Canoeing training center MOSM in Tychy by RS+ Robert Skitek

Perfect integration of architecture and environment

Project Specs

Location:
Tags:

感谢 RS+ Robert Skitek 予gooood的分享以下内容 。更多请至:RS+ Robert Skitek on gooood 
Appreciation towards RS+ Robert Skitek for providing the following description:

项目坐落于波兰蒂黑市(Tychy)Paprocany湖畔。作为当地主要的休闲场所之一,Paprocany湖受到市民的广泛青睐。湖畔的码头已于几年前开始投入使用,并成为休息中心与多个帆船俱乐部以及MOSM市立青年皮划艇训练中心的连接点。由于现存建筑设施条件较差,市政府决定重新建造帆船俱乐部码头以及MOSM皮划艇训练中心。

The Paprocany lake is very important place for inhabitants, mainly for recreational reasons. The wharf which was put into use a few years ago, connects rest center with a part used by many sailing clubs and canoe section MOSM (Municipal Youth Sports Center). Due to bad condition of these building, the city decided to build new sailing marina and object for MOSM.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project © Tomasz Zakrzewski

▼项目航拍顶视图,top view of the project © Tomasz Zakrzewski

▼项目航拍局部图,partly top view of the project © Tomasz Zakrzewski

项目的首要任务是为皮划艇中心创造一个独一无二的建筑。项目建成后,取得了巨大的成功,值得一提的是,两届奥运会奖牌得主卡罗丽娜·娜嘉(Karolina Naja)就是本中心的成员之一。作为Paprocany湖东岸景观的设计者,RS+ Robert Skitek事务所希望将皮划艇中心与未来将要建造的帆船俱乐部融合起来,使项目成为整个湖边休闲步行系统中的一部分。

The first part which was realized is building for canoes. Canoe section has achieved great successes. Karolina Naja, who is double olympic medalist, was member of this section. As the authors of promanade, we cared about to extend a wharf to planned sailing marina. In consequence of this assumption, new canoeing training center became part of it.

▼项目外观,appearance the project © Tomasz Zakrzewski

在湖滨步道一侧,建筑的外墙后撤了一段距离,形成一个由木制阶梯式座椅组成的比赛看台。木制的外墙形成座椅的靠背,使建筑与看台完美融合在一起。出于防火规范的需求,建筑背侧的墙体采用了灰色的纤维水泥板。皮划艇中心包括两个功能部分,分别用于训练以及储藏,两个空间完全分离,中间留有一条通道,顶部则由一个公共覆土屋顶覆盖起来。从另一侧看,皮划艇中心形成一个布满绿植的斜坡, RS+ Robert Skitek事务所在斜坡上设置了一条小径,人们可以由此登上屋顶,欣赏湖泊的美景。

The main path of the promenade is located right next to the water and the walls of object have been withdrawn and hidden behind raised wooden seats, which are used as tribune during canoeing competitions. The back wall obtained a different shape: due to fire requirements, is covered with grey fiber-cement boards. The building is divided into two functional parts – training and storage. They were separated and covered with a common roof covered by plants. On the other sides building was surrounded by green slopes. There is a great view of the lake from the roof, so we decided to take an additional path there.

▼木制阶梯式座椅组成的比赛看台,raised wooden seats used as tribune during canoeing competitions © Tomasz Zakrzewski

▼由湖滨步道看建筑,viewing the project on the promenade © Tomasz Zakrzewski

▼两个功能部分相互独立,中间形成入口通道, two functional parts are independent and form an entrance passageway in the middle © Tomasz Zakrzewski

▼从后侧看,建筑彷佛一个绿色的小丘,seen from the back, the building looks like a green hill © Tomasz Zakrzewski

▼通往屋顶看台的小径,Path to the roof terrace © Tomasz Zakrzewski

▼由屋顶露台看码头,viewing the pier on the roof top © Tomasz Zakrzewski

设计巧妙的湖边看台,覆土的建筑主体以及布满绿植的屋顶为当地居民提供了一个极富吸引力的公共空间,使项目成为Paprocany湖畔码头的重要组成部分。独特的建筑形式将皮划艇训练中心的活动内容清晰地展现在人们眼前,在丰富人们生活的同时吸引了更多的观众,粉丝以及潜在学员。

These solutions caused a space in front of building with tribune, covered part and whole roof became attractive public space and next part of wharf important to people. Canoe section gained new audience, fans and potential pupils and its work is becoming visible and transparent.

▼看台细部,details of the tribune © Tomasz Zakrzewski

▼立面与屋顶细部,details of the wall and the roof © Tomasz Zakrzewski

▼夜景,night view © Tomasz Zakrzewski

▼总平面图,master plan ©RS+ Robert Skitek

▼平面图,plan ©RS+ Robert Skitek

▼立面图,elevations ©RS+ Robert Skitek

▼剖面图,sections ©RS+ Robert Skitek

请科学观看:
https://www.youtube.com/watch?v=sJtVd9Wz-Bc&feature=youtu.be

Architects: RS+ Robert Skitek
http://rsplus.pl/

Investor: Tychy Municipality
Location: Tychy, Poland

Design: 2016
Completed: 2020
Area: 393,6 sqm
Author: arch. Robert Skitek
Collaboration: architects Jakub Zygmunt, Jarosław Zieliński, Martyna Lenart-Zygmunt, Wojciech Zientek

Structure: Lechprojekt: Marta Weszke, Leszek Weszke, Piotr Weszke
HVAC inst.: Projekt PL: Łukasz Plaza
Electrical inst.: ELPRO: Marcin Mikołajczyk
Greenery: Ekosystem – Pracownia Architektury Krajobrazu: Łukasz Bielawski
Photographs: Tomasz Zakrzewski
http://archifolio.pl/

More:RS+ Robert Skitek。更多请至:RS+ Robert Skitek on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment