Clinic NK by 1-1 Architects

Spaces connected through an arch-shaped “boundary”

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 1-1 Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:1-1 Architects on gooood. Appreciation towards 1-1 Architects for providing the following description:

该项目位于一个狭长的场地,其北侧是4车道的高速公路,南侧是4米宽的空地,将城市景观与公路隔开。设计团队基于这一平面打造了一间专注于美容牙科和儿童牙科的诊所。

The site is a long shape facing the 4-lane highway on the north side and 4 meters wide on the south side, giving void to the townscape along these roads. The plan described here is building a dental clinic specializing in aesthetic dentistry and pediatric dentistry here.

▼诊所外观,exterior view

▼后方立面,rear facade

考虑到患者的就医体验,设计团队认为牙科诊所需要根据不同的活动来提供一系列连贯的区域,如:接待区→等候区→清洗区→治疗区→X光→治疗区→等候区→付款区。这一序列最终被转移为建筑空间,其中“→”则变成了连接空间的走廊。为了符合场地本身的形态,建筑的中央设置了一条狭长的走廊,其余的必要空间则布置在走廊的两侧。白色的天花板令原本狭窄的空间显得开阔起来。走廊的尽头设有一道门,使人感觉到空间的延展。最终的室内空间犹如一个具有丰富感知的外部空间,在一天内随着时间的流动而产生光线的变化。走廊上的天窗连接了各个房间,既保证了每个房间的私密性,又不会使空间显得闭塞。

Considering the empiric position of the patient, we feel that a dental clinic should be abele to contain various parts according to the different activities. For example, reception → waiting → tooth brushing corner → treatment room → X-ray → treatment room → waiting → payment. In order to translate the act of movement into the structure of architecture itself, we considered each rooms of the clinic as the destinations and transposed “→” into an aisle connecting them together. Specifically, in order to conform to the directionality of the site, a long aisle is set at the center of the building, and necessary rooms that become destinations are arranged on both sides of the building. In the aisle, processing was done on the ceiling surface by whitening the surface deceives the human perception of the real size of the room and ends as a door that allows us to feel the extensibility of the space. As a result, the whole planned as a sensory outside space where the state of light changes throughout the day. The sensory outside which changes according to the natural light installed in the center of the building has connection with each room, thereby preventing excessive consideration on privacy from which leads to a sense of limitation.

▼建筑的中央设置了一条狭长的走廊,其余的必要空间则布置在走廊的两侧,a long aisle is set at the center of the building, and necessary rooms that become destinations are arranged on both sides of the building

▼白色的天花板令原本狭窄的空间显得开阔起来,the white ceiling surface deceives the human perception of the real size of the room

   

▼走廊和每个房间之间设置了由拱形结构组成的“边界”,an arch shaped “boundary” connects the aisle and the rooms

  

每个房间的大小和室内布置根据使用目的而有所不同。患者和工作人员房间的植物、光照强度和室内设计均有变化,随着建筑环境和外部环境的改变,使用者会连续获得多种空间体验。走廊和每个房间之间设置了由拱形结构组成的“边界”。这些拱形高度不一,使走廊上的人能够直观地感受到房间是否可以进入。此外,基于格式塔的原则,重复的拱形为走廊带来了统一的感觉。拱形结构的表面覆盖了金属层,其观感能够随着光线产生丰富的变化。这一“边界”将使用者从走廊中解放出来,使其到达最终的目的地。

The volume and setting of each room changes according to their destination. For both patients and staff, between rooms involve a change in perception as plants, intensity of light and architecture vary from room to room, and it waits. As buildings and external environments change, users will accumulate several different spatial experiences. We designed an arch shaped “boundary” between the aisle and the rooms. This shape, which is not symmetrical in the vertically direction, makes those who are in the aisle aware of the openings and accessibility of the rooms. Furthermore, the repeated arched shape homogeneity encourages the passage to be organized in the Gestalt principle. A metal coating covers the surface of the arch as a foreign object whose expression changes radically with the light. The passage of this “boundary” releases us from the aisle and reaches to the destination.

▼室内空间犹如一个感知性的外部空间,the interior is designed as a sensory outside space where the state of light changes throughout the day

▼治疗室,treatment room

  

▼接待台,reception

从外观上看,走廊的部分不仅向上突出,同时也在水平方向上突出,从而保证了人们对场地在方向上的感知。而连接于走廊两侧的房间则消除了突出的走廊对于周围环境的压迫感。错落有致的窗户和贯穿室内外的植物不仅保证了室内空间的私密性,更为诊所带来户外般的开阔感觉。

From the outside, the part of the passage protrudes not only vertically but also horizontally, and guarantees the directional understanding of the site in relation to the city. The neighborhood does not fell any pressure or protrusion of the aisle thanks to the rooms that are attached to it. By positioning windows and plants differently between the inside and the outside, a feeling of privacy is guaranteed, while always giving a sense of openness of the outside.

▼走廊细部,detailed view

▼错落有致的窗户和贯穿室内外的植物,windows and plants are positioned differently between the inside and the outside

▼城市环境中的诊所,ruban context

▼平面图,plans

▼剖面图,sections

Planning data
Title:Clinic NK Location: Aichi, Japan
Main use: Dental clinic
Structure: wooden
Site area: 808.91 m 2
Construction area: 192.37 m 2
Total floor area: 227.13 m 2
External finish
Roof / galvanized steal plate t = 0.35 mm
Exterior wall / spraying paint
Openings / waluminum sash, wooden sash,
Interior Finish
Floor: porcelain tile, Mortex, vinyl floor tile, cork tile
Wall / spraying paint
Ceiling / Japanese cypress plywood + structural wood + oil stein painting, Acrylic plate
Design period: October 2016 – August 2017
Construction period: September 2017 – April 2018
Design: 1-1 Architects[ichinoichi]
Structure design: Tatsumi Terado Structural Studio
Construction: MARUCHO HOME Co., Ltd.
Landscape design:ENZO. co.,ltd.

More:1-1 Architects。更多关于他们:1-1 Architects on gooood

Post a Comment