Building O / META architectuurbureau and Tractebel in association with Storimans Wijffels Architecten

strengthens the heart of the UA-campus 

Project Specs

Location:

非常感谢 META Architectuurbureau and Tractebel in association with Storimans Wijffels Architecten 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:META Architectuurbureau on goooodStorimans Wijffels Architecten on gooood
Appreciations towards META Architectuurbureau and Tractebel in association with Storimans Wijffels Architecten for providing the following description:

META 与 TRACTEBEL以及建筑师事务所 Storimans Wijffels 合作完成了Antwerp 大学的委托项目,在 Wilrijk 的 Drie Eiken 校园中心建设了一个讲堂兼研究楼。Building O 有两个宽广的入口,建筑内包含8个讲堂,2个显微镜实验室,1个生物空间,1个实验室,此外建筑还提供快印服务以及可以停放216辆自行车的空间。建筑为医药健康学院,药理学院,生物医学院以及生物学院共同使用。过去这些学院分布于Antwerp大学的多个校区,如今,这些学院的师生得以在一栋大楼内共同工作和学习。

META and TRACTEBEL in association with Storimans Wijffels architects just have completed their commission from the University of Antwerp to build an auditorium and research building at the heart of the Drie Eiken campus in Wilrijk. Accessed through 2 spacious entrances, Building O contains 8 auditoriums, 2 microscopy rooms, 1 bio-space and 1 laboratory and also provides space for a reprographic service and 216 bicycles. The building houses the following Faculties: Medicine and Health Sciences, Pharmacology, Biomedical and Veterinary Sciences and Biology. Previously spread over several campuses in Antwerp, the teachers and students are now united in one building.

▼ Building O 的建筑外观,the appearance of Building O Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

001-Building O by META

教育建筑不仅仅是内部置入教室与行政空间的基础设置。人们获取知识的途径不是依靠简单的听讲座或死记硬背,他们还需要被激发。从更高的层面上来讲,这种激发是伴随着与人交流、互动而发生的。在这一准则的指导下,设计团队在建筑的中心设计了一个中厅空间,它不仅能够起到组织建筑功能的作用,还能够成为一个交流空间。它是一个人们可以随意的聚到一起的空间,一个可以激发人灵感的空间以及一个想法诞生的空间。

Educational buildings are more than just infrastructures into which to insert functional arrangements of classrooms and administrative spaces. People do not learn by simply attending lectures or via the transfer of knowledge – they require stimulation and, to a large extent, this occurs through the social interaction that accompanies the processing of knowledge. This principle led to the creation of an atrium at the heart of the building that functions as both a meeting place and a focus around which the building’s functions are organized. It is a pleasant spot where people can come together informally, a location in which to be inspired, and a place where ideas take shape.

“建筑设计中对结构尤为注重,因此我们得以在有限的楼层内创造足够的空间。最终我们完成了一座坚固且受学生欢迎的建筑。”
“By paying special attention to the structure, we were able to dispense with several layers of finishing. The result is a solid, student-resistant construction.”
Niklaas Deboutte, META architectuurbureau

“Building O拥有一个明亮且紧凑的形体,是校园中空间印记最小但也最醒目的建筑。”
“Building O is a bright and compact volume, an eye-catcher for the campus but with the smallest possible spatial stamp.”
Eric Soors, META architectuurbureau

▼ 建筑外表皮细部,the detail of the facade Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

004-Building O by META

 

艺术家 Perry Roberts 将建筑变成校园内的艺术品
Prominent Role for Art on the Campus With Artist Perry Roberts

Perry Roberts (UK) 将艺术整合入建筑之中。一张师生的照片被冲印到建筑的铝板外壳上,照片经过处理,用五种不同直径大小的圆点显示。铝板采用了数控技术,每一块板都是独特的。近距离观看时,图像看起来很抽象,但是离远一些观看,就能够理解图片表达的内容了。

Art was integrated into the project through the work of Perry Roberts (UK). A photograph of students and teachers was punched into the golden aluminium facade panels. A reference to traditional class photographs, the image was rasterized into dots with 5 different diameters. The production of multiple panels, each of which is unique, was simplified through the use of the CNC-technique. When viewed close-up, the image appears to be abstract, but becomes readable at a greater remove.

▼ 如同悬浮板的建筑表皮上显示着由艺术家Perry Roberts创作的图案,the floating volume is clad in a wall of golden perforated aluminium plates bearing an image by artist Perry Roberts Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

002-Building O by META

 

Building O 的对称美
Mirror Symmetry In A Readable Building

Building O是一个明亮且紧凑的体块,一方面,建筑被希望能够在校园内引人注目。另一方面,建筑被要求在基地留下尽可能小的空间印记。为了平衡在校园内醒目和与校园内其他建筑和谐,Building O被设计成一个具有双面入口的通用建筑,而且两侧的入口同样重要。

Building O is a bright and compact volume that, on the one hand, is intended to be an eye-catcher on the campus. On the other hand, it was also required to leave the smallest possible spatial stamp on the site. The balance between affirmation and integration, and the unifying role of Building O, resulted in a universal building with a double entrance section that is mirrored diagonally, thus assigning equal importance to the access points on both sides. 

▼ 建筑的入口由镜子般的柱子支撑,a double entrance section is supported by mirror-like pillars Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

003-Building O by META

 

多孔铝板建筑表皮带来室内充足光照
Maximum Light Ingress With a Floating Volume Clad in Golden Perforated Aluminium Sheets

建筑的外立面如同一个悬浮的盒子般将内部空间覆盖其中,表皮采用金黄色的穿孔铝板材质,透光的表皮可以用做讲堂,显微镜实验室以及实验室的固定百叶窗,它可以使光线温柔的渗透入室内,也不妨碍室内观看外面的风景。3楼的板是可以开启的,可以让光线更好的进入。建筑的立面以及室内交通空间的天花板和门庭都采用了相同的材质,使得在夜晚灯光亮起的时候,建筑如同一个悬浮的体块,引得路过的行人注目。

By positioning the ground- floor facade inwards to a depth of 1 module it was possible to create a covered interior circuit. The floating volume is enveloped in golden perforated aluminium plates that function as fixed blinds for the auditoriums, microscopy and laboratory rooms. These allow a soft filtered light to permeate the building while also permitting views outside. The panels on the 3rd floor can be opened to allow maximum light into the practice spaces. Using the same material for both the façade and ceiling of the interior circuit, as well as the foyers, gives rise to a floating volume that, in the diffuse evening light, reveals a glimpse of its inner life to passers-by.

▼ 建筑的内部天花上采用了与外表皮相同的金黄色多孔铝板,both the façade and ceiling of the interior circuit are using same material Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

005-Building O by META

地下1层与1层每层有4个讲堂,这些讲堂围绕中厅而布置,中厅巨大的天窗可以使天光射入到地下层。建筑的地面层还有大型入口兼会议室。建筑中四个紧凑的楼梯间用于组织快捷的交通流线以及起到了快速疏散的作用。建筑的上层空间主要是实验室和显微镜实验室。

The four auditoria on each of levels -1 and +1 are arranged around the central atrium, the large skylight of which permits zenithal daylight to penetrate to the underground level. The ground floor accommodates shared functions and the large entrance-cum-meeting rooms. Four compact stairwells that provide short circulation lines and rapid re-evacuation times lead off from this area. The upper level (+3) is reserved for the laboratory and microscopy rooms.

▼ 楼梯间起到了快速疏散的作用,stairwells that provide rapid re-evacuation times lead off from this area Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

006-Building O by META

▼ 楼梯间的光线以及尺度都十分宜人,stairwells with pleasant lights and scales Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

007-Building O by META

▼ 讲堂围绕中厅而布置,中厅巨大的天窗可以使天光射入到地下层,the four auditoria on each of levels are arranged around the central atrium, the large skylight of which permits zenithal daylight to penetrate to the underground level Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

008-Building O by META

 

结构 & 外壳 & 景观
Structural Work is Finishing Work & Durable Shell & Landscape Design

“我们的校园现在已经走在了世界前列, 我们现在可以称Drie Eiken校园为生命科学校园,我们大学的设备足以支持我们迎接未来的挑战。”
———Alain Verschoren, Antwerp 大学校长

“Operation outer campus is now completely behind us, we can now justifiably call the Drie Eiken campus our life sciences campus, there by ensuring that our university is well equipped for the challenges of the future.”
——— Alain Verschoren, Rector of the University of Antwerp

META坚持结构是重中之重的原则,通过对结构的精心设计,建筑得以在有限的楼层中创造足够的空间。最终建成的建筑内部采用了黄松胶合板,针织地毯以及高度抛光的不锈钢,由此成为了一个坚固的且受学生欢迎的建筑。建筑外壳的坚硬感与表面凹凸不平的质感创造出一种愉悦的协同效果。

META also deployed the ‘structural work is finishing work’ principle. By paying special attention to the basic structure, it was possible to dispense with several layers of finishing. The end result is a solid, student-resistant construction, with an interior completed in yellow pine plywood, needle felt carpet and highly polished stainless steel. Upon entering the building, the hardness and roughness of the materials creates a pleasing synergy.

▼ 显微镜实验室,the microscopy room Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

011-Building O by META

▼ 讲堂,the auditorium Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

009-Building O by META

作为愿景的一部分,Antwerp 大学基础设施学院非常重视建筑外壳的稳定性和绝缘问题。建筑体积的紧凑特性和适宜的保温使得建筑能够获得较低U值。在进行最后的气密性测试时,建筑刚好达标。建筑外部的景观设计是由 West 8 协助 META 设计完成的。West 8 是一家位于鹿特丹的城市设计与景观建筑工作室。

As part of its long-term vision, the Infrastructure Department of the University Antwerp attaches great importance to a reliable and well-insulated exterior shell. The compact nature of the volume and use of multiple layers of suitable insulation enabled us to obtain low U-values that resulted in a very favourable k16. During the final testing for airtightness, the building registered at just below the passive standard. West 8, an urban design and landscape architecture office based in Rotterdam, assisted META with the implantation and layout of the exterior surroundings.

▼ 地面层,plan +0 / 2层平面图,plan +1 Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

P+0     P+1

▼ 3层平面图,plan +2 / 4层平面图,plan +3 Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

P+2     P+3

▼ 立面图,elevation

SScale_GEVEL ZUID

▼ 剖面图A-A/B-B/C-C,section A-A/B-B/C-C Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

SScale_SNEDE AA

SScale_SNEDE BB

SScale_SNEDE CC

Facts and Figures
Client: Location: University of Antwerp
Architects: Drie Eiken Campus, Antwerp
Meta Project Leader: Frederik Bogaerts
Meta Project Staff: Stijn Elsen, Simone Valerio, Rob Wesselink
Stability, Technology, Epb Reporting And Acoustics: Tractebel
Project Managing Board: Marc De Smet
Project Manager: Veerle Van Geldre
Project Staff: Jeroen De Wael, Kevin Morlion, Ive De Maeseneire, Magda Morel, Hinde El Kassmi, Marjolein Vandersickel
Art Integration: Perry Roberts
Collaborators: Storimans Wijffels Architects
Landscape Design: Urban Design & Landscape Architecture West 8
Safety Coordinator: François Jordaens (University Of Antwerp)
Main Contractor: Thv Atro Cfe (Temporary Trading Partnership)
Image: Filip Dujardin © Meta Architectuurbureau

Building O Surface Area: 8,520 m2
Accommodates 1,850 Students
2,856 Unique Façade Panels
700 Holes Punched Per m2
Foundation: More Than 400 Posts
400 Tonnes Of Reinforcing Steel
3,300 M3 Of Concrete, Poured On Site
Geo-Thermal Energy (Renewable Energy): 24 Vertical Boreholes Each With A Depth Of 145 m
1,400 Lighting Xtures
2,500 Plugs
27 Km Data Cabling

MORE: META Architectuurbureau and Tractebel in association with Storimans Wijffels Architecten,更多关于他们请至:META Architectuurbureau on goooodStorimans Wijffels Architecten on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment