Brick Vault House by Space Popular

Using brick vaults to create a sense of expansion and lightness

Project Specs

Location:

非常感谢 Space Popular 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Space Popular  for providing the following description:

这座住宅位于瓦伦西亚城郊的New Santa Barbara住宅区,与既有的“Santa Barbara”豪华住宅区相邻,但价格更加亲民。项目的委托方是一家专注于管理市中心旧地产的当地开发商,此次他们开始着手于城郊新地产的开发。

委托方的意愿是建造一座“与众不同”的房屋,但又使其能够满足人们对于中型独栋住宅的通常预期,以作为未来大规模地产开发的初始原型。项目团队提出的方案是打造一个作为节点框架的网格系统,使未来的房屋可以在自由进行配置的同时维持一定程度的标准化。

▼建筑概览,overall view ©Mariela Apollonio

It is in a suburb of Valencia called New Santa Barbara, which is the more affordable neighbor of the established “Santa Barbara”, a suburb of luxury homes. A developer in Valencia who is mostly focused on management of older properties in the city centre and wanted to start working with new-built properties in the suburbs.

They wanted a house that was “different” but still fulfilled the usual expectations of a medium scale detached home. This first house was to serve as prototype for a larger plot where they plan to develop more in the future. We suggested a grid system with which we could resolve the typical details that would allow them to create different configurations in the following houses, avoiding replication but still maintain some level of standardization.

▼住宅外观,exterior view ©Mariela Apollonio

 

拱顶 | THE VAULTS

砖砌的拱顶悬浮在被用作脚手架的钢结构之上。这些拱顶的一个重要特征是其在建造过程中未使用任何模具,而是通过确保石膏在使用时处于正确的干燥阶段来使每块砖得以粘合与衔接。这是该项目在建造方面的一个独特优势,虽然目前存在更迅速和高效的楼板建造方法,但项目团队希望用这种方式将环保的材料与手工工艺完美地结合起来。拱顶的几何形状同时也为室内空间带来开阔和轻盈的感觉。

▼砖砌的拱顶悬浮在被用作脚手架的钢结构之上,the slabs are brick vaults, floating over the steel structure ©Mariela Apollonio

The slabs are brick vaults, floating over the steel structure (which served as scaffolding during construction). What is very important and special about these vaults is that they do not use any formwork. The bricks are attached to one another by ensuring the gesso is at the right stage of drying when used so it sticks and bonds in the moment. This is an incredible advantage in their construction and although there are faster and more efficient slab construction methods today we think this system has a great combination of environmental materials and hand-craft. The geometry of the vaults creates a sense of expansion and lightness in the interiors.

▼拱顶系统将环保的材料与手工工艺完美地结合起来,the vault system has a great combination of environmental materials and hand-craft ©Mariela Apollonio

▼拱顶细部,detailed view

 

网格 | THE GRID

空间框架和拱顶共同形成了建筑的结构。建筑师在室内和室外之间创造了一个统一的元素,并借此将房子的支撑方式展示出来:生活在一个所有元素都清晰可辨的环境中,会有一种更加自在的感觉。绿色的框架与绿植融为一体,并且与天空的颜色形成对比。空间框架同时也作为连接室内外空间的元素,钢制框架的尺寸为10x10cm,分布间距为3.75mx3.75m,高度为3.16m。

The space-frame is the structure of the building, together with the vaults. We wanted to create a unifying element between interior and exterior, as well as reveal the way the house is held up. We think one feels more at ease living in spaces where the way it all comes together can be easily discerned. The green blends with vegetation, works well against the sky and it is a colour that is often found in domestic interiors in small amounts, through plants. The space frame serves as an element of continuity between interior and exterior. The steel grid is 10x10cm. The spacing is 3.75×3.75m and 3.16 height.

▼绿色的框架作为连接室内外空间的元素,the green frame serves as an element of continuity between interior and exterior ©Mariela Apollonio

在既定的场地尺度下,建筑在面积和体积上都受到十分严格的限制。出于同样的原因,周围的大多数房屋都没有设置门廊空间。然而在该项目中,开阔的户外空间和无缝衔接的室内外场景被作为优先的考虑因素。建筑师为房屋引入了大面积的窗户,使室内在冬天充满阳光,带顶的凉廊则可以在夏天创造阴凉。此外,地面高度的变化也是根据大量的日照分析和布局分析而决定的。

Given the modest size of the plot, the house is under very strict constraints with regards to maximum square and cubic meterage. Most houses around it do not create porches because of these restrictions, however it was a priority for us to have generous covered outdoor areas for a seamless indoor-outdoor living as well as having large windows through which sun can come in the winter but not in the summer. The shifting of the floor plates was decided based on numerous solar analyses and layouts.

▼无缝衔接的室内外场景, a seamless indoor-outdoor living ©Mariela Apollonio

▼从室内望向露台,view to the outdoor space from the living area ©Mariela Apollonio

 

场地 | THE PLOT

场地的坡度促进了空间序列的形成,使进入住宅的路径变得富有层次感。在刚刚进入时,住宅给人一种半沉入地下的感觉,而随着脚步的深入,空间会逐渐变得开阔起来。变化的地面高度带来了丰富的视点,在模块化的系统中创造出一系列独特的场景体验。对于中性和大型住宅而言,通过变化的空间品质和视野来构建日常生活有着重要的意义:同样的空间在早晨和下午会带来不同的感觉,在夏季和冬季也会适合于进行不同的活动。

The slope allowed us to create an arrival sequence through which the scale and features of the house are revealed progressively. As you enter it feels like a half-sunken 2-floor house, and it progressively reveals its scale as you move through it. The varying/shifting floor plates create a rich sequence of viewpoints, and therefore areas with very distinct visual character within the modular system. We think having a variety of spatial qualities and views around which to structure your daily life is an important value in medium and large homes. That the place where you sit in the morning for breakfast could have a different feel to where you spend your afternoon, or your summer vs. winter routines could make use of spaces differently configured, is something we strive for.

▼倾斜的场地,the sloped plot ©Mariela Apollonio

▼从街道一侧望向建筑,view from the street ©Mariela Apollonio

▼变化的地面高度,the varying/shifting floor plate ©Mariela Apollonio

 

材料 | MATERIAL

建筑借鉴了当地常见的材料和施工方法,包括旧元素(如砖砌拱顶)和新元素(如钢结构和夹芯板干式外墙)。当然后者并不仅限于当地,这在许多国家都很常见。

The house takes its cues from the materials and construction methods common in the area, both old -like the brick vaults- and new -such as the steel structure and the sandwich dry facade, which contractors are used to executing. The latter are of course not particular to the area, they’re common in many countries.

▼砖砌拱顶和钢结构的融合, the brick vaults and the steel structure ©Mariela Apollonio

 

室内空间 | INTERIOR

室内空间大致遵循了当地典型的中型住宅布局方式,包含了多个房间和空间类型。布局的原则是通过将房间组织在中央楼梯周围来消除走廊空间,从而在为每个房间赋予独立性的同时保证必要的私密性:厨房与客厅通过滑动门分隔;卧室与公用浴室保持私密;游戏/电视/休闲室与客厅分开,同时与泳池区相连;安静的主客厅与一个带顶的露台相连。此外,住宅中还设置了一系列独立的户外区域,可供家庭成员在不互相打扰的情况下各自使用。

▼客厅,living room ©Mariela Apollonio

▼厨房,kitchen ©Mariela Apollonio

The interior layout follows a typical medium-size home layout in the area today, expected number of rooms and types of spaces. Driving principles for us were to eliminate corridors by creating a central staircase and organizing rooms around it, to maintain the possibility to isolate spaces and provide expected privacy (possibility to separate kitchen from living room with sliding doors, provide privacy to bedroom + shared bathroom area, have a play/tv/leisure area separated from the main living room and connected to the pool area, have a quiet main living room space connected to upper covered terraces, and provide independent outdoor areas that different family members can use independently without interfering with one another if they wish to).

▼通过将房间组织在中央楼梯周围来消除走廊空间,the corridors were eliminated by creating a central staircase and organizing rooms around it ©Mariela Apollonio

 

饰面 | FINISHES

建筑团队并未受托进行软装设计。开发商决定使用标准化且经济的基本内饰。如何在脱离装饰的情况下提升空间品质是十分具有挑战性的。建筑团队认为应当为住宅创造一个能够适应不同使用场景的空间环境,并通过布局方式和裸露的混合结构来实现。居住者可以根据自己的品味来选择家具、地毯、窗帘等内饰,有需要的话也可以粉刷墙壁或添加遮阳棚。

We were not appointed to develop the interior design. The developer decided on standard affordable basic finishes. It was a challenge to figure out how to deliver spatial qualities that did not depend on finishes. We think it is important to be able to deliver what is required in each situation. The qualities of the house therefore are delivered by the layout (as we mentioned above, emphasizing on the indoor-outdoor seamlessness) and by the choice of exposed hybrid structure. Over that each tenant will overlay their taste through their furniture, carpets, curtains, things! perhaps even paint the walls, easily add awnings if they like, etc.

▼标准化且经济的基本内饰,standard affordable basic finishes ©Mariela Apollonio

 

家具 | FURNITURE

房间中摆放的家具由Teulat提供(仅用于拍摄),为的是在住户入住之前对室内空间进行展示,并向潜在业主提供一种可能的居住方式。建筑团队从家里带来了尽可能多的物品来进行拍摄,当然,这与业主住后的实际情况是远远不同的,毕竟真实的生活无法简单地设计和描绘出来。

The furniture pieces were kindly lent to us by Teulat for the photo shoot. As the house is to be rented or sold by the developer, we will not be able to access it -possibly ever again!- once a tenant moves in, therefore we wanted to have the chance to portray it with some furniture pieces within to show one way in which the house could be used. We brought as many things as we could from our home for the photo shoot, but of course it lacks the true life the tenants will bring. It is not easy to portray a good mess! This cannot be designed…

▼房间中摆放的家具由Teulat提供,提供了一种可能的居住方式,the furniture pieces were kindly lent to us by Teulat, showing one way in which the house could be used ©Mariela Apollonio

▼建筑立面,facade ©Mariela Apollonio

▼夜间视角,night view ©Mariela Apollonio

▼场地平面图,site plan ©Space Popular

▼平面图,floor plans ©Space Popular

▼立面图,elevations ©Space Popular

Brick Vault House
Nueva Santa Barbara, Valencia, Spain
235 sqm
Architects
Space Popular
Lara Lesmes & Fredrik Hellberg
http://www.spacepopular.com/home
spop@spacepopular.com
Local Architects
Estudio Alberto Burgos & Javier Cortina Maruenda
http://www.albertoburgos.es/
Photographer
Mariela Apollonio
http://fotografadearquitectura.com/
Furniture
Teulat
https://teulat.es/en

More:Space Popular

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment