Tumo Center for Creative Technologies by Bernard Khoury / DW5


Historic opera house transformed into new media technology institute

Project Specs

Location:

非常感谢  Bernard Khoury / DW5  将以下内容授权gooood发行。更多请至:  Bernard Khoury / DW5 on gooood
Appreciation towards Bernard Khoury / DW5 for providing the following description:

Tumo创新技术中心是一个具有创造性的、且免费对外开放的数字媒体学习中心。继2011年,Tumo在埃里温的首家旗舰店以及之前由Bernard Khoury / DW5设计的AGBU NKR校区开业之后,Tumo于2015年5月在亚美尼亚第二大城市Gyumri又开设了分校。本项目之前,Tumo创新技术中心暂时安置于Gyumri技术中心之内,如今则将搬迁到邻近的Gyumri剧院中。为了能够满足新的空间与功能需求,Bernard Khoury / DW5事务所对原有的剧院建筑进行了一系列的改造与扩建。

The Tumo Center for Creative Technologies is an innovative, free-of-charge open digital media learning hub. Following the 2011 opening of its flagship location in Yerevan and the AGBU NKR Campus previously developed by Bernard Khoury / DW5, Tumo opened another branch in Gyumri, Armenia’s second largest city, in May 2015. Temporarily located in the Gyumri Technological Center, the Gyumri Tumo Center for Creative Technologies will be moved into the neighbouring Gyumri Theater, following our proposed rehabilitation and expansion scheme for the building.

▼项目概览,overall of the project ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

▼颇具历史特色的南立面被保留了下来 ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan
The historic south facade has been preserved

▼新旧的对比  ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan
contrast between the old and new elements

建筑的南立面和东立面,最初由当地生产的朦脱石砌筑,表面由白色灰泥装饰,除了这两个颇具历史特色的立面被保留与修复之外,其余所有的立面以及新建部分都被喷涂成充满活力的红色,鲜艳的色彩与周围单一的城市景观形成鲜明的对比。公共阶梯教室则位于建筑的上层,通过立面上的线条便可轻易的辨别出来,向人们清晰地展示出Tumo中心的教育功能。

The southern and eastern facades of the building, initially constructed in local turfa stone and finished in white plaster, are preserved and restored, whereas all other facades and additions are rendered in a vibrant red colour, contrasting against the monochromatic palette of the surrounding cityscape. The public amphitheater is exposed at the upper level, exteriorizing the complex’s interior content through outdoor projections.

▼大部分立面以及新建部分都被喷涂成充满活力的红色,all other facades and additions are rendered in a vibrant red colour ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

▼鲜艳的色彩为建筑与周围环境带来了活力,Vivid colors bring life to the building and its surroundings ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

▼立面上清晰地显示出阶梯教室的轮廓,The outline of the amphitheater is clearly shown on the facade ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

本项目旨在强调Tumo中心对城市社会和文化结构的影响,通过将其与周边现有的公共空间连接起来,建筑两侧街道高差之间的矛盾被巧妙地化解开来。主要的学生空间位于建筑底层,可从东侧较低的花园立面进入;而所有其他的公共以及非学生相关的功能空间,如主大厅、行政区域以及阶梯教室等,都可以从西侧较高的街道层面进入。西侧入口的地面同时也是底部楼层的屋顶,这里被规划成为中心内的主要互动公共空间,包括:宏伟的拱门、酒吧以及聚会社交区域等。西侧入口作为室内外活动的连接空间,荫蔽在巨大的不锈钢顶棚之下,光滑的镜面不锈钢反射着各种充满青春气息的活动场景,为中心以及周边城市环境注入了活力与生机。

The proposed scheme emphasizes the impact it will have on the social and cultural fabric of the city by connecting it to the existing public spaces in a gesture that reconciles the two differing topographic levels it addresses. The main student spaces are located on the ground floor level, accessible from the eastern façade at the lower park level, whereas all other public and non-student-related functions such as the main lobby, administration and public amphitheater are accessed at the upper street level along the western façade, from the roof of the ground floor space. Designed as an interactive public space including an imposing arch, bar and common gathering spaces, the roof acts as connection between the interior and exterior activities that can occur, tucked below a grand canopy whose mirrored underside reflects the vibrant happenings of the center to the surrounding city.

▼西侧入口 ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan
entrance of the west side of the project

▼西侧入口作为室内外活动的连接空间,荫蔽在巨大的不锈钢顶棚之下,the roof acts as connection between the interior and exterior activities that can occur, tucked below a grand canopy ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

▼光滑的镜面不锈钢反射着建筑与周边环境,the grand canopy mirrored underside reflects the center and the surrounding city ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

▼西侧入口空间与顶棚细部 ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan
details of the west entrance and the canopy

▼天台上学生活动的场景 ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan
The scene of student activities on the rooftop

尽管经历了两次破坏性的大地震,Gyumri剧院顽强地幸存了下来,并吸引着大量的游客来此见证其历史建筑以及受到保护的建筑遗址,因此,在本项目中,尽可能地保留原始建筑部分是设计中至关重要的一点。这座始建于19世纪50年代的建筑经历了几个阶段的建设,从“人民之家”到“地方电视广播中心”,Gyumri剧院以不同的角色服务着当地的市民。然而,Gyumri剧院最初也是最为人们熟知的身份则是“歌剧院”,因此,原建筑的主厅被改造成最具“歌剧院”特征的空间 —— 旋转舞台剧场。

Despite having survived two major earthquakes gravely damaging the city, Gyumri still attracts visitors to witness the relics of its historic architecture and protected buildings, and so the choice to preserve as much of the surviving structures as possible was crucial. First built in the 1850s, the existing building has undergone several stages of construction in order to serve various programs ranging from a People’s House to a local television broadcasting center. However, the Gyumri Theater acquired its title from the opera house it once held, for which the main hall was converted into its most characteristic space: a theater with a pivoting stage.

▼位于底层的学生空间接待前台 ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan
the reception of the student area on the ground floor

▼由前台看课后协同中心,viewing the after-school synergistic hub from the reception ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

与首家Tumo中心类似,这个2500平方米的中心将为人们提供四个重点领域的专业课程,包括:动画、视频游戏开发、数字媒体以及网页开发。课后协同中心将配备最先进的数字技术,以及专业的教育工作者和媒体工作人员,以帮助学生通过实际项目来探索与开发原创性内容与新媒体应用程序。

Similar to the original Tumo, this 2,500-square-meter center’s curriculum encompasses the same four focus areas: animation, video game development, digital media, and web development. The after-school synergistic hub is to be equipped with state-of-the-art digital technology, and staffed by educators and media professionals to help students explore and produce creative content and media applications through real-life projects.

▼课后协同中心,The after-school synergistic hub ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

▼休闲聚会空间,Casual gathering space ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

为了将Gyumri剧院改造成现代化的互动学习平台,建筑师将主要工作空间规划在原剧院的表演大厅内,除了配备有阶梯式集体工作区以及3D打印实验室外,这个空间还可以还原为以前的200座剧院空间,用于视频放映与表演活动等。

Our intervention consists of reconfiguring the Gyumri Theater building into interactive learning platforms, with the main working space planned within the former opera house theater, designed as a stepped collective workspace and 3D printing lab that can be converted into its former 200-seat theater space for screenings and performances.

▼阶梯教室,the amphitheater ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

▼阶梯教室细部 ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan
detail of the amphitheater

▼阶梯教室外的走廊 ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan
hallway of the amphitheater

▼夜景,night view ©DW5 BERNARD KHOURY – Photo by Sona Manukyan & Ani Avagyan

▼一层平面图,ground floor plan ©DW5 BERNARD KHOURY 

▼夹层平面图,mezzanine floor plan ©DW5 BERNARD KHOURY 

▼二层平面图,first floor plan ©DW5 BERNARD KHOURY 

▼顶层平面图,plan at cinema level ©DW5 BERNARD KHOURY 

▼剖面图,sections ©DW5 BERNARD KHOURY

Location: Gyumri, Armenia
Project Type: Institutional
Status: In Progress 2016
Built-up Area: 2,475 ㎡

More:  Bernard Khoury / DW5.    更多请至:   Bernard Khoury / DW5 on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment