Busstation&Park+Ride in Nördlingen by MORPHO-LOGIC

Delicate golden geometric figure

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢MORPHO-LOGIC将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:MORPHO-LOGIC on gooood 
Appreciation towards MORPHO-LOGIC for providing the following description:

这是一个公交站点和多层停车场。其位于德国诺德林根,由MORPHO-LOGIC在2004年通过竞赛夺得。项目主要由两部分组成,一个是大屋顶下的6辆巴士乘车站点,一个是公厕及停车场。

/wp-content/uploads/2013/02/_c_vRzouUftmNMW2uNycEjoJMetfRUFaE5iUmLcs2axQEDOSMmeSuboiO4lbrsdPCX2vp0JGM32lXvfsQ1Cxl_YYoR9yh4otbhD.jpg

乘车站点上面的大屋顶是一个形式特别的金色金属屋顶,折了一下的屋面,热情的邀人入内。两排柱子支撑起这个屋顶,一排柱子较粗,另一排则较细,越往上越尖,看上去十分精致。多层停车场共三层,钢筋混凝土结构。停车场外皮用的同样是等候区屋顶的材料—金色金属扩张网。建筑外挑,在地面层形成挑廊,一楼外皮为灰色细穿孔金属板,这层表皮与穿孔大的金色金属外皮形成颜色和纹理的对比,同时保持了整体的协调。大屋顶公交车站和多层停车场成为了城市中不可分割的新公共空间。

/wp-content/uploads/2013/02/_c_3LXKX99Odg186dXhW8-MJ2_wvDiQnNcNZwPwPIXfl6XOslBZrTlsZKbUgB12CK615rOOTBttE8dgZ1qshoy38VXT-wYO93Zx.jpg

This project is the result of a competition held in 2004. Since then a lot of difficulties had to be overcome before the project could finally be finished in 2010. The project comprises two elements, a busstation with a big roof giving shelter to the below situated 6 busstops, and a multi story carpark with integrated bikeshelter and public toilets. Both elements were supposed to act as a starting point for a new mixed use scheme along the railwaytracks on a former railway site.

/wp-content/uploads/2013/02/_c_24iTZa-NKz7ZCOjC40Aa2yhBDkmq2xbsKgQFRJVX7mjGXWXzD9nmUChB20bBiwoWTqwQ6vVUl5r1v9sY7_zBRRbtVMNsPuoI.jpg

For the big roof we created a catchy shaped steel roof cladded with gold-coloured expanded metal sheets. The double-folded roof defines two areas underneath its surface, one for the waiting people the other for the trespassing people. Two rows of pillars support the roof. Each row defines a different side and so each row was given a specific shape according to ist task. The outer row of pillars are bulky and define the waiting area. The inner row is delicate with a slightly pointed shape. It supports the roof like thin fingers holding a tray. Opposite to the big roof  we placed the three storey high multistorey carpark for railway customers. Its  about eighty meters long elevation got a one-folded facade which covers its front above the groundfloor completely and  projects over the carparkfloors on three sides. Again it is made of expanded metal sheet in the same golden colour as the roof. The multistorey carpark is a steel construction with prefabricated concrete ceilings. The whole body of the carpark is covered with anthracite, perforated  and profiled sheet metal. The big roof of the busstation and the multistorey carpark act as  inseparable elements which enclose a new kind of urban space.

/wp-content/uploads/2013/02/_c_UAmpjGel6-gtpCUF50-tXAsiCp7I569EBw_nFwulOvlknOZqN0tWldwzv4EDvlZM7Mt6BLzvBHPJ-qfL3tD8sOQJgiJpzYnQ.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_8sGTPNPorZ--zgSwpyIgplhtMSQ7q5ETB4AL5d6prIdXlGYH_p0uSjXDPJILP1DLvCOFjVgvdL_dS10dnw-ypxCpeL5ZxTkk.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_tbVyl-nM3l5iajgpFze_F-FuJ_rS2PiukabKycoKJYuj2w9FMNCIrkUZ0gzyxcmgP1Hylmb99OBYx7v3eDrTxI_QtoFPU3Pj.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_vEhvH8JgLHIjEAoRELG5vQq3x4z8FMfy2FDnsE4ZM0DCBPFDOAEifPkzATMcQ72HnMdK3GlIEqyXxWJ4UO2uoaqr1enMWxL6.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_-eAsb6_DM4HtNzfJ1EXB-wWeHomPgUGRA4LL7o9AJv17UJoSOc3Ix3eymIH5cfglJ1d6zs8O7-nwtanzZeHF3AUtnT0HXLRB.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_lr1mJxYPKKWm51oYxksXcDxJaqhVLG3BIc55wfsfqayJxKlBuWdRbnCu_iLMMuqfYfkvBbUS-jJPzBz63eqyJQWdwwPTPVkz.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_NGk1o0BXj4f8IzOA3D1XAyeyasgnERGUJVtRJgYXacAx4mZ7WCH_UJLxfmKzzlm-1Sha1CbgL4DdnT-5I6WPyMT2YltBZihj.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_iZjIV7XdVz2kklUH8ISZCGGe9gyhVaCyF2yq4Lzx4euUM1FwPnR6XhpQIruW0apnwJYEctZdI_XF-PAhFAQ_AcBEocpSSuEL.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_us1W9zH4kEYyl1fHckjJNGxBYWnWrnMLYVDPjNZArZh-1PiV-OFT9cVs3YGwEPzhrqnqdox0lm9kfz4SiOQLqKsVJYjLys8Z.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_lLIDQwBPtPFRGWfkmHus15aHj1h3SY7UGh261oxahX1g8GZ4J-0x4vp1H5cAdUgMaETJSAJ-eMyBAlDtbWGgwB7N4Hvi3RcU.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_7rcHkMOkXOIuvRw6hD4O9jObnEg-lVch-NjY-hv9i3kiJIH1vh-xPHtJhKw6zZZzO_pwXzF33pzmDZ4khAHs5Wx8tv86NVaN.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_ghzAPvWV74uFb6IDzueDOvmQBSmOyfxuXzOfV7GFDxoTHlX21sHKRnnyiuQZk8h_GcvGPmISatfLFzYAhvMywPKPw582aivh.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_kipx_jiNVdM9D-BBuNGgBrGL8aPNzNXCtV6QWGbEA8v8sa1BtF7bi3jrfwphdEg8haTqmXJe4VN8GwwC9XNl1GYfKCoElJXK.jpg

BUSSTATION / PARK+RIDE IN NÖRDLINGEN – GERMANY
Completion date: 11/2010
Building Type: Busstation + multistorey carpark
Location: Nördlingen, Germany
Client: City of Nördlingen
Architect:
MORPHO-LOGIC
Michael Gebhard, Msc.;Dipl.Ing.; architect + townplanner
Prof. Ingrid Burgstaller; M.Sc.;Dipl.Ing. architect + townplanner
Structural Ingenieur: Dr. Bernhard Behringer 80638 Munich
Country of Designer: Germany
Photographer: Michael Heinrich, Munich
Mail: mh@mhfa.de
Site area: 11.300m2
Construction area:
Park+Ride Building: 5300 m2
Busstation: 1200 m2
Award name: competition 1.Prize
Thomas-Wechs-Prize 2012
BDA-Prize Bavaria 2013
Award dates: 7/2003; 2012; 2013

MORE:  MORPHO-LOGIC,更多请至:MORPHO-LOGIC on gooood 

Post a Comment