Y20 SPACE in Hangzhou, China by WJ Design

Multi-functional working space

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 万境设计 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:Wanjing Design on gooood
Appreciation towards Wanjing Design for providing the following description:

Y20 SPACE 位于著名的杭州西溪湿地·洪园景区,这里有着独特而迷人的自然风光和深厚的历史文化,该片区更是吸引了众多中小型企业进驻,如投资公司、互联网公司,甚至许多初创型企业小团队。其业主爱财科技当初找到我们,已不仅仅只是将此作为其企业的独立办公空间,更多的是希望打造一个集办公、商务会谈、休闲、路演及展示、甚至办公孵化为一体的多元化第三空间场所。

Y20 SPACE is located in the Hongyuan Park inside of the famous Hangzhou XiXi Wetland and surrounded by charming natural scenery and profound historical culture. This area is attracting a large number of small and medium enterprises, such as investment companies, Internet Co, and many start-up companies. When the owner AIcai Technology found us, they did not just want a work place, but more to create a space for office work, business conference, activities, presentations and exhibitions.

▼建筑外观,external view of the building

原有的建筑更像一个雕塑,屹立在西溪湿地景区内,供人观赏。拿到该项目设计任务后,我们从思考整个建筑的定位及功能需求角度,进行了空间的整体设计考量。其设计难点在于:如何通过空间设计的表达,实现wework概念的氛围打造,一方面与周边独栋的传统办公空间区别开来,另一方面还需要能创造极具吸引力的共享办公及流动性第三空间体验。

After we learnt our customer’s demand, we have carried out the overall design of the space from the point of view of the positioning and functional requirements of the whole building. The original building is more like a sculpture, standing in the XiXi Wetland scenic spot for people to see. Our design challenge is to through our design idea we create an atmosphere like WEWORK, make a difference from the traditional work space in the neighborhood, meanwhile we had to think how to create an attractive experience in this shared business space.

▼建筑外观,external view of the building

 

流线设计重塑
Circulation design

整个建筑原有的主入口处景观环境非常好,我们将其改成下沉院子,与透明玻璃幕墙形成呼应,搭配周围白色院墙,围合成独立的室外景观休憩空间,令整个建筑的视野更加开阔。白色外墙、红色座椅、浅色实木、浇筑式水泥,以及四季变化的植物景观,将现代的简洁发挥到了极致。

The landscape of the original main entrance of the building is very good, so we changed it into sunken yard. With the surrounding white wall, it becomes a great place for people to spend their leisure time and enjoy the views of the landscape. The transparent glass wall makes the indoor space bright and brings an open vision for the people inside of the building. The white exterior wall, the red seats, the light solid wood, the cement, and the plants bring a concept of the modern simplicity.

▼入口处设有下沉庭院,sunken yard at the entrance

建筑物真正的入口改为侧面通道式进入,我们希望传达一种空间的仪式感,营造时光隧道的感觉,沿着通道往里面走,会呈现非常开阔的室内空间,与进入时的空间感受形成强烈的情感对比。

We made a whole new entrance to the side of the building and made it like a channel as we wanted to convey a ritual sense of space, create a time tunnel feeling. Walking though the channel we can see an open interior space which brings a strong contrast between the narrow entrance and the open bright interior space.

▼从侧面通道进入宽敞的入口休闲区,enter the spacious entrance lounge through a side path

▼入口休闲区,采用下沉的形式,木材及嵌入式壁炉带来温馨的感觉,warm sunken chatting area composed of wooden material and fireplace

 

室内空间与室外景观的融汇延伸

Mix the indoor and outdoor space

该项目所处的场地体块略重,室内空间我们以白色为其主基调,辅以原木,打造一种轻盈感。原有的建筑本身是Y字型折线,故而室内空间的流线也是根据原有建筑的Y字型进行设计上的呼应,简洁的灰白色彩和部分水泥的质朴表达构成了空间里最纯粹的所在。

The whole construction is slightly thick, so we use white as its main tone for the indoor space and used a lot of wood as the main material for interior decoration to create a sense of lightness. The original building itself is like a letter Y, so the streamline of the indoor space is designed to act in coordination with the building. The gray color and the original cement make the space simple and pure.

▼Y型空间流线,灰白为主的材料给人以纯粹质朴的感觉,Y-shaped circulation in grey and white tones, creating a simple and pure space

由于建筑物本身的局限,内部空间相对狭长而封闭,我们将外围的景观与室内空间布局进行了串联,将室内狭长的区域设计成玻璃幕墙,在处理室内空间线条时将室内设计元素与室外景观连成一体,希望将户外景观延伸到室内,让体验者视线更开阔,并感受到四季变化。

Due to the limitations of the construction some parts of the interior space are relatively narrow and lack sun light. We changed some walls into glass so we could make a connection between the indoor space and the outdoor environment and bring an open view for the people inside. Also we used a lot natural material to make the interior space a extension of the outdoor environment so people here can feel the seasons change.

▼狭长的流线尽头采用玻璃幕墙,连结室内外景观,让视线更为开阔,glass curtain walls combined the interior space with the outdoor environment, providing an extended vision

在我们看来,设计不是一种技能,而是捕捉事物本质的感觉能力和洞察力。要考虑的根本问题也不是形式、空间或形象,而是体验。富有生命而灵动自然的空间,仿如吹来的阵阵清风,无形中感受置身其中的清凉,这便是一种全新的办公体验。

We think that design is not a skill, but a sense of perception and insight that captures the nature of things. The main concern is not the form, the space or the image, but the users’ experience. Space is invisible but it is as rich as life and full of dynamic just like breeze, you cant see it but you can always feel it. This is a kind of new work environment experience that we always want to bring to people.

▼夹层休闲区(左)/ 二层阶梯教室(右),bar on the mezzanine (left) / stepped lecture room on the second floor (right)

▼二层挑空区,与一层形成视觉联系,eye connection between the first and second floor

 

场所细节推敲
Details of the space

建筑整个空间层高较大,造成原来的空间活动时回音太大,于是我们采用吸音墙面,让整个空间安静下来,人们在此活动时可以避免回音或者共振的不适感。同时在靠窗的区域我们预留了灵活空间,便于日后二次使用。

The whole space of the building is very high, so the echo is too loud. We used sound-absorbing walls to make the space less noisy so people can avoid discomfort caused by the echo or resonate during the daily activities. We also preserved some space in the window area that is convenient and flexible for the future demand.

▼墙面采用吸音材料,sound-absorbing walls are used to lessen the noise

原始建筑墙面的圆孔被我们很好地保留了下来,看过去宛如一幅幅绝美的风景画,灵镜至美。

The holes in the original building wall are well preserved. They are the windows to the beautiful views, just like eyes are the window of the soul.

▼保留的圆孔,remained holes

下沉洽谈空间的设计,当你看外面景观的时候,更贴近于自然的一种视线,壁炉的植入设计,让空间更加温暖。

The sunken chatting area makes the visual level closer to the nature when you look at the outside landscape. And the fireplace brings warmth to the space.

▼与室外环境融合的洽谈空间,chatting space merged with the outdoor envrionment

Y 20 SPACE 在我们看来,它拥有自然赐予的一种与生俱来的气质,静谧而温暖,让对方进入到既定的世界里,自己去发现,去探知。

We see a quiet and warm atmosphere in Y 20 Space like a natural gift to let people inside explore and seek.

▼宁静,独特的体验,tranquil and unique experience

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼剖面图,sections

项目名称:Y20 SPACE
项目地点:浙江杭州
项目类型:办公改造
建筑面积:700平方米
竣工时间:2018.01
业主单位:杭州爱财科技有限公司
设计单位:万境设计
主案设计:胡之乐
主要团队:应幸波
灯光设计:杭州石客照明
施工方:杭州捷创装饰工程有限公司
项目摄影:申强

Location:Hangzhou Zhejiang
Type:Office Space transformation
Area:700m2
Completed:2018.01
Client:Hangzhou Aicai Network Technology Co., Ltd
Design:WJ Design
Lead Designer:Leo Hu
Team member:Xingbo Ying
Light:SIKI
Construction: Hangzhou Jiechuang Decoration Engineering Co., Ltd.
Photo credits:Qiang Shen

More: Wanjing Design,更多请至:Wanjing Design on gooood

Post a Comment