CG media office, China by Elsedesign

A self-contained 24 hour work & live building

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 冯国安(间外建筑工作室)予gooood分享以下内容。更多请至:Feng Guoan on gooood 
Appreciations towards Feng Guoan(Elsedesign)for providing the following description:

项目位于东莞南城区西湖公园里一个以集装箱建筑为主的创意园区。这里以设计公司, 广告或媒体类公司为主,园区位于一个山脚下的空地, 附近林木茂盛, 环境优美。

The project is located at the creative community of Dongguan West Lake Park. The area is used for innovative offices and situated with beautiful landscape.

▼建筑外观,exterior view

▼建筑入口,entry

业主对这项目提出三个要求: 第一是24小时工作加生活的建筑, 第二是如何在密集的园区里拥有自己的院子, 第三是要以集装箱作为主体建筑。我们的设计回应了以上三个需求。

The client raised three design issues in the project: first to design a 24 hours building for work and live; secondly, to have a private courtyard within the dense and compact environment; thirdly, the design must be container architecture. Our proposal responses to all these design concerns.

▼一层半室外咖啡厅,semi-outdoor cafe on 1F

由于高度限定,项目主体建筑最高为三层,另外建筑投影面积不能超过6mx9m( 等于2个集装箱3mx9m大小)。我们把三层分为公共, 半公共与私密空间。一楼主要功能为咖啡厅,从西边园区的道路或东边停车场可以进入。一层建筑大小只有6mx4.5m, 后退的空间变成咖啡厅半室外区域, 南方的天气比较湿热, 利用骑楼式的后退, 我们可以提供一个乘凉的空间, 在天气好的时候, 业主会在这播放电影或举行活动。通过外挂的楼梯, 可以到达二三层的空间, 二层是主要办公区,在南北侧的落地玻璃, 可以享受最好的景观。 三层是业主自己的住所, 平面大小是3mx9m, 户型是开放式设计, 卫生间大面积朝树林。 住所部分的阳台, 三边给树木环绕,由于离开地面6米高, 所以在这里休息会感觉处于树林底下也同时享受西湖公园的风景。

▼外挂的楼梯,the external staircase

The maximum height is three storeys and the maximum building coverage is 6mx9m (equals to two long size container of 3mx9m ) . We define three floors to be public, semi-public and private use. The first floor is used as event space and cafe, where people access from east plaza or west carpark. The first floor is 6mx4.5m in size, the set back space is used as semi-outdoor cafe. The arcade is suitable for climate at south china, when it is good weather, there will be movie event. Through the external staircase we can access the second and third floor. Second floor is main working area with fully glazed facades on both sides. Third floor is the living area with 3mx9m. It is open plan design and with terrace facing the park. As the terrace is 6m above ground and surrounded by trees, you will feel like at the forest when you are resting.

▼从内院看二层落地窗,view from courtyard to window on 2F

▼二层办公空间,main working area on 2F

▼在南北侧的落地玻璃享受最好的景观,fully glazed facades on both sides

基地的东边是停车场, 南边是一个建成的集装箱办公室, 两边环境条件非常一般, 为了保持私密性和隔离噪音, 我们设计了一层高平面为L型的白色围墙。 这墙不单为建筑围合了一个内院, 更是一个连接与延伸空间的设计。在晚上的时候, 这墙在同时也用作电影投影。

The east side of project is a carpark and south side is another container building. In order to have better privacy, we have designed a L shape wall at the site boundary. The white wall not only defines the internal courtyard but also connecting elements between two entrances. The wall is used as projection screen at evening time.

▼三层业主住所,living area on 3F

在建筑设计上, 我们希望摆脱集装箱给人那种临时与工业化的感觉。在外皮材料上,我们换了平整的铁板,集装箱的结构与外皮同为黑色,一方面可以模糊结构与外皮的关系, 另一方面突出建筑体块对应基地关系的重要性。我们保留了现场三棵大树, 围墙根据树的位置来设计,它把树变成院子的重要部分。我们期待这个建筑既隐于自然也形成一个内向的世界。

For architectural design, we wish to avoid it looks temporary and standardisation. The facade we used flat metal sheet and the structure / facade are all black. It helps to integrate the facade and structure as unity, while highlights the volumetric relationships of the building. We kept three trees at the site, the boundary wall is designed according to their locations. The building is disappearing at the nature while creates a self-contained 24 hour work & live community.

▼白色墙面围合内院,也成为放映电影的幕布,L shape wall defines the internal courtyard and used as projection screen at evening time

▼保留的三棵大树。建筑既隐于自然也形成一个内向的世界,three trees kept at the site, The building is disappearing at the nature while creates a self-contained 24 hour work & live community.

▼夜景,night view

▼轴测图,axonometric drawing

▼二层平面图,2F plan

▼三层平面图,3F plan

▼立面图,elevation

项目资料
项目名称: 东莞橙果传媒办公室
项目地点:广东省东莞市西湖公园
基地面积:110平方米
占地面积:60平方米
建筑面积:120平方米
建筑层数: 3层
设计单位:间外建筑工作室
主持建筑师:冯国安
设计团队:吴卓颖, 杨宇
设计时间:2017年2月-5月
建造时间:2017年5月-11月
摄影: 白羽

Project info
Project Name: CG media office
Project Location: West Lake Park, Dongguan, Guangdong Province, China
Site Area: 110 sqm
Site Coverage: 60 sqm
GFA: 120 sqm
No. of Floors: 3
Design office: Elsedesign
Principal Architect: Philip Fung
Design Team: Wu Zhuo Ying, Yang Yu
Design Period: February 2017- May 2017
Construction Period: May 2017 – November 2017
Photography: Bai Yu

More:冯国安(间外建筑工作室,更多请至:Feng Guoan on gooood

Post a Comment