Atlas Kitchen by New Practice Studio

Mountains and Seas elements from exterior to interior

Project Specs

非常感谢 新实建设计事务所 予gooood分享以下内容。更多关于他们:New Practice Studio on gooood
Appreciation towards New Practice Studio for providing the following description:

新实建设计事务所(New Practice Studio) 设计了这间位于纽约上西区的餐厅”山海/Atlas Kitchen”。整体设计围绕在以简洁的语汇呈现“山海”这个主题,并从与艺术家邱黯雄于餐厅内的山海经系列壁画相衬,进而带给食客们当代又传统的用餐经验。餐厅占地约 279 平方米,位于哥伦比亚大学附近。外观上,新实建团队以深色金属版与白色抹灰墙面产生的水墨性的对比来呼应餐厅主题,深色金属屋檐的圆角造型更近 一步的强调了海浪的弧状延伸性。内部里,整体上使用低饱和度的色调来呼应艺术家对山海这个主题所切入的历史感,同时,橡木天花跟地板也给予了客户一种温暖的用餐经验。团队将狭小的两个旧店空间打通并且重新规划为三个具有不同功能与特色的空间:入口处的长桌区、主空间、与后方的半包厢座位区。

New Practice Studio had designed the Atlas Kitchen in Upper West Side, New York City. The main concept is to representing the idea of the Atlas spatially, corresponding to contemporary artist Qui Anxiong’s work: New Classic of Mountains and Seas: Rooftop, and together bringing a contemporary-hybrid-traditional dining experience to the neighborhood. The Atlas Kitchen, occupied approximately 3,000 square feet, is in the Columbia University neighborhood. On the exterior, the design team used the contrast between dark metal and white plaster to echo traditional Chinese drawing techniques; the filleted canopy piece further articulates the curvilinear weaves in the sea. Moving to the interior, the overall desaturated color palette recalls the aged traditional drawing quality, which is also used by the artist Qui; the use of plain oak ceiling and floor provides warm dining experience. Spatially, the design team recombined two small existing storefronts into three distinct programs: table-bar area, main dining area, and semi-private dining area.

▼深色金属版与白色抹灰墙面的餐厅外观,facade in dark metal and white plaster

主空间由三种设计上的视觉元素去衬托墙上的山海壁画:简洁的木质天花、可以表现海浪波动状态的深色六角放射纹地砖、还有浅绿色环绕四周的卡座;艺术家邱黯雄创作的壁画则将山海这个主题从单纯的空间上的探索延伸到时间上的质问,将我们所熟悉的当代技术与型态,藉由一个虚构的山海经绘制者的视野来呈现,最后反倒成为一种不古不今,却又古又今的风格与经验状态。

The main dining area uses three elements to frame Qiu’s mural: Simple oat wood panel ceiling, dark hexagon tiles with radiating seams that representing sea ripple, as well as surrounded light-green banquettes. The artist’s work “ New Classic of Mountains and Seas: Rooftop,” further extends the discussion of Atlas from a set if spatial contentment to that of a temporal dislocation, by using a hypothetical cartographer’s perspective to re-illustrate modern technology and form and thus result a contemporary-hybrid-traditional style and experience for contemporary readers.

▼主空间通过三种视觉元素衬托墙上的山海壁画:木质天花、六角放射纹地砖、环绕四周的卡座,the main dining area uses three elements to frame Qiu’s mural:  wood panel ceiling, hexagon tiles with radiating seams, surrounded banquettes

▼低饱和度色调空间呼应餐厅主题,the overall desaturated color palette echos the theme

长桌区不仅拥有极好的视野,也跟街上的人潮互相对应,墙上的铜刻以中国古代绘制地图的方式将山海这个主题表现出来;长桌上方悬吊的盆栽与后方接手台使用的白色石材试图将山海中最自然的部分呈现出来。

The table-bar area not only has great view to the street, but also carries the vibe of the kitchen to from within. Next to the table, an etching map on the wall corresponded to Atlas using old cartographical style. The hanging plants above the table as well as white marble slab behind workstation both carried out the naturalistic aspect of Atlas.

▼挂有中国古代铜刻地图、盆栽吊兰和石材桌面的长桌区,marble table-bar area with an etching map, hanging plants

最后,后方的半包厢区域砖墙面上使用了呼应前方地砖的深蓝色,带给此区域有别于主空间清浅色系的深谧宁静感。包厢尽头的半圆形卡座与墙面的一致性创造了更具有私密感的团聚空间,将焦点集中于典雅的黄铜灯具、白色石材桌面、料理以及用餐者 的对话之间。新实建团队设计了多家位于纽约的当代餐馆,例如好面馆(Hao Noodle and Tea)、唐 锅(Tang Hotpot)、湖南唆粉店(Hunan Slurp)、与卤味店(The Braised Shop) 等。

Finally, semi-private area in the back used dark teal to recall the calmness of the sea for better feel of the privacy. The round wall and banquette bring together a cohesive centrality to the gathers, putting the elegant lighting, white marble table top, cuisines, and delight conversation into focus. New Practice Studio also designed other contemporary Chinese restaurants in New York, including Hao Noodle and Tea, Tang Hotpot, Hunan Slurp, and The Braised Shop.

▼空间后方的半包厢区域内深蓝色砖墙呼应了前部空间并带来深谧宁静感,the dark teal on the wall of semi-private area in the back recalls the front space and brings sense of calmness

Project name: Atlas Kitchen
Design: 新实建设计事务所 New Practice Studio
Design team: Tai-Li Lee, Stone Lang, Nianlai Zhong, Junchao Yang, Wenying Liang, Xiaonan Han
Mural artists: Amber Ma and Skio Ding
Location: 258 W 109th St, New York, NY 10025
Building area: 279 sqm
Photography: Qingshan Wang
Website: newpractice.co
Contact e-mail: info@newpractice.co
Design year & Completion Year: 2018.12
Clients: Atlas Kitchen

More: 新实建设计事务所  更多关于:New Practice Studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment