Am House by CTA|Creative Architects + AmDesign Architects + Time Architects

A place of inner peace

Project Specs

Location:

感谢 CTA|Creative ArchitectsAmDesign Architects, Time Architects 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们:CTA|Creative Architects on gooood
Appreciation towards CTA|Creative Architects, AmDesign Architects, Time Architects for providing the following description:

想象一下,身处于郁郁葱葱的花园中央,在门廊下聆听着舒缓的音乐与自然之音,这是一个能让你切身感受绿叶与蓝天,感受内心的平和与安宁的地方。在这里,自然,住宅与人合为一体,天人合一。

In the middle of a lush garden, relaxing and listening to the melody and sound of nature on the porch. Is that where you can feel the green of leaves and the blue of sky, where you can feel the peace of mind and inner calm. Here, nature – home– human beings are integrated to each other and became ONE.

▼项目鸟瞰,project aerial-view © Hiroyuki Oki

该花园住宅坐落于越南隆安省的参古克地区,占地面积3500平方米,由三个来自不同事务所的青年建筑师共同完成。从胡志明市第七区开车到这里需要45分钟。项目的业主是一家大公司的营销总监,现住在第七区的一套公寓里。由于平时工作的压力,他希望可以找到一个幽静之地,在这里放下世间的烦恼,寻找内心的平静与和谐,为工作与生活积蓄能量。

The project is a product of 3 young architects (now with 3 studios). The garden house is built on a 3,500 sq. m of land in Can Giuoc, Long An province. It takes 45 minutes driving from District 7, Ho Chi Minh city. The owner is living in an apartment in District 7. He is a marketing director for a large corporation. He copes with stress and under pressure at work all the time. Therefore, he always wants to have a peaceful and joyful place where he can put the worries of the world away to find out peace of mind, cultivate harmony and regenerate energy.

▼项目概览,project overview © Hiroyuki Oki

▼项目主入口,main entrance of the house © Hiroyuki Oki

项目位于湖畔,由五个独立的功能体块组成。这些体块被随机排布在一个大茅草屋顶下。这种设置,使得人在建筑内部与外部都能拥有不同的景观视野。此外,它还为室内每个空间创造了自然通风与采光的条件。

The building is designed with 5 separate blocks that is arranged randomly under a big thatched roof and right next to a lake. Using splitting blocks that creates diverse views from both inside and outside of the building. Furthermore, it provides natural ventilation and natural day lighting to every space.

▼项目由五个独立的功能体块组成,the building is designed with 5 separate blocks © AmDesign Architects, Time Architects, CTA | Creative Architects

▼在建筑内部与外部都能拥有不同的景观视野, diverse views from both inside and outside of the building © Hiroyuki Oki

▼通透的立面创造了良好的视野, transparent facade creates a good view © Hiroyuki Oki

屋顶采用了越南西南部的标志性建筑形式,钢板屋顶由茅草覆盖,使建筑更好地融入自然,凸显了生态友好的特点。钢板屋面下,设置了木质天花板吊顶。三层屋面系统使得建筑可以自然降温,在室内营造一个舒适的体感坏境。

The sheet steel roofing system is covered by a thatched roofing system that is a signature architecture of Southwest Vietnam. It creates an eco-friendly and intimate feature that helps the building integrated into nature. Under the sheet steel roofing system, there is a ceiling system with wooden finishing material. Because of 03 layouts of roofing system, the building can reduce heat and keep indoor temperature lower than outdoor by itself.

▼钢板屋顶由茅草覆盖,the sheet steel roofing system is covered by a thatched roofing system © Hiroyuki Oki

景观水池如同地板的延伸,围绕着整个住宅。作为一个生态友好型的景观元素,在炎炎夏日为房屋提供了清凉。

The large lake is designed as the same code as the floor that border along both sides of the house. That feature is an eco-friendly element of landscape design and reduce heat for the house during hot summer day.

▼景观水池围绕着整个住宅,the large lake along both sides of the house. © Hiroyuki Oki

▼卧室前的水景,water in front of the bedroom © Hiroyuki Oki

▼水池在炎炎夏日为房屋提供了清凉,the large lake reduce heat for the house during hot summer day© AmDesign Architects, Time Architects, CTA | Creative Architects

屋面中央细长的天窗将更多的自然光引入室内,人们在室内即可感受到一天内太阳光线的变化。

Along with the roofing system, there is a slot to get more day light for the area in the middle of the house. Besides, thanks to that slot, people can feel and be aware of the movement of the sun throughout a day.

▼屋面中央细长的天窗将更多的自然光引入室内,a slot to get more day light for the area in the middle of the house © Hiroyuki Oki

▼人们在室内即可感受到一天内太阳光线的变化, people can feel and be aware of the movement of the sun throughout a day © Hiroyuki Oki

木质天花板与木纹混凝墙面融为一体。建筑师还将地板的色调与手工木纹混凝墙面统一。在不使用地板砖的情况下,打磨平滑的混凝土地面不仅降低了成本,还提升了人们走在地面上的舒适感。相似的色调与纹理元素营造出一个安静又平和的空间氛围,与周围的景观相映成趣。

The wooden ceiling system is painted as the same color as the wood-lined concrete wall. Similar to the floor, we created similar color as the wood-lined concrete wall color (the handmade woodgrain concrete boards) . And without using tile flooring, we used grinding concrete floor to reduce the costs and make people feel comfortable while walking on the floor. The similarity of color and surface texture of all elements in the house that creates a quiet and peaceful space that harmonizes with its surrounding landscape.

▼手工木纹混凝墙,the handmade woodgrain concrete boards © AmDesign Architects, Time Architects, CTA | Creative Architects

▼地板墙面与天花色条融为一体, similar color of the floor,the wood-lined concrete wall and the celling © Hiroyuki Oki

基于原有的设计理念,建筑师综合考虑了建筑的降温,自然通风,色彩的对比与统一,材料的选用与其他建筑策略,将自然融入日常生活。Am住宅是一个充满宁静,快乐与自由的地方。每当周末,业主可以在这里放下烦恼,寻找内心的平静与和谐,为工作与生活积蓄能量。

Based on the idea of the origin, in the building, we used a combination of solutions against heat, nature ventilation, contrast and unity of color, senses of material and architecture strategy to incorporate nature into the daily life. Am House has been defined as a peaceful, joyful and freedom place where clients can put the worries of the world away to find out peace of mind, cultivate harmony and regenerate energy in every weekend.

▼走廊,hallway © Hiroyuki Oki

▼卧室,bedroom © Hiroyuki Oki

▼浴室,bathroom © Hiroyuki Oki

▼夜景,night view © Hiroyuki Oki

▼总平面图,master plan © AmDesign Architects, Time Architects, CTA | Creative Architects

▼一层平面图,floor plan © AmDesign Architects, Time Architects, CTA | Creative Architects

▼剖面图,section © AmDesign Architects, Time Architects, CTA | Creative Architects

Architects : Nguyen Huu Duy, Nguyen Duy, Bui The Long
(AmDesign Architects, Time Architects, CTA | Creative Architects )
AmDesign Architects : https://amdesignarchitects.vn/
Time Architects : http://timearchitects.vn/
CTA | Creative Architect : https://ctacta.com.vn/en/
Year completed : 2017
Location : Can Giuoc, Long An Province
Ground Floor Area (GFA): 184m2
Storey : 01 floor
Construction : Local foreman and masons. Betonlab – Concrete finishing
Interior construction : Kim Quoc Co., Ltd
Suppliers : TOTO Sanitary. Viet Nhat Glass. Xingfa Aluminium Profiles Doors and Windows. Philips Lighting. Daikin Air Conditioning Solutions. Tôn Hoa Sen/ Hoa Sen Group Steel Sheet. Hoa Phat Group Steel Pipe. Ha Tien Cement
Photographs : Hiroyuki Oki

More: CTA|Creative Architects, AmDesign Architects, Time Architects 更多关于他们:CTA|Creative Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment