Corso大道苹果店,罗马 / Foster + Partners

繁华历史中心里的现代店面

项目标签

设计公司:
类型:

感谢 Foster + Partners 对gooood分享以下内容。更多关于:Foster + Partners on gooood
Appreciation towards Foster + Partners for providing the following description:

Corso大道苹果店位于意大利最具活力的街道之一——Corso大道上,为古老的Marignoli宫殿带来新的生机。设计师以基地丰富多彩的过去为灵感,将1890年代的彩绘天花和壁画与1950年代的当代涂鸦艺术并置,展现了建筑多层次的迷人历史。设计让隐藏了数十年的壁画重见天日,创造了一个真正让城市与历史相遇的空间。Foster + Partners的设计工程团队与苹果的设计团队紧密合作,共同完成了这个项目。

Situated on Via del Corso, one of the most vibrant streets in Italy’s capital, Apple Via Del Corso brings the historic Palazzo Marignoli back to life. Inspired by its colorful past, the design reveals the building’s fascinating and multi-layered history by unveiling painted ceilings and frescoes from the 1890s juxtaposed with modern graffiti artworks from the 1950s. Celebrating the murals, hidden from view for decades, the new design creates a space where the city and history truly meet. The design is the result of a close collaboration between Apple’s design teams and the integrated engineering and design team at Foster + Partners.

▼店铺沿街立面,facade of the store along the street ©Apple

Foster + Partners主创设计师Stefan Behling表示:“项目的乐趣在于剥开表层,重新发掘建筑丰富的历史,展现其不同风格的过去,包括1890年代由Fabio Cipolla创作的彩绘天花和壁画,以及更近年代由Afro Basaldella绘制的涂鸦作品。在漫长的历史中,Marignoli宫殿已经经历了太多,对于能够成为建筑新的生命阶段的一部分,我们深感荣幸。尤其罗马是我在世界上最喜欢的城市之一,这种心情更加强烈。”

Stefan Behling, Head of Studio, Foster + Partners, said: “The joy of the project was to peel back and rediscover the layers of history throughout the building and revealing its eclectic past, which ranges from the historic painted ceilings and the frescoes by Fabio Cipolla, both from the 1890s, to the more recent graffiti artworks by Afro Basaldella. Palazzo Marignoli has seen so much throughout its history, and we feel truly privileged to be able to be part of its newest phase of life. Especially, as Rome is one of my favorite cities in the world.”

这里曾经是一座16世纪的女修道院delle Convertite,1870年,著名建筑师Salvatore Bianchi在此为Filippo Marignoli设计建造了Marignoli宫殿。19世纪,建筑师Giulio Podesti为宫殿增加了主立面,便是人们今天所见到的样子。从1890年到1955年,知名的Aragno咖啡厅坐落于此,是作家、记者和旁边国会里的政治人物常用的见面地点。一层中设有两幅天花彩绘“黎明”和“黄昏”,分别由画家Fabio Cipolla和Ettore Ballerini绘制。建筑师小心保留了这两幅作品,并将其整合到了新的商店之中。设计过程中最令人惊喜的发现之一是艺术家Afro Basaldella创作的几块涂鸦板,描绘了意大利的城市场景。他是意大利最重要的艺术家之一,有当代毕加索之称。

Located on the site of a 16th century convent ‘delle Convertite,’ Palazzo Marignoli was designed by renowned architect Salvatore Bianchi in 1870 for Filippo Marignoli. A second addition by the architect Giulio Podesti in the 19th century added the main façade we see today. From 1890 to 1955, it housed the famous Caffè Aragno, a fashionable meeting place for writers, journalists and political figures visiting from the neighboring parliament. On the ground floor two large ceiling paintings called “Dawn” and “Dusk” by Fabio Cipolla and Ettore Ballerini respectively, have been carefully restored and integrated within the new store. One of the most exciting finds were the multiple graffiti panels created by the artist, Afro Basaldella – a contemporary of Picasso and one of Italy’s most important artists – depicting urban scenes from Italian cities.

▼巨大的玻璃窗使自然光充满空间,large glass windows allowing natural light to stream into the interior ©Apple

面向Corso大道的立面得到了仔细的保留,人们可以透过巨大的窗户看到商店内部,以及建筑美丽的内庭院。一条历史通道带领人们进入店铺,直达庭院;庭院两侧是惊人而宽敞的空间,彰显了这座历史宫殿的宏大。中央通道的拱顶由Carrara石材制成,建筑师选用该材料与现存的大理石搭配,创造出富有戏剧性的场景,指引游客前往大楼梯。这些空间可以让所有消费者参与其中,探索苹果最新的产品和周围的艺术作品,体验一场灵感之旅。

The façade towards Via del Corso has also been carefully restored, its large windows allowing views into the store and towards a beautiful internal courtyard. Entry to the store is through a historic passage that leads to the courtyard flanked by two generous and striking spaces that celebrate the grandeur of the historic palazzo. The arches and vaults of the central passage are lined with Carrara stone, carefully selected to match the existing marble and create dramatic vistas that lead you to the grand staircase. These spaces are an ideal setting for all customers to engage, explore and be inspired by Apple’s latest products and the artwork that surrounds them.

▼中央通道,保留原本的大理石细节,central passage restoring the original Carrara marble details ©Apple

庭院是16世纪修道院及其花园的遗迹,成为了一个平和的绿色空间,让人们可以在繁忙的商业街中得到片刻喘息。它在整栋建筑中形成了一个安静的焦点,从店铺的任何角落都可以欣赏到这里的景观。樟脑树柔软的树冠投下斑斓的阴影,迎接游客的到来。茂盛的植物一路蔓延到主楼露台,形成葱郁的美景。基地上发现的历史灯笼得到了当地专家的小心修复,用高效的LED光源模仿传统烛光。

The courtyard is a remnant of the 16th century monastery and its garden, forming a peaceful green heart offering respite from the busy shopping street. It creates a calm focus for the entire building, visible from almost every corner of the store. The Camphora trees with their soft canopies offer dappled shade, creating a welcoming atmosphere for visitors, and leafy vistas up to the lush courtyard terrace on the piano nobile. The historic lanterns that were found on the site have been carefully restored by local specialists using high-efficiency LEDs that mimic traditional candlelight.

▼种有樟脑树的庭院成为建筑的绿色核心,courtyard with Camphora trees becoming the green heart of the building ©Apple

富有纪念性的楼梯原本由Marignoli建造,连接他位于二层的居所。在这个项目里,设计师精心保留了楼梯原本的Carrara大理石细节,引导游客进入主楼层。之前的改造封闭了原本建筑的天窗,设计对此进行了保留,采用与自然光同色调的人工照明照亮空间。二层的拱顶舞厅中设置了苹果论坛,是当下苹果店的焦点,用来举办工作坊等活动。

与大舞厅相邻的空间原本是一间游戏室,施工过程中发现了其中由精美几何图案组成的手绘天花。历史保护团队投入了上千小时修复了这片天花,使其重现过去的荣光。所有房间都通过一条开向露台的走廊连接。设计以历史上的罗马屋顶露台为灵感,在空间中种满芳香的茉莉藤蔓和橄榄树,可以俯瞰下方庭院中的树冠,为游客提供了又一处欢乐的放松休闲空间。

The monumental staircase built originally by Marignoli to access his residence on the first floor leads you to the piano nobile, meticulously restored with its original Carrara marble detailing. The original skylight which was built over during a previous refurbishment has been restored to flood the space with artificial light that matches the tone of natural daylight. The first floor houses the Apple Forum within the vaulted former ballroom. The Apple Forum is the focus for Today at Apple that features workshops and events.

The space adjacent to the grand ballroom – historically used as a games room – features an elaborate geometrically patterned, hand-painted ceiling, which was discovered during the course of construction. A dedicated team of conservators have worked thousands of hours to restore the ceiling to its former glory. Linking all these rooms is a gallery space that opens up onto a terrace. Inspired by historic Roman roof terraces, the space is filled with fragrant jasmine vines and olive trees, looking down onto the canopy of trees in the courtyard, offering another delightful place for visitors to unwind and relax.

▼苹果支持和精选区,保留并修复了原本的手绘天花,Apple Support and Genius Bar, restoring the original hand-painted ceiling ©Apple

Corso大道苹果店融合历史和未来,精心突显了不同历史时期的特征,创造了一个新与旧和谐共存的空间,将一栋历史悠久的建筑带入其生命的下一个阶段。

Apple Via del Corso is a celebration of the past and future and delicately articulates the different eras of history, creating a harmonious juxtaposition of old and new, and takes this building with so much history into its next phase of life.

▼历史艺术作品,historic art works ©Apple

Architects: Foster + Partners
Year: 2021

More:Foster + Partners。更多关于:Foster + Partners on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »