboo facade also extends upward and becomes the banister for the terrace. The profile of the banister is tilted, directing the spatial orientation towards the preserved upper floor facade and tiled roof of the neighboring timber building.

▼ 庭院北面的餐厅,restaurant at the north side of the courtyard

01 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

10 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

▼ 面向院子的一侧的竹立面可以开启,the bamboo façade is operable towards the courtyard

02 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

11 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

大院儿的西侧是一个传统样式的木结构建筑。我们把这个老房子整个一层的隔墙和老木门拆除掉,让整个一层成为一个面向庭院开放的空间。然后在外侧增加了一层竹格栅的推拉门。未来可以根据需要灵活调整内部空间的遮蔽程度。推拉门的外钢框遮挡了红色的木柱和大理石的柱础,以一个新的立面形式来呼应改造后内部全新的空间感;在彻底取消首层木结构形象的同时,烘托出大木屋二层出挑的外廊、瓦屋面的檐口和颇具年代感的木栏杆。

The timber building was constructed according to traditional methods. We demolished the partition wall on the ground floor and also the timber doors with wood lattice. The space of the ground floor therefore opens up to the outside. We also added to the facade a system of bamboo sliding doors and then the openness can be adjusted. The bamboo system hides the original timber columns andintroduces a new appearance responding to the transformed open spatiality. While canceling the reading of the traditional image on the ground floor, this new façade also highlights the more refined details of the preserved facade of the upper floor and tiled roof.

▼ 传统样式的木结构建筑,the timber building was constructed according to traditional methods

03 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

08 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects     12 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

▼ 室内空间,interior space

05 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

04 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

大院儿的南面是庭院的主入口。我们在这里加盖了一个楔形平面的轻钢结构雨棚来重新定义入口空间。一方面为一些售卖功能提供遮蔽,同时也增加了一个空间层次,改变了大木屋从入口一目了然的印象。竹子在这里被用于吊顶,从视觉上跟大木屋首层推拉扇和餐厅伸向庭院的立面联系起来,彼此呼应成一个新的整体。

The southern side of the courtyard is the main entrance to the whole property. We added a wedge shaped pavilion to redefine the entrance space. It provides shelter and also transforms the spatial sequence. Bamboo is used here as the ceiling and can be visually related to other bamboo facades and create a more unified impression.

▼ 楔形平面的轻钢结构雨棚来重新定义入口空间,a wedge shaped pavilion redefines the entrance space

06 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

▼ 雨棚为一些售卖功能提供遮蔽,it provides shelter

13 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

大院儿的西面是种植三角梅的花坛。这一面的处理比较简单,只是把花坛加宽做成一个榻,室外就餐和市集活动的时候可用作长凳,市集熙熙攘攘的时候,也是小朋友们相聚的场所。

The west side of the courtyard has an iron fence with lush local ivy that provides the property with a soft and semi-transparent protection. We simply added a wide timber platform that covers the flowerbed and can be used as a long bench and a place for children to play during bazaar hours.

▼ 加宽的花坛在室外就餐和市集活动的时候可用作长凳,a wide timber platform that covers the flowerbed and can be used as a long bench

14 - Chaimiduo Farm Restaurant and Bazaar by Zhaoyang Architects

▼ 平面图,plan

\zya_homePROJECTS201601_Media 2.02_Website2_Projects2015

▼ 剖面,section

D:ZYAwork柴米多7201 Model (1)

\zya_homePROJECTS201601_Media 2.02_Website2_Projects2015

项目所在地:大理,云南,中国
建筑师:赵扬建筑工作室
设计团队:赵扬,商培根
餐厅室内设计:蔡旭
项目业主:柴米多团队
项目占地面积:647m2
建筑面积:631m2
造价:人民币140万元
设计时间:2015年5月至9月
建造时间:2015年6月至2016年3月
摄影师:王鹏飞

Location:Dali,Yunnan,China
Architect: Zhaoyang Architects
Design Team: Yang Zhao, Peigen Shang
Interior Designer for the restaurant: XuCai
Client: Chaimiduo Team
Property Area:647m2
Building Area:631m2
Cost: 1,400,000rmb
Design Phase:May,2015-September,2015
Construction Phase: June,2015-March,2016
Photographer: Pengfei Wang

More:赵扬建筑工作室,更多关于他们:Zhaoyang Architects on gooood.

Post a Comment