Zhejiang Campus Library, Tongji University, Jiaxing, Zhejiang Province, China / Atelier Z+

同济大学浙江学院图书馆—张 斌、周 蔚/ 致正建筑工作室

Project Specs

Location:

上海致正建筑工作室Atelier Z+给gooood分享了他们的新作—同济大学浙江学院图书馆。

图书馆位于浙江学院校区东西向主轴线正中的一块由环路围绕的圆形场地上,西侧正对校园主入口,南侧及东侧有河道蜿蜒而过,并通过两座桥梁与对岸相连。图书馆在校园规划中的核心位置以及它所需的体量决定了它是整个校园中唯一的“纪念物”,而这种纪念性将使它能支撑起这个校园的空间结构。这样的外部要求使我们坚决地将图书馆的体型定义为一个完整的立方体,如一颗方印落在校园的中心位置,以“独石”的姿态嵌固在圆形的微微隆起的场地中,只有西侧的主入口前厅以及东侧盖住后勤入口的室外草坡及小报告厅从独石中伸展出来。西、东两侧的主次入口前空间如同隆起场地中整理出的堑壕一般将人引入建筑内部。而如何在校园中营造一块足够开放的独石就成为设计的核心挑战。

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_kMsffvBXV7f-1XfbPRLMHRuiiTmkLBpbORH3h2agQwKQz7O71nDHKaqYZLbdXDABW9kQewpdUelbdGLK2f9JngGLx_L1bZDj.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_tOi6I6WguHGcv8Aqf8Z-FzOlEiZ2UISoBpXiJsyOn-geS6RTvs5ci7a9QWPMWCgcV1w_jhPCBAnzY03cDrQJkxQhs4x6MxqG.jpg

 

The university Library is located on the main axis that goes east to west of Zhejiang campus. It is a circular site with loops around. The west side of the site is off the main entrance of the campus; the southern and eastern sides are bounded by the river that winds through and connected to the other sides with two bridges. The library, as the heart of the campus planning as well as its needed mass volume, determines that it is the only “monument "of the entire campus. This "monument" will enable it to prop up the spatial structure of this campus. Such are the external contexts that we firmly believe that library's volume should be defined as a complete cube, just like a square seal falls on the center of campus. This is like a " monolithic " rock solidly embedded in round yet slightly elevated grounds, with only the main entrance of the west side and the green slope covering the logistics entrance and small lecture hall to the east that stretch out from the monolith. West and east sides of the primary and secondary entrance space are like uplift venue sorted out trenches, welcoming people into the building interior. How to create an inviting monolithic rock that is open enough for the campus has become a core challenge.

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_v6npdw_RB34mCpnla9qhpe3hwxOB5Nap_coSZ89aNe7-as1IuD5cloGpYVF4R1kZ1Uys4K0al7DtrMseKGIZNDRJmq3z_tp2.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_BhBWRfkBx4VniM1rE-R37XEzs8X9-Yvpb5eiESsyyOhRfywrpHhZnah6wWnV4gQ_kUFKzuZ1e0n98we-ZNoLpnsMh-u37vgj.jpg

 

图书馆的方形体量其实是由南北两侧相对独立的两栋板式主楼和它们之间的半室外开放中庭组成的。中庭的底部从地下层至三层横亘着一条由一系列大台阶和绿化坡地组成的往复抬升的地形化的景观平台,沿东西方向伸展,将门厅、咨询出纳、大小报告厅、展厅和低层的综合阅览空间等主要公共部分组织在一起。这个半室外中庭是室内外联成一体的,它既能经由西侧架在水池上的主入口通过门厅到达,又可从东侧延伸到河边桥头的室外绿坡直接走到二层平台自由进入。景观平台的上方在东西两侧的不同高度分别设置了数组斜向四边形断面的透明或半透明管状连接体联系南北两侧,内部布置为电子阅览区或会议、接待空间。这使居于建筑内部深处的中庭空间维持了足够的开放度,可以成为校园主轴线上的重要公共空间,它既串联了建筑内外,又在建筑内部提供了依托于中庭体验的多种场所空间。

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_WmmZvcZ4VkfqSz9lHRdwnwdH8-LeDfHXhlC_D1npUg6yibMCk9djlqa0y9LZhY8NgRg0KPGezvUgetbyh6tJTBAuK-9J0qb7.jpg

 

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_4ZRcevZuk_E_C26xqqYJGVkHAYqo3_LKjnjZD43ZVb0buoaSmgo4SXtQgonbd6RZrNLCHPbUI8nd1Fc79gN8RXmjn0Kqzl5-.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_NL40Uf-lmnpqNSem_PIXWE5l4PA0ELgfe0fozdMXoCsHJuaisMjsH3V6PCogiiSSqjKvWPtq88OH7KeuGeIDqi3u9tPeDh09.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_b1aiY8dBKMpkBM3Rb318IU5mrdZxSJofhNGX1vdxGlWF50AdOtlAvlNPpbtSUnPNV0b1YbgMQvaJt6WbnxMkvG2M1xRFNRfT.jpg

 

The cube volume of the library is composed of two relatively independent buildings on the north and south sides and the semi-outdoor open atrium between them. The bottom of the atrium from the basement to the third floor are organized along a big landscaped platform that follows a series of green sloping terrain consisting of reciprocating lifting platform of the landscape. This platform stretches along the east-west direction and ties the foyer, consulting cashier, lecture halls, exhibition hall, and low-level comprehensive reading space and other major public spaces together. This atrium is designed as a medium which integrates outdoor and indoor space together, and it can be reached not only on the west side through the main entrance over the water and the foyer, but also on the east side through the outdoor green slope directly to the second floor platform. Over the top of the landscape platform at different heights in the east and west sides of the array are sets of obliquely transparent or translucent quadrilateral cross-section tubular connector that connects north and south parts. The internal layout of the connectors is electronic reading area or meeting/reception space. This makes the atrium, although in the middle of the building, a space that maintains a sufficient degree of openness. This atrium thus can become important public spaces on the main axis of the campus, connecting both inside with outside and offering a variety of space experience.

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_Qlv5C83aQu8jmqKT5ST6l6DGTmBs5AeSYMbQWQqLTaQpAoYn19zMZU7cVX8CX_sNb01yrtNXstycZSrFomQbLEsyTCQWlQGx.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_Ai_yFXpJ2oYbY3ePC4P_xhAXaJ0AuLbfqzDDHiMZLXy37HSTQjr7QV-w537NedGcV1S4obtzfp8dYWzsKYitaAbiKE757xy5.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_NJpogNyAQvUsl2lc4iCjjBOSNDsv1Ng1P2HLJ6T97IbhiTtpW1lChbWNw7SzU3ciBVetdW71DsMf_9NOp70hSZXItfZjwR6K.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_-D7WEuqdYnzJX7m1TDEvWbS2X-A_pbjM3YAJBjkZwZIUAcZWD9LbtTAigGdmLBuFA0uVeKby9s_sX10GfuMn56ZshxAWWvBV.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_2iQI9a-fRRB3hLcTLeI5Q68GfQGqpkLpyUVN06_6kps-E8v9UrHn85k63iuDJpPKrol3dgoElyIydq8yPSQEs09qcubBcP5n.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_p4WOSWReLTjx-y_CUxRhUimZaQtePRL4rrtv2dsAkuzmvJlg4swUGNKt3Y-eGKUbyFYGsLXFICY3Uymx-FMb11rH89BsFhPZ.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_NY8OEloOTS-gFOShUFxLXbpMT-I1jUV45Hr0Ca9i-kAe7M-M1HkxqUe4MynsNcaIOtVDZouxAejFj7vNQ79HQxFFbXQFMJoX.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_qBa8Yan_OU1pwZJjr4BSLJA93lhGah_75W2HqQCPabiLO-nIF1Ca29T1u0C7AjF-VZ-KYjE3WXSsm-a1CaIdY4b231MtlZua.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_Dy5wYIHEmfC6PcAVMjcLxTwVt2p7yskxIFOe-6j8MteXS8Ca25VwuORLEaUuD7Bf7WiBghSbiUQ-7V8ooxf7wY2zOXHgnS3d.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_sCt66KLT-FtTXrEmUnmAXPNgfOMq6uQYsJ5PaYSwIYDRjqqGTEABG8AvFyjBMScDR9d7ei7z8DKyRRWbEXCW1PKVcgQHLJsK.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_ZuF2z6XGC1moZnwLgUEfrwkZ1AD8sA6tC9sJKDXyL6W-U79Hiq0lIHpT3DMehzNbRSLuvAfEhXF6Oxgz0tDr3eyna1LBfNvB.jpg

 

建筑沿垂直方向分为三大功能区:一至三层及地下层的公共部分;四至八层全部为复式开架的专题阅览部分;九层、十层分别为研究室和社团活动室,以及带有空中庭院的校部办公室。地下层在南北两侧与圆形土丘相接处设置了通长的下沉采光及通风庭院,以改善地下室的气候条件。开放式中庭顶部设有电动开闭屋盖,借由“烟囱效应”有效控制中庭内的空气流动,增进了整个建筑内的自然采光通风,同时保证了中庭内部的气候可控。设计意在通过对开放式中庭和立体景观系统的设置,在建筑中实现一个形态立体化、功能多元化的绿色生态环境和公共交流空间。

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_N5wj8_So2zxxGQATFndqssobECGWEMrIXXQsHRDJ4MPAAGMnNeEKOvDoIJ571xcoBP9hYJsYVmr153xNYvNTTkm8tJgzqAhQ.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_0iBta5cJrXnYqzs7a46Ik9GOFJBbSfiV-Lv1Zcym9IGgre6Tc42EuA14y-dQOzmxP1S4lALmli4cOQrQEIT7kOJBxQDTJ9eW.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_pEZ6jbftZ73pPry49lXOsiicKfxqWGezF5Huuj6Dw8hwlDH2z6zLxqrX-r0JKvzxMNOT4WT6sSPx7SQPehANza-m-lIlB98-.jpg

 

This complex is divided into three functional parts: one to three levels as well as basement define the public spaces; four to eight stories are all double open-shelf reading areas; ninth floor is research center and community activity rooms, and tenth floor belongs to campus office space companied with roof garden. Ventilation courtyards are created to improve air circulation in the basement. Atrium with open rooftop controls air flow and enhances natural lighting. The intent is to achieve a form of three-dimensional, functional diversified green ecological environment and public communication space.

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_JR0NXFn1mtcBgLoz5hgBD8bLocqz0getaxUXxlPM-79pf87aoU4Ecle1G3fmab1Xb0ntuM5G6jL-rRH4UL_zLcS8jfabJVh1.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_kUlibfBUjSly5Y4xeS1uS4Uj05MgJ8onIWQsi8xLjydUMuf92Tn3V81V0XLUq_4Ky2DzQD9HtQJZnvwQBaT1elm_Yzd-8jQ9.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_nG76W5g3_m7B0FAMWlkKjlS_tz3Mt-WdNwzmnwBcVO5lMJ74x8S_e9cPXF8D50sX_i5vwPC6tqpA9i9UWOL3TzyRSKPKdcf3.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_whty-wMK0ulpArIYDjnFQmpYqcb4NOUWig_Ak-tr4vY9Pk1g-ix4cnGUWNRq8BM4YldxP6s_cxLg-6KTALUytm-nF5QxYzlm.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_CNbWag7YGf1ix-BOmjsIakKzenKmZwtVXgBjX8KQyQcriS3Hxnyq8-WFyP507am7Tbscah7IDt4jiApDR8Uzl3aMfomLd0qP.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_gv08NBaY4Ww3viWH_dK5kS5ioGk8mnyu_yJ3ENwJQgkagMJVqS1wsyGY7g7puiJqdvcliWvUOJmH1o7G5WUiCTN65MyRG5YM.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_T8VsyEe3t9bKJAtj_YMMOfW51rSpAW29FAg-cfZQ8RPDuIX_fRlhJYXI4AU0_GbteNjonT3yCyzQ0AuCshqi8l93eNjj9cn4.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_Skr5sS8iDsl7-RJirzLz23SkZLBWZhnPCTUcc-z-I3aKMrdrezvNt0TfBe_6zq_p8tGoeQM33-yffBQUkq0eOMOqkcdg_-I4.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_nIVYveg_Sy3ibcAJIxMzlPz8vrPo_ZQRBFpaOlji5cKYxvFi05Qby7N0me_JoL_oKg5n9SUDcYEfPe3RuPfkmUHg8SWCGrtM.jpg

 

立面与材料处理延续了建筑整体上简洁与复合并举的特征。东西立面为暖灰色的石材幕墙与石材百叶的组合,使实体的山墙面与中庭的半透明围护面相统一;南北立面除东西两侧包裹空调机平台的扩张铝网板外,其余都是带有水平不锈钢遮阳板的玻璃幕墙;开放式中庭上空悬浮的南北连接体量外包不锈钢板或玻璃;地形化景观平台的侧墙采用手工抛光的黑色混凝土,并与黑色水磨石的台阶、平台铺装相统一;室内的核心筒和柱子等结构构件均为混凝土的真实表露。

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_5ZDVLAXM5e-5ROEd4Z2KLTaXyqxIZ8PthksaqWHp1eoQmmzxoGOAPJlGYSWKRCb2KYAN-U5JHKnmgYNzD17DHKuXkSTf2UTe.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_MP9k9cFEvsI-y6OfoumJhF02dyy2iSno_jYKgieInmahuQxPJ0DTuWikZ83VojnCss_saGxA4M7v5IY_S5pJbR2s8gsZ2a6F.jpg

 

The selection of building material is to emphasize the simplicity of the entity. Warm grey stone façade on the east and west combined with stone shutters contrasts with translucent envelope of the atrium. Aluminum mesh panels, stainless steel visor with horizontal glass curtain wall, handmade polished black concrete and black terrazzo pavement of platforms, concrete interior core tube and concrete pillars all add charm to the building.

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_Le4A0abT0Bmr0LeFVx7aOGs-fglem7HVom4IIBjOvnoM1vBzgkfUicBMIWFd06H0wr7ZMKuGkQcQ8_uDo5b2b5tIjp-OojE_.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_K0963avAP1Umjlw3rzOlx1JcpZuEAvCZ5gr_YyB08pgZZdoLy4xKS5obq_npDFtnLk_Nw5U1GkytDu4mm32AKaiFt0UwzrSy.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_VJPj6polEKg_UmB-XRcWbvbWguSJrJ5A7nLmJdeo1nz6AaIrfY9XqvfMtCzekNe9JFDiP1Y-PvylGMz8zB5kCEoLeY29TXFW.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_jyaL98dPyT7AiUGlhVfrn3NajVepcR8aoCcxJCNax3Z-FBfeHNl4GllEFxhsmXBqdcllMIvTtrT-RjoxMoLlzGUSsA9pSHLI.jpg

/wp-content/uploads/2015/04/_c_3gtPmszjqQmuHQidb89HjH_LXVPGpM2FLHPwiGpJ62ZcxvtSh6A6N8ftBReDXY592bfGSpoFXLrjw4dpoZUWI7-rROPpCtoU.jpg

↑ 1楼 1F
01报告厅 02前厅 03门厅 04检索 05咨询台 06放映间 07新风机房 08工作间 09门卫间 10临时书库 11垃圾房 12自行车库 13辅助用房 14门卫间 15编目 16设备用房 17拆包验收

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_ul7xZiN3EQcelsmKt5gx0nZQjTewrWgKutbVRtZAXqBTa82dOjncs-geE-73wlQtWYDMbAEfexpKvEhrkL-u9D6LHCb-4GMq.jpg

↑ 5楼 5F

01阅览室 02洗手间 03服务间 04空调平台 05室外休息平台 06休息室

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_RJbXMhKIWvBUB36lec9KcH0KaXVg3ofNOwrcb5dJm6MDuSIhsjE3W1w4vhbCeFQjuGElbkDnhFjyducgugvh75nPacsQjpZP.jpg

↑ 10楼 10F

01 办公室 02会议室 03空调平台 04 走道 05接待室 06洗手间

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_Zm7Ch8pcJkzU7aDGgDg0fvUIrzGYR8Usp6v_Jf77zYV9qGY_3qXQ-wdHdG25tmwsuTIUR71tsYX-y4vRTzmH3WvLsD4QUzaJ.jpg

↑ 浙江学院图书馆 南立面

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_KeZ0mALDoSEeQ39Lgv-gmyqYlnly6cWtbYgomgtknGpIQioqJL_7oG2vAnHaBYWuzmC135pQEjZ03o2oOTD-el2yrQpACI5g.jpg

↑ 浙江学院图书馆 西立面

 

/wp-content/uploads/2015/04/_c_E0cWoSBDrtWaeaMIufcKbu6nuEJNU5kf-Bfw4dEG9bC3jg0k0LOvDbHPqU9W9vyvVlKFU-hfmCgAIklxMskYTPvCE2XdZd2d.jpg

↑ 浙江学院图书馆 VI剖面

 

项目名称:同济大学浙江学院图书馆
建筑师:  张 斌、周 蔚/ 致正建筑工作室
主持建筑师:张 斌
项目建筑师:陆 均(方案设计)、袁 怡(初步设计、施工图设计)、王佳绮(室内设计)、何 茜(景观设计)
设计团队:李姿娜、王 瑜、黄伟立、毕文琛、刘 莉、叶周华、顾天国、仇 畅、石 楠、李 晨、黄 瑫、游斯佳
设计单位:同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司
建设地点:浙江省嘉兴市同济大学浙江学院
建设单位:同济大学浙江学院
施工单位:浙江嘉兴福达建设股份有限公司
设计时间:2008.12—2013.12
建造时间:2010.08—2014.10
基地面积:13,015m2
建筑面积:30,840m2
结构形式:钢筋混凝土框架剪力墙结构
建筑层数:地上10层, 地下1层
主要用途:大学图书馆
主要用材:透明水性氟碳涂装清水混凝土 / 黑色抛光混凝土、干挂花岗石材、平板玻璃、烤漆玻璃、镜面不锈钢板、穿孔镜面不锈钢板、烤漆铝板及铝型材、型钢、PVC膜材、水磨石地面
工程造价:2亿元人民币

Project Name: Zhejiang Campus Library, Tongji University
Architects: ZHANG Bin, ZHOU Wei / Atelier Z+
Partner in Charge: ZHANG Bin
Project Architect: LU Jun (Schematic Design), YUAN Yi (Developing Design and Construction Document), WANG Jiaqi (Interior Design), HE Qian (Landscape Design)
Project Team: LI Zina, WANG Yu, HUANG Weili, BI Wenchen, LIU Li, YE Zhouhua, GU Tianguo, QIU Chang, SHI Nan, LI Chen, HUANG Tao, YOU Sijia
Design Institute: Tongji Architectural Design (Group) Co., Ltd.
Location: Zhejiang Campus, Tongji University, Jiaxing, Zhejiang Province
Client: Zhejiang College, Tongji University
General Contractor: Zhejiang Jiaxing Fuda Construction Group Co., Ltd.
Design Period: Dec., 2008 –Dec., 2013
Construction Period: Aug., 2010 –Dec., 2014
Site Area: 13,015m2
Gross Floor Area: 30,840m2
Structure: Reinforced Concrete Frame and Shear Wall, Partly Steel Frame; 1 Basement, 10Stories
Principal Use: University Library
Primary Materials: Water Based Fluorocarbon Coating Exposed Concrete / Polished Black Concrete, Granite Panel Cladding, Slab Glass, Paint Glass, Polished Stainless Steel Sheeting, Perforated Polished Stainless Steel Sheeting, Pre-coated Aluminum Sheeting and Profile, Steel Profile, PVC Membrane, Terrazzo Pavement
Cost: 200,000,000 Yuan RMB

 

MORE:    上海致正建筑工作室Atelier Z+

Post a Comment