Casa Calders by narch

A symbol of independence and freedom, combining comfort, performance and style living with nature.

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 Joan Ramon Pascuets + Monica Mosset / narch 将项目授权gooood发行。更多请至:narch on gooood 
Appreciation towards Joan Ramon Pascuets + Monica Mosset / narch for providing the following description:

住宅位于加泰罗尼亚的一座小乡村Calders,是一对夫妇和两个孩子的新宅。住宅面向Sant Llorenç del Munt i l´Obac公园,处于村子的边缘地带。应所有者需求,该住宅包括日常起居空间,一间办公室,三间卧室,两间洗手间和一间车库。

The house, located in Calders (a small village in the centre of Catalonia), is the new home to a couple with two children. The site is at the end of the village with the natural park of “Sant Llorenç del Munt i l´Obac” just in front. They requested to include an office, common living space, three private rooms, two bathrooms and a garage.

▼倚坡而建的住宅,house on the slope

住宅坐落在一块坡地上。邻里住宅也都仰坡而建,将车库与庭院置于下层,将居住空间置于上层。然而在此项目中,设计师决定打破常规颠倒重置。设计师将车库与办公室移至与街道平行的上层空间,与此同时,置于下层的居住空间与花园便有了更亲密的联系。

The site has a slope of one floor. All the houses of the neighbourhood have the garage in the ground floor next to the garden and the living space area in the upper floors. Our decision was to make the opposite. We placed the garage and the studio in the upper floor at the level of the street and the common living area and rooms in the ground floor in order to connect them with the garden.

▼将车库与办公室置于上层,居住空间置于下层, placed the garage and the studio on the upper floor and the common living area on the lower floor

与车库衔接的过渡平面既是住宅庭院,又是入口门厅,亦是居住生活的灵活使用空间。双层高度的起居室和餐厅面向花园和自然景观开放,白色的钢结构楼梯与底层地板搭配的相得益彰。楼梯外围的金属网面围栏将室内的轻盈通透氛围进一步加强。从上层俯瞰,下层温馨的居住环境尽收眼底。

The access through the garage is used as a garden, a porch, a flexible in-between space. A double-height at the living and dining area opens onto the garden and the natural park. A steel staircase in white match the flooring on the lower level. The staircase is flanked by wires to accentuate the lightweight airy feeling you get from being height up with a view down to the rest of the house.

▼位于上层的灵活使用空间,the access through the garage

▼楼梯外围的金属网面围栏将室内的通透氛围进一步加强,the staircase is flanked by wires to accentuate the lightweight airy feeling

住宅预算非常有限,但住宅所有者的居住理念非常开明。他们对住宅的愿景是“拥有一个屋顶”,并希望将大面积的建筑立面望向远处的自然景观。为了实现建筑的最大化观景体验,设计师用结构定义居住空间。他采用混凝土楼板搭配120毫米X120毫米H型钢结构,形成无实墙居住空间。设计师希望将住宅营造出户外花园的氛围,让家具与绿植共同栖息在蓝天下,而非打造单纯的内部居住生活。因此,该住宅设计的宗旨是将内部居住与外部环境完美的衔接起来,感受开放式的居住生活。

This is a house with a very small budget but with open-minded clients. We wanted to create “just a roof”. The house is a “bay window”, designed to draw the eye from even the most breathtaking landscape. In order to emphasize the natural environment, we create a structure of concrete horizontal slabs with columns of steel H-sections of 120mmx120mm to create a building with no walls. The structure defines the form of the house. We wanted to design a house that is more like exterior garden than interior, a space in which furniture and plants are placed directly under the blue sky. Our aim is a living space with a feeling of openness and connection to the richness of the environment.

▼居住生活与户外环境完美衔接,a feeling of openness and connection to the richness of the environment

一系列滑动玻璃门模糊了室内外的界限。在保证室内获得充足自然光照的同时,也实现了内部空间的良好流通。位于居住空间与户外花园的过渡空间,实现了居住生活的灵活性和多功能性。居住者在住宅中游走,感受人与自然的亲密接触。设计师希望在自然与住宅之间创建一种连续性,将外部氛围适当引入居住生活,让内外空间自由过渡。他们希望住宅如野营车一般,起始于生活,从属于环境,感受居住,享受自由。在这里,居住者将感受四季的变幻,自然的轮回,气候的辗转,以及生活的无限乐趣。

A series of sliding glass doors transforms an indoor space in an inside out. The wall-less transparent building provides an environment with maximum sunlight and well natural ventilated. To achieve a multifunctional and flexible space that can be opened and closed we added a space in-between the rooms and the garden. From that the residents may go outside to feel the breeze. We wanted to create a continuity between the natural setting and the house. We wanted to bring the exterior in and became part of the interior, where the inside and outside were surprisingly continuous. We like the idea of designing a house with the feeling “Volkswagen camper van” being seen as a rolling symbol of independence and freedom, combining comfort, performance and style living with nature.The residents can feel “an architecture of four seasons”, they can feel the movement of time, and they can appreciate the changes of nature, the enjoyment of climate.

▼动玻璃门模糊了室内外的界限,a series of sliding glass doors transforms an indoor space in an inside out

▼夜色与建筑,house in the dark

▼底层平面图,the lower floor plan

▼上层平面图,the upper floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

Photography is by Adrià Goula.
Architects: joan ramon pascuets + monica mosset / narch
Situation: Calders, Barcelona
Surface: 240m2
Cost: 215.000 euros (895 euros/m2)
Prizes: AR House Shortlist 2017

More: Joan Ramon Pascuets + Monica Mosset / narch,更多请至:narch on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment