Alpine Hut By OFIS Architects

A sustainable modification within existing borders and volumes

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自OFIS Arhitekti对gooood的分享。更多关于他们:OFIS Arhitekti on gooood
Appreciation towards OFIS Arhitekti for providing the following description:

小屋位于阿尔卑斯山的一个小村庄,是特里格拉夫国家公园的一部分,该公园在施工和建筑设计上有着极为严苛的规定。委托人买下了该项目的场地并获得了建造许可,要求在建筑既有的边界和体量内进行改造。从根本上说,项目的主要任务是为小屋打造一个新的外观,在建筑周围修建新的走廊,使窗户朝有风景的方向打开,同时提高小屋的可持续性。

A hut is located in a small Alpine village part of the Triglav national park, a community with very strict rules on construction and architectural design. The client bought the site and a project with construction permit. The request of the client was to modify the project within the borders and volumes of an existing project. Basically, the main task was to give the hut a new look, create a new veranda around the house and position the openings towards the views and increasing its sustainability.

▼小屋位于特里格拉夫国家公园,the hut is located in a small village part of the Triglav national park

既有的建筑体量为6×11米,并带有42度倾斜的屋顶。其余的外部规模和材料种类则保持了现状。新增的结构如支撑着悬挂露台的木制立柱,以及立面上的纹理都遵循了当地的传统类型。设计概念旨在使项目和其所在的周边环境保持对话,尤其是一旁的草棚,它比起当地的房屋而言更为重要。此外,设计还试图对寻常山中小屋的定义进行恢复和重新阐释。

The given volume of the house is 6×11 meters with 42 degree pitched roof. Also the other external dimensions and material types remained from the existing project. Additional elements such as wooden columns raised hanging terrace and façade patterns are based on local traditional typology. The concept keeps a dialogue with its surroundings, especially nearby old hayrack barns rather than local houses. On the other, tries to reinstate a new definition and reinterpretation of a generic alpine hut.

▼外部材料保持现状,新增的木柱也遵循了当地的传统,the material types remained from the existing project and the additional wooden columns are based on local traditional typology

▼小屋与旁边的草棚保持对话,the concept keeps a dialogue with its nearby old hayrack barns

室内布局极为合理地满足了屋主的需要。中央楼梯围绕着为两个楼层带来温暖的壁炉。顶层包含3间卧室,一间带有桑拿房的浴室以及数条简单的走廊。一层是开放式平面布局,包含厨房、餐厅和起居室;储存空间位于楼梯下方。

Interior organization suits the needs of the family and is very rational. The central staircase rotates around the fireplace that heats both floors. There are 3 bedrooms, a bath with sauna on the top floor and minimal corridors. The ground floor is an open plan room with a kitchen; dining and living; storage is under the staircas.

▼卧室位于顶层,bedrooms are on the top floor

▼带有桑拿房的浴室,a bath with sauna

▼厨房和餐厅位于一层,kitchen and restaurant are on the ground floor

   

层高在某些部分较低,因此窗台便成为了就座区域,带来望向山间的视野。宽阔的拐角窗户朝向南面,使小屋在冬季的晴天无需供暖。加厚的保温层介于木制的内外包层之间,衬于木板后方的金属薄片能够吸收阳光的热量,并将其传递给墙壁。顶层空间悬挑于一层的前方,在夏季可抵御阳光。雨水汇聚于屋顶,然后通过嵌入木梁中的垂直管道被输送出去。

The level is partially lower so that the window sill becomes a seating surface offering views toward the mountains. Large corner window is positioned towards the south, so during sunny winter days no heating is required. Extra thermal insulation is put between the wooden cladding – both in exterior and interior, foil behind the wood absorbs the heat of the sun and transmits it onto the walls. The upper floor is cantilevered over the front of the ground floor and acts as a sun protector in the summer. Rain water is collected from the roof and transported through vertical pipes which are inserted into wooden beams.

▼南向的宽阔拐角窗户,large corner window is positioned towards the south

▼冬季的晴天无需供暖,during sunny winter days no heating is required

   

▼悬挑的顶层空间在夏季可抵御阳光,the upper floor is cantilevered and acts as a sun protector in summer

▼设计概念图,diagram

▼总平面图,site plan

▼平面图,plans

▼立面图,elevations

▼新旧立面对比,the alteration of elevations

▼剖面图,sections

▼结构细部,construction detail

location: Stara Fuzina near Bohinj Lake, Slovenia
status: commission 2007, construction start 2008, completed 2009
program: alpine hut / one-family house
details: rural alpine environment, passive housing, low energy consumption
type: alpine hut
client: private
area:105 m2
materials: stone, wood, glass, cement slates
project team: Rok Oman, Spela Videcnik, Tomaz Gregoric , Andrej Gregoric, Anna Breda
technical team
Structural engineering: Projecta d.o.o.
Mechanical engineering: I.S.P. d.o.o.
Electrical engineering: I.S.P. d.o.o.
photo@Tomaz Gregoric

More: OFIS Arhitekti,更多关于他们:OFIS Arhitekti on gooood