阿迪达斯总部园区ARENA办公大楼,德国 / Behnisch Architekten

悬浮于空中的体育热情

项目标签

位置:
类型:

非常感谢 Behnisch Architekten 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Behnisch Architekten for providing the following description:

ARENA大楼在德国Herzogenaurach的阿迪达斯世界体育园区内成为了一座独特的地标。这栋全新的办公和接待大楼作为园区的主要入口,以强烈的视觉标识将来访者引入阿迪达斯集团总部。整栋建筑兼具功能性和表现力,其雕塑般的外形强调了阿迪达斯所代表的对运动的热情。52000平方米的建筑面积为近2000名员工提供了现代化、可持续且能够灵活调整的工作空间。

▼项目远眺,project overlook

The adidas ARENA forms a distinctive landmark on the adidas World of Sports campus in Herzogenaurach. The new office and reception building marks the campus’s main entrance, welcoming visitors to the adidas group’s World of Sports headquarters and lending it a strong visual identity. The ARENA’s architecture is both functional and expressive, its sculptural shape emphasizing the passion for sports that adidas represents. A floor area of 52,000 square meters provides nearly 2,000 employees with modern and sustainable workspace organized on flexible, organic principles.

▼ARENA入口区域,entrance area of the ARENA

▼建筑后侧与园区其他区域相连,the rear side of the venues is connected to the rest of the park

大楼背后的建筑理念是基于透明、景观和现代工作观念之间的微妙平衡。而这种现代化的工作理念则来源于跨专业领域的交流、互动以及对未来发展的响应。这座引人注目的新地标由一个抽象的体量构成,包含一个悬浮在模拟景观之上的三层工作区。这座雕塑般的山丘容纳了建筑的入口区域,其中一部分作为公共入口通向宽敞明亮的中庭。

▼园区区域规划示意图,schematic diagram of regional planning of the park

▼大楼外部休闲区域,the recreation area

The architectural idea behind the ARENA building is predicated on a finely balanced interplay between transparency, landscape, and a modern concept of work based on communication and interaction across professional fields as well as responsiveness to future developments. The result is a striking landmark formed by an abstract volume housing three workspace floors that hovers above a modeled landscape. This sculpted hill accommodates the building’s entrance area, part of which is publicly accessible, leading to a vast bright atrium suitable for a variety of events.

▼入口大厅,the entrance hall

▼颜色对比分区给入口大厅带来强烈的视觉体验,the contrasting color zones give a strong visual experience to the entrance hall

建筑的核心是位于中庭的引人注目的浮动楼梯,它将员工经由宽敞明亮的天井带到三层楼的工作空间。在电梯上,人们可以欣赏来自中庭、大楼外部园区和办公区域的独特景观。一条中央“主街”与整栋楼纵横连接,创造出一个类似于悬在半空中的热闹集市空间。在每一层,“主要街道”与六个代表着六座“主要城市”的厨房枢纽相连,它们以独特的材料、颜色和家具类型为特色,形成建筑内的独立区域。社区形成并延伸到工作空间中,鼓励根据“重点城市”概念发展独立的地方身份。在整个三层空间,工作、会议和休闲区域交替分布。它们就像环绕在天井周围大小不一的多色集合,正在争取更多的光照。

▼宽敞明亮的建筑中庭与漂浮楼梯,spacious and bright building atrium and floating staircase

▼中央“主街”与整栋楼纵横连接,创造出一个类似于悬在半空中的热闹集市空间,a central “main street” links these three levels both vertically and horizontally to create a space akin to a lively marketplace suspended in mid-air

▼中央“主街”设计概念图,the “main street” design concept map

The heart of the ARENA building is the dramatic floating staircase in the atrium. Rising through the bright and spacious light well, it takes employees up to the three-story workspace section and offers exciting views into the atrium, across the open-air level out over the campus, and up to the office floors. A central “main street” links these three levels both vertically and horizontally to create a space akin to a lively marketplace suspended in mid-air. On each floor, the “main street” is adjoined by six kitchen hubs representing six “key cities” characterized by distinctive materials, colors, and types of furnishing to form individual addresses within the building. Neighborhoods take shape and extend into the workspace, encouraging the development of differentiated local identities in line with the “key cities” concept. On all three floors, work areas alternate with areas for formal and informal meetings and recreational zones. They are organized as variegated clusters around light wells of different sizes optimized to supply ample natural light.

▼环绕在天井周围的休闲区域,the recreational area surrounding the patio

▼办公区域走廊,office corridor

▼主要办公区域拥有小型独立会议亭,the main office area has a separate conference booth

▼休息大厅,lounge

▼位于开放办公区中间的休闲会话区,a recreational area in the middle of an open office area

立面配备了专门研发的光控和遮阳系统,以适应每个立面的朝向。它优化了最大透光率(包括在冬季)和最小热增益之间的相互作用。固定外遮阳系统主要由安装在铝框架上的不透明穿孔板组成。由于采用了最新的能效标准和广泛使用可回收材料,该建筑已申报LEED金级认证。建筑设计是结构工程中的一项重大挑战,它是由钢筋混凝土结构和倾斜钢筋混凝土支撑系统实现的。因其在结构工程方面的成就, ARENA在2019年初获得了德国钢铁建筑工业协会的工程奖。

▼以黄色为主色系的办公区域,office area with yellow as the main color

▼联排储物柜,row locker

▼公共办公区,public office

▼电话亭,the phone room

▼天井和全幅落地窗为室内带来充足采光,the patio and full-width french windows provide ample light for the interior

▼娱乐室,recreation room

The facade was equipped with a specially developed sun control and shading system adapted to the orientation of each facade. It optimizes the interplay between maximum light transmittance, including in winter, and minimum heat gain. The fixed external shading system mainly consists of opaque and perforated sheets mounted on an aluminum frame. Thanks to its implementation of up-to-date energy-efficiency standards and extensive use of recyclable materials, the building has been submitted for LEED Gold certification. The architectural design, which represented a significant challenge in terms of structural engineering, was realized using a steel-and-concrete construction and a system of slanted steel and concrete supports. For its achievements in structural engineering, the ARENA building was honored with the Engineering Award of the German steel construction industry association bauforumstahl e. V. early in 2019.

▼建筑立面,the facade

▼立面细部,details of the facade

▼项目选址平面,site plan

▼一层平面,the first floor plan

▼景观平面,landscape plan

▼三楼办公分区图,office area map of the third floor

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

Client
adidas AG
Architect
Behnisch Architekten, Stuttgart
Competition
2014, 1st Prize
Planning and completion
2014–19
Gross
52,000 m² / 560,000 sq.ft.
Volume
259,000 m³ / 9,146,500 cu.ft.
Address
Adi-Dassler-Straße 1
91074 Herzogenaurach
Germany

More: Behnisch Architekten 

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »